Last news in Fakti

13 Март, 2024 23:35 2 136 13

1 яйце седмично и 300 грама месо: как да се храним

  • здравословно хранене-
  • здраве-
  • храна-
  • яйце-
  • месо-
  • плодове-
  • зеленчуци

А колко плодове, зеленчуци, зърнени храни и млечни продукти да приемаме?

1 яйце седмично и 300 грама месо: как да се храним - 1
Снимка: Shutterstock

По едно яйце на седмица и 300 грама месо, което се равнява на около четири кренвирша или две малки пържоли. Това не е менюто в санаториум за отслабване, а новата официална препоръка на Германското дружество по въпросите на храненето (DGE), публикувана миналата седмица. По отношение на животинските продукти актуализираните препоръки за здравословно хранене драстично са занижени надолу спрямо последния доклад на дружеството от 2017 година. Учените препоръчват да се ядат повече плодове и зеленчуци, както и пълнозърнести продукти, а месните храни да се избягват.

За да сме здрави и да пазим природата

DGE се финансира отчасти от държавния бюджет на Германия, отчасти от членски внос, припомня в уводна статия по темата германският седмичник "Ди Цайт" под заглавие "Политика без яйца". Препоръките на дружеството не са задължителни, но имат сериозна тежест в германската здравна политика. Съветите се основават на математически модел за необходимите на организма калории и хранителни вещества, разработен от DGE с подкрепата на експерти от различни дисциплини. Новият доклад на дружеството взима под внимание и няколко екологични аспекта - например емисиите на парникови газове и използването на почвите при производството на храни, обяснява Ане Каролин Шефер, диетолог от научния отдел на DGE.

Според днешните виждания на специалистите германците трябва да увеличат дела на растителните храни, който да достигне поне 75%. "Хората, които спазват предимно плодово-зеленчукова диета и консумират пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и растителни масла, не само поддържат здравето си", подчертава председателят на DGE Бернхард Ватцл. Той напомня, че подобен начин на хранене защитава и околната среда, пази природата и планетата.

Лошата новина за любителите на месото е, че животинските продукти не бива да съставляват повече от една четвърт от храната, която поемаме. Според германските експерти е дори най-добре да се консумира само 300 грама месо седмично. За средностатистическия германец това е истински шок - през 2022 година германецът е консумирал средно по един килограм месо седмично.

Месо, риба, яйца, млечни продукти

Международната научна общност все повече е склонна да смята, че високата консумация на месо вреди на човешкото здравето. Пред "Ди Цайт" Сабрина Шлезингер, експерт в Германския център за изследване на диабета, казва, че в резултат от консумацията на месо многократно се увеличава рискът от развитие на хронични заболявания, диабет тип 2, коронарна болест на сърцето, инсулт и рак - най-вече на дебелото черво.

Но, както вече стана дума и по-горе в текста, напоследък на преден план излизат и екологическите съображения: човекът се храни благодарение на природата, но има и ангажимент към нея. Ето защо Германското дружество по въпросите на храненето в последния си доклад за пръв път включва и екологичните фактори.

Вече се знае, че животновъдството е не само една от основните причини за емисиите на парникови газове, но и основен фактор за обезлесяването и загубата на биоразнообразие. Затова DGE препоръчва да ограничим до 400 грама дневно консумацията на млечни продукти. Досега препоръчителни бяха 600 грама. При рибата нещата остават непроменени: до две порции рибни ястия или 180 грама на седмица. Особено лоши са новините за хората, които са свикнали с вареното яйце за закуска или пък с лекия омлет на обяд: експертите в областта на храненето твърдят, че едно яйце седмично е достатъчно. А да не забравяме, че яйца се съдържат и в някои видове макарони, спагети, а и в сладкишите, разбира се.

Зърнени храни, плодове и зеленчуци

Някои от изводите не са се променили през последните 7 години. Така например DGE все още препоръчва всеки ден да се пие поне литър и половина течност и да се консумират пет порции плодове и зеленчуци (или 550 грама) дневно. Тази категория през 2017 година още включваше ядките и бобовите растения, които сега са разделени: бобови растения - поне 125 грама седмично, ядки - 25 грама дневно.

Освен това всеки ден диетата трябва да се обогатява с пет порции (или 300 грама) зърнени храни и зърнени продукти, се казва в новия доклад. И, разбира се, отдавна известната препоръка: по-добре се въздържайте от сладки, солени и мазни храни.

Препоръките на DGE се отнасят за здрави възрастни на възраст между 18 и 65 години. Дори и малките промени в ежедневното хранене са стъпка в правилната посока, казват учените.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо Бохо

    14 3 Отговор
    Трябва да сте много зомбирани, ако спазвате каквито и да е било здравни съвети...
    Но пийте урина, белина, слагайте си редовно бустерчета....
    И БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 къде си, учителю,

    7 1 Отговор
    Бях в пети клас. Спомням си, че по някакъв предмет ни обясняваха, че е въпрос на време да започнем да се "храним" с хапчета. Един цвят за супи, друг за месни ястия, за постни и т.н. Бързо, лесно, удобно. Нямало да се хабят ресурси, а ще получаваме всичко, което е необходимо. Бяхме потресени. Дори дядото на едно от децата поиска среща с директорката. Но.....наистина - къде си, учителю ? Всичко се сбъдва. Доматите и краставиците растат в разни коктейли , без почва. Животните се хранят с някакви си гранули, сега подхванаха и хората....пътуваме към нищото.....или пък, към съвършенството 🤔🫣🙄 кой знае ?!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Баба Гошка

    7 2 Отговор
    Затова пък зелената или сушена трева и брашното от скакалци можете да пасете и зобите в еограничени количества. Да ви е сладко! Яйцата са източник на витамини и протеини. Месото, особено телешкото, е много пълноценна и здравословна храна, затова искат да я забранят! 1 пържола се равнява на поне 3 дни паша, салатите не наяждат. Те разяждат и не засищат.
  • 6 Нова

    7 1 Отговор
    Защо тази "новина" е в раздел здраве? Скоро немчугите ще я пуснат в европейския парламент за гласуване и ще ни я вкарат за директива. Няма да е вече пожелателно, а задължително. Днес ми излиза в препоръчителните за четене новини, каква щяла да ми бъде глобата, ако не си регистрирам по административен път кокошаррника за лично ползване! Преди 2 седмици си продадох 6те кокошки, защото ни омръзнаха яйцата и да се грижим за кокошки, а и вече бяха над 2 годишни и не искахме да ги колим и ядем по сантиментални причини. Снасяха средно поне по 4 яйца дневно ( зимно време!), защото им разнообразявах менютп с месо и риба с ориз, свежа трева, комбиниран фураж. Храната прави яйцата, а яйцата хранят нас! Всичкото хранително самозадоволяване искат да го регулират и постепенно да го ликвидират!

    Коментиран от #8

  • 7 Руснак

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    Ние пием само боршияк ,и сме прочистени
  • 8 Уточни

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Нова":

    Всяка кокошка ли снасяше по 4 ей а или всички заедно

    Коментиран от #10

  • 9 Яяя

    1 0 Отговор
    Човекът се е очовечил, когато е проял месо (първо лов, после да го отглежда). Сега ще тръгнем обратно по стълбата на еволюцията.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Щастлив европеец

    0 1 Отговор
    Как лекичко псевдо учените ни подготвяха, а вече и доста грубо и директно ни се нарежда, да ядем брашно от червей и скакалци. С такива безумия, разни евро психопати, щели да спасят планетата. И ще стане! Днешния европеец е мигрирал от други континенти индивид, който е създал поколение и който няма никаква собственост в Европа. Той трябва да бъде изхранван и начина е изкуствено месо, протеини от насекоми, едно яйце на седмица. Добре ще са само хората със имоти на село, които да отглеждат сами храната си. Тия които са скъсали с корените си, а това са повече от осемдесет процента, ще се хранят както и колкото им даде властта!