Last news in Fakti

17 Март, 2024 14:04 1 363 10

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

  • covid-19-
  • ген-
  • мъже-
  • здраве

За изследването учените са взели кръвни проби от близо 2600 жени и мъже

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Изследване на учени в САЩ идентифицира вариант на ген, който предпазва мъже от тежка инфекция и смърт след хоспитализация заради КОВИД-19, съобщи ЮПИ, предава БТА.

Генетична вариация на интерлевкин-1 (1L1RN) помага за борба с възпалението, установиха учени от училището по медицина "Гросман" на Нюйоркския университет.

Възпалението е нормален отговор на инфекцията, но ако не се лекува, уврежда тъканите като част от много заболявания, включително и при тежките случаи на КОВИД-19.

"Резултатите от изследването ни сочат, че сред хоспитализираните пациенти и при все че като цяло жените все още са по-малко застрашени от смърт от КОВИД-19, мъжете на и под 74-годишна възраст, които носят вариацията rs419598 на гена IL1RN, е по-малко вероятно да получат тежко възпаление от инфекцията от SARS-CoV-2 и е по-малко вероятно да починат от заболяването", каза Мукундан Атур, преподавател по медицина в медицинския център Лангон Хелт на Нюйоркския университет в Ню Йорк и съавтор на изследването.

Резултатите са публикувани в специализираното издание The Journal of Infectious Diseases.

Учените са установили, че при 124-ма мъже на възраст от 19 години до 74 години, носители на генетичния вариант, вероятността да починат от тежък КОВИД-19 е с 80 на сто по-ниска от средната. При тях е по-малка и вероятността да заболеят тежко, след като се е наложило да бъдат хоспитализирани заради инфекцията с новия коронавирус.

За изследването учените са взели кръвни проби от близо 2600 жени и мъже, хоспитализирани с КОВИД-19 в болница на медицинския център в Манхатън в периода март 2020-март 2021 г. От тях 240 мъже и 157 жени са починали от инфекцията.

Авторите на изследването посочват, че резултатите са важни, защото традиционно повече мъже умират от КОВИд-19 в сравнение с жените. Оказва се, че вариацията на гена защитава само мъже на възраст на и под 74 години, но не и по-възрастни, върху чието здраве влияят хронични заболявания и стареенето.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Калпазанин

    11 3 Отговор
    И аз открих ген, който лекува ковид идиотизъм. Не чета псалми
  • 3 А още по невероятно откритие е, че

    0 10 Отговор
    При починалите съотношението между ваксинирани и неваксинирани е 1:100
  • 4 Д-р Мъндьо

    8 2 Отговор
    Един чук у главата на "изследователите" , помагачите и тия де им плащат и О ЧУДО, нема Ковид!
  • 5 Истината:

    3 3 Отговор
    След като загинаха 1 6ОО ООО човека от КОВИД-19 в Америка,
    изследване на учени идентифицира вариант на ген, който предпазва мъже от тежка инфекция и смърт след хоспитализация заради КОВИД-19
  • 6 Присаждам споменатият ген

    1 3 Отговор
    На антиваксъри
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.