Last news in Fakti

10 Март, 2024 20:44 3 841 9

Кога чесънът е полезен и кога - вреден?

  • чесън-
  • имунитет-
  • имунна система-
  • противовъзпалителни свойства-
  • полезно-
  • здравословно хранене

Познаваме отличните противовъзпалителни свойства на чесъна, но кога трябва да ограничим приема му?

Кога чесънът е полезен и кога - вреден? - 1
Снимки: Shutterstock

През този период на годината, когато смяната на сезоните отслабва имунитета, хората все по-често се замислят за средствата, с които да засилят имунната си система, за да избегнат досадните настинки и върлуващите грипове. По нашите географски ширини от десетилетия е ясно, че чесънът е отлична превантивна мярка. Но трябва да се отнасяте внимателно към употребата му.

Чесънът е много богат на етерични масла и други вещества, които се борят с вируси и бактерии. Освен това той съдържа много витамини, антиоксиданти и минерали. Ето защо е силно препоръчително да се включи в ежедневната диета. Но има редица рискове, които си струва да знаете, пише zdrave.to.

Чесънът не трябва да се консумира, ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт, особено ако се касае за възпалителен процес в остър и напреднал стадий. Чесън също не се препоръчва за холецистит, панкреатит, хронични бъбречни и чернодробни заболявания.

Не яжте чесън, ако имате остри проблеми с стомашно-чревния тракт, като отравяне. Чесънът може да намали кръвното налягане, така че не се препоръчва за хора с хипотония.

Има още един важен детайл - етеричните масла от чесъна са доста силни. Ето защо, този продукт трябва да се използва с повишено внимание при някои заболявания на кожата, очите и повишена склонност към алергии.

Както всеки продукт, чесънът не трябва да се яде неконтролируемо. За да поддържате имунитет и да се отървете от вируси и да помагате на сърдечно-съдовата система, имате нужда само от 1-2 скилидки дневно. Препоръчително е да консумирате пресен.

В допълнение, можете да използвате чесън за инхалации. Разрежете една-две скилидки, поставете ги в купа и поемете няколко дълбоки вдишвания. Също така, тази опция е добра, ако се страхувате да ядете чесън поради миризмата му. Можете да използвате запечатан буркан, който ще държи етеричните масла в него и след това можете да ги вдишате когато прецените, че е удобно.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кукорчу

    11 9 Отговор
    чесън съм и то редовно и по много, специ ми е свидетел

    Коментиран от #7

  • 2 Преди интервю за работа

    15 4 Отговор
    обикновено не е много полезен.

    Коментиран от #3

  • 3 Ко речи?

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Преди интервю за работа":

    Що? Ако съм интервюиращият и съм се намуал с чесън, ще си избера най-издръжливите.
  • 4 Лорда

    1 4 Отговор
    Аз ям само нечесън .
  • 5 Гръч

    1 0 Отговор
    Чесъна не убива вируси това е бизнес лъжа
  • 6 Гръч

    0 2 Отговор
    Яжте чесън,но не се заблуждавайте,че убива съвременните гмо вируси.На практика една лъжица сок от лимон с половин чаша вода сутрин на гладно е в пъти по полезно от чесъна..изпробвано
  • 7 набутвам го на старшинки

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "кукорчу":

    преобуй си вмирисания камуфлаж, преди да пишеш от името на интелигентните
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.