Last news in Fakti

15 Март, 2024 11:13 1 336 5

Защо е важно да включим грах в менюто си

  • грах-
  • ползи за здравето-
  • здраве

Този продукт е отличен източник на витамини B, K, C и фолиева киселина

Защо е важно да включим грах в менюто си - 1
Снимка: Shutterstock

Диетоложката Грейс Дероча съветва редовно да се яде зелен грах, за да се предотврати анемия, тъй като той съдържа почти седем процента от дневната доза желязо.

Специалистът посочи, че 100 грама зелен грах съдържат 8,6 грама протеини и 8,8 грама фибри, което го прави много питателен и засищащ. Според нея този продукт е отличен източник на витамини B, K, C и фолиева киселина.

Този продукт е богат и на антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които са полезни за здравето на очите. Друга здравословна полза от граха е високото съдържание на желязо. Според Дероча една порция ще осигури седем процента от дневната нужда от този микроелемент, пише dariknews.bg.

Не бива обаче да прекалявате със зеления грах, предупреждава лекарят. Ако не сте свикнали с него, може да предизвика подуване и други неприятни симптоми на стомашно-чревния тракт.

Дероча уточнява, че хранителната стойност на зеления грах остава почти непроменена по време на обработката, така че той може да се консумира под всякаква форма: пресен, замразен или консервиран.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    2 0 Отговор
    "Диетоложката Грейс Дероча съветва редовно да се яде зелен грах, за да се предотврати анемия, тъй като той съдържа почти седем процента от дневната доза желязо.".....Не ми стана ясно в какво количество грах се съдържат тия седем процента от дневната доза. В едно грахово зърно, в 100 грама, в един килограм, или в един тон грах. Питам, за един приятел който събира желязо за скрап.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.