Last news in Fakti

1 Април, 2024 11:13 1 717 20

Преглед без направление- до 60 на сто по-скъп, скок и на таксите за лабораторни изследвания

  • преглед-
  • направление-
  • скок на цените-
  • лабораторни изследвания

Дори с направление от личен лекар за ядрено-магнитен резонанс, не само се чака с месеци, но и в държавната болница задължително се доплаща. За да бъде малко по-евтино, пациенти се редят с часове на опашки за направление

Преглед без направление- до 60 на сто по-скъп, скок и на таксите за лабораторни изследвания  - 1
Снимка: NovaNews

С инфлацията, с вдигането на минималната заплата, осигуровки и пенсии у нас, очаквано са засегнати и медицинските услуги. До 60 на сто по-скъпи са прегледите при специалисти. Повишили са се таксите и за лабораторните изследвания, както и доплащанията за различни консумативи при операции, съобщават от NovaNews.
В Бургас цените за първичен преглед при специалисти в лечебните заведения започват от 50 лв. и стигат до 120 лева, когато в болницата гостува медик от София или Турция например. Преглед с апаратура като доплер, кардиограма и ехокардиограма струват между 80-120 лева.

В частна клиника в Бургас цените все още са се запазили такива, каквито бяха миналата година, но с инфлацията собственикът ще бъде принуден да повиши услугите.
"Постепенно качваме по малко, гледаме да не отблъскваме хората. Много е важно, че имаме договори с доста джипита, където обслужваме пациентите, без да взимаме такса преглед. Но за хабилитираните лица, които също идват тук, цените са по-високи - 100-120 лв.", заяви Спасимир Иванов.

Близо 60% обаче е поскъпването в цените на медицинската апаратура, консумативите, фонд работна заплата, осигуровки, лекарства и транспорт. Почти всички частни болници по Черноморието имат договори със Здравната каса и приемат направления от личните лекари. А взимането на направление е лесно - вече става по електронен път и дори по телефона.

"Когато човек е по-немарлив и не си вземе направление, той ще трябва да си плати", допълни Иванов.

Дори с направление от личен лекар за ядрено-магнитен резонанс, не само се чака с месеци, но и в държавната болница задължително се доплаща. За да бъде малко по-евтино, пациенти се редят с часове на опашки за направление.
Ако бъдат назначени допълнителни изследвания, то те се плащат отделно. Пълна кръвна картина, изследвания за метаболитен синдром - захар, холестерол, и витамини - цената в лаборатория може да достигне до 120 лева. По-сложни прегледи, като например колоноскопията, струва 450 лева.

Сред поскъпналите услуги са тези в избор на екип за родилно отделение или прегледи в частни очни клиники, където цените започват от 200 лв. Ако прегледът мине по Здравна каса за пенсионер, то лазерна корекция на окото или поставяне на леща, например, струва минимум 1600 и 2000 лв.

Д-р Спасимир Иванов е категоричен, че България притежава квалифицирани специалисти, апаратура на високо ниво - такава, каквато е и в чужбина, и у нас може да се проведе адекватно лечение.

На прага на летния сезон в Слънчев бряг ще отворят над 15 частни клиники. Само няколко от тях работят с медицински направления, но дори и с тях новите цени се очаква да са по-високи от тези в частните клиники в Бургас.
"Таксата има ограничаващ ефект поради това, че хората ще се съобразяват с цената и по този начин ще прецизират своите нужди и респективно - посещенията при лекар. Тя има спиращ ефект, относно незначителни оплаквания и състояния на пациентите", казва личният лекар Емил Николов.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще се мре

    17 1 Отговор
    Геноцида продължава!

    Коментиран от #4, #18, #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 хахаха

    5 11 Отговор
    искахте повишение на пенсиите, искахте повишение на МРЗ, и като дойде сметката (инфлацията) пак скимтите. Ганьо няма угодия. Иска висока пенсия за него обаче да го лекуват без пари. Не става. Хак да ви е
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 СЗО

    19 1 Отговор
    Нали уж инфлацията беше 9.5 %. А лекарските прегледи са се повишили с 60%. Аз ли не разбирам от математика, или представители на най хуманната професия се опитват да щавят народа.
  • 6 Генчо

    14 0 Отговор
    С други думи, геноцидът продължава.
    Гледали "да не отблъскват хората"?! Мале, това е болест, бе, никой не се натиска насила! Идиоти!
  • 7 Седесар💙

    9 1 Отговор
    СДС СДС СДС СДС да живее демокрацията уеееее ✌️✌️✌️✌️
  • 8 така скубат

    12 1 Отговор
    1-2 милиона заболели пенсионера и деца . по болници с портфейла напред . Пълнят банковите сметки на болничарите . Печелят тайно .
  • 9 Потрес

    12 0 Отговор
    Сглобката продължава да се грижи за вашето здраве!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 аааа

    5 0 Отговор
    Ами къде са Простото,Кокор и Сапунджията да обясняват как направили безплатни еди кои си лекарства, ще ги видим колко ще са базплатни като вземат да връщат хората или да ги карат да си сменят лекарствата, но за тези прескъпи прегледи "евалла" на тези тримата.......
  • 12 Оператор на права лопата

    7 0 Отговор
    Върнаха ни в каменната ера. Скоро ще се лекуваме с чесън, компреси с ракия и чай от орехи. Останалото, дето не може да се излекува, ще го опее попът и готово, мир на праха ни.
  • 13 УдоМача

    8 0 Отговор
    Ако се разболяваш на днешно време по-добре да умреш отколкото да паднеш в лапите на белите престилки и да си олеканл с 4-5 цифрена сума! Много ми е тъжно да го кажа, но е така!
  • 14 Комунизмът фалира

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен-_ Язовец":

    защото Сульо и Пульо работил не работил ползва безплатно всичко. Ама когато всеки консумира без да дава, системата банкрутира, както и се случи след като СССР спря дотациите. Комунизмът умира когато свършат парите на другите. Така че не ми скимтете по комунизма

    Коментиран от #15

  • 15 Ганьовско мислене

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Комунизмът фалира":

    В автосервиза и на плочкаджията ръси хилядарки, за ракия и цигари проблем не вижда, ама като стане въпрос за здраве, аааа то друга работа. Как така ще плащам аз на некво си докторче.

    Коментиран от #16

  • 16 Ввв

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ганьовско мислене":

    Много точен коментар!!!
  • 17 По-некадърни от

    1 1 Отговор
    български лекари няма.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.