Last news in Fakti

2 Април, 2024 15:28 3 575 5

Установиха кое е най-разпространеното заболяване в световен мащаб

  • заболяване-
  • най-разпространено-
  • причина-
  • болест-
  • здраве-
  • световно здраве

Заболяванията на нервната система тормозят 43% от световното население, показва анализ

Установиха кое е най-разпространеното заболяване в световен мащаб - 1
Снимка: Shutterstock

Заболявания, засягащи нервната система, като инсулти, мигрени и деменция, изпревариха сърдечните болести и станаха водеща причина за влошено здраве в световен мащаб, се казва в нов голям анализ, публикуван в петък.

През 2021 г. над 3,4 млрд. души – 43% от световното население – ще страдат от неврологични заболявания, което е много повече, отколкото се смяташе досега, установи анализът.

Проучването е извършено от стотици изследователи, ръководени от базирания в САЩ Институт за здравни показатели и оценка (IHME), който се е превърнал в световен еталон за здравна статистика. Водещият автор на изследването Джейми Щайнмец от IHME заяви, че резултатите показват, че заболяванията на нервната система сега са "водещата причина за общото бреме на заболяванията в света".

За последните три десетилетия случаите на тези заболявания са се увеличили с 59%, каза тя, като увеличението се дължи главно на факта, че населението на света застарява и се увеличава бързо.

Изследователите са разгледали как 37 различни неврологични състояния влияят върху лошото здраве, инвалидността и преждевременната смъртност в 204 държави и територии от 1990 г. до 2021 г. Тези данни бяха използвани за оценка на това колко години здравословен живот са загубени заради всяко състояние, наречени "години живот, коригирани според уврежданията".

През 2021 г. в световен мащаб са загубени повече от 443 милиона години здравословен живот заради заболявания на нервната система, което представлява 18-процентно увеличение спрямо 1990 г., установи проучването.

Ако обаче се коригира възрастта на населението и нарастващата му популация, смъртните случаи от тези заболявания всъщност намаляват с около една трета, твърдят изследователите.

Инсултът, който преди се е причислявал към сърдечните заболявания, е най-тежкото анализирано неврологично заболяване, на което се дължат 160 милиона загубени години живот в добро здраве.

Той е следван от форма на мозъчно увреждане, наречена неонатална енцефалопатия, мигрена, деменция, включително болестта на Алцхаймер, увреждане на нервите от диабет, менингит и епилепсия. Когнитивните увреждания от COVID-19 се нареждат на 20-то място.

Главната причина, поради която заболяванията на нервната система изпревариха сърдечносъдовите заболявания в последния анализ, е неотдавнашната промяна в класификацията на Световната здравна организация, която премести инсулта в неврологичната категория, заяви Щайнмец пред АФП.

През 2021 г. от 37 неврологични заболявания са починали над 11 милиона души, сочи проучването в списание The Lancet Neurology.

Сърдечно-съдовите заболявания обаче остават водеща причина за смърт, като през 2022 г. убиват 19,8 млн. души по света, съобщиха от IHME миналата година.

Най-често срещаните неврологични разстройства са главоболието с напрежение и мигрената. Най-бързо растящото заболяване е било увреждане на нервите, наречено диабетна невропатия, от рязко увеличаващите се случаи на диабет. По-голямата част от тези състояния не се лекуват, но има начини да се намали рискът, включително да се намали броят на случаите на високо кръвно налягане, диабет и консумация на алкохол, твърдят изследователите.

Те призоваха да се направи много повече за превенция, лечение и рехабилитация на заболяванията, които непропорционално засягат по-бедните страни.

"Неврологичната тежест в световен мащаб нараства много бързо и ще оказва още по-голям натиск върху здравните системи през следващите десетилетия," предупреди съавторът на изследването Валери Фейгин пред Франс прес.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    Факт.
  • 2 Интересно защо ли?

    1 0 Отговор
    Интересно защо ли?
  • 3 най-разпространеното заболяване

    4 0 Отговор
    да се преизбират едни и същи доказали през половинчати мандати че са най бедните в европа и с по ошушкана хазна и още по измиращи
  • 4 Варна

    2 2 Отговор
    Е да де ! Народа мисли само за сметки и дори не мисли , че може да се развива в някаква посока . Докато мозъка е натоварен с битовизмите , винаги прегрява и се получават инсулти и различни други състояния .При соца не е било така , защото хората са били спокойни са ежедневието си , а парите им са имали покупателна способност .

    Коментиран от #5

  • 5 Давай мнение

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Варна":

    само ако си живял по соца. Дъртите помним все още. Половината ми живот мина по онова, "хубавото време". Не си длъжен да ми вярваш, просто гледай филмите от соца.