Last news in Fakti

20 Март, 2024 13:32 1 125 0

Значителен пробив в борбата с ХИВ дава надежда за лечение

  • хив-
  • спин-
  • вирус-
  • лечение-
  • напредък-
  • пробив-
  • изследване

Чрез технология за редактиране на гени изследователи са елиминирали ХИВ от клетки

Значителен пробив в борбата с ХИВ дава надежда за лечение - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи са елиминирали ХИВ от клетки в лабораторни условия, което увеличава надеждите за излекуване, съобщава Пи Ей Мидия/ДПА.

С помощта на технология за редактиране на гени, известна като CRISPR-Cas, която получи Нобелова награда през 2020 г., учените успяха да атакуват ДНК на ХИВ, като премахнаха всички следи от вируса в заразените клетки.

Работейки по същество като генетична ножица, технологията реже ДНК в определени точки, позволявайки изтриването на нежелани гени или въвеждането на нов генетичен материал в клетките, пише БТА.

Авторите на изследването целят да разработят надежден и безопасен CRISPR-Cas режим, стремейки се към всеобхватно „лекарство за ХИВ за всички“, което може да премахне различни щамове на ХИВ в различни клетъчни контексти.

Учените, ръководени от д-р Елена Херера-Карильо и част от нейния екип - Юанлин Бао, Чжънхао Юй и Паскал Кроон, от Университетския медицински център (UMC) в Амстердам, Нидерландия, обявиха, че са разработили ефикасна атака срещу вируса в различни клетки и там, където той може да се крие.

Те обясняват: „Тези открития представляват ключов напредък към разработването на стратегия за лечение“.

В новото проучване, представено на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести, изследователите се фокусират върху части от вируса, които остават едни и същи при всички известни щамове на ХИВ. Те твърдят, че подходът има за цел да осигури широкоспектърна терапия, способна да се бори ефективно с множество варианти на ХИВ.

Според изследователите тяхната работа засега представлява само доказателство за концепцията и няма да се превърне в лекарство срещу вируса на СПИН още утре.

Те казват, че следващите стъпки включват оптимизиране на начина на достъп до клетките, за да може технологията да обхване по-голямата част от клетките с ХИВ. Вирусът може да инфектира различни видове клетки и тъкани в организма и затова изследователите търсят начин да атакуват вируса, където и да се появи.

Надеждата е да се разработи стратегия, която да направи тази система възможно най-безопасна за бъдещи клинични приложения, и да се постигне правилният баланс между ефикасност и безопасност.

„Едва след това можем да обмислим клинични изпитвания на лечение при хора, за да обезвредим резервоара на ХИВ", обясниха учените, като добавят: „Макар че тези предварителни резултати са много окуражаващи, е рано да се обяви, че на хоризонта се задава функционално лечение на ХИВ“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА