Last news in Fakti

6 Април, 2024 18:35 5 241 10

По колко яйца на седмица е здравословно да ядем?

  • яйца-
  • здравословно хранене-
  • ползи и вреди-
  • здраве

Ако прекалим, може да повишим холестерола до опасни нива

По колко яйца на седмица е здравословно да ядем? - 1
Снимка: Shutterstock

Въпросът по-скоро вредни или по-скоро полезни са яйцата е спорен от години. Хората, които тренират усилено и искат да трупат мускулна маса, консумират по няколко броя на всяко ядене, а предупреждението е, че при прекаляване може повишим холестерола до опасни нива. И тук идва въпросът колко броя можем да си позволим, за да не си навредим.

Яйцата присъстват в храненето ни от векове. Те съдържат много полезни хранителни вещества като протеини, витамин В12, йод и витамин D. Сега на пазара се предлагат яйца от подово отглеждани или свободни кокошки, а някои видове са обогатени и с различни хранителни вещества чрез добавяне на специални компоненти в храната на кокошките. Най-често става дума за селен.

А скорошно изследване на американски учени открива, че до 12 яйца, консумирани за една седмица, не се забелязва негативен ефект върху нивата на холестерол. При анализ на резултатите от две групи се доказва, че няма разлика в нивата на липопротеините с висока плътност (HDL) и липопротеините с ниска плътност (LDL).

И ако едните ядат по 12 яйца седмично, другите - само по две в продължение на четири месеца. Прави се обаче уточнението, че става дума за въпросните обогатени яйца, които имат по-висока хранителна стойност.

Това е поредното научно твърдение в защита на умерената консумация на яйца. През годините неведнъж чувахме, че те са вредни за здравето ни и дори могат да доведат до сърдечно-съдови проблеми, докато след това подобни твърдения се опровергаваха и яйцата дори се определяха като полезни, припомня Medical News Today, цитира lifestyle.bg.

Очевидно и тук, както в много други случаи, разковничето е в количеството. Когато не прекаляваме с него, редуцираме значително шанса от негативни последствия. А съветът е да намалим броят яйца дори до едно на ден. И винаги да избираме тези, които са от свободни кокошки или обогатени.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    25 3 Отговор
    Ако кокошката е свободна , дали има собственик?!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Механик

    26 6 Отговор
    От окраинските яйца по 60 ст. за бройка, не е полезно да се яде ни едно яйце.
    п.п.
    На пазара други няма.
  • 5 Колкото

    25 2 Отговор
    ви е сладко ! Организмът си знае работата и всичко е индивидуално !
  • 6 Грую

    15 5 Отговор
    За жените е полезно всеки ден по две да папкат
  • 7 Толкова, че

    8 0 Отговор
    Толкова, че да не оказват вредно влияние на организма!
  • 8 Да си късат дипломите

    9 6 Отговор
    От 10 години ям по 25-30 яйца на седмица и показателите ми са топ.
  • 9 Читател

    14 4 Отговор
    Според американски учени и спрях да чета.ужъссс
  • 10 Не ги слушайте

    8 0 Отговор
    Яжте си сланинка, яжте си яйца, месце, зеленчуци, по възможност отгледани в домашни условия и не слушайте разни измислени учени и така наречени диетолози. Има една и у нас, вече професорка, по мое време докторка се зовеше, та тя ни обясняваше колко полезен е маргарина и колко вредно маслото и свинската мас. Родителите ни тъпчеха с маргарин, благодарение на нея. Добре , че на село баба и дядо, два, три месеца ни даваха чиста храна. Сега си храня децата от същото село и от същата земя, не от веригите където всичко е с вкус на пластмаса.