Last news in Fakti

11 Април, 2024 14:32 1 665 4

Ползите и вредите от палмовото масло

  • палмово масло-
  • полезно-
  • вредно-
  • мазнина-
  • олио-
  • масло

Единствено вредно ли е евтиното палмово масло, което се използва все повече в кулинарията

Ползите и вредите от палмовото масло - 1
Снимка: Shutterstock

През последните години в света рязко нарасна производството и употребата на палмово масло. Но със зачестяването на приложението му, се разпространи схващането, че то е опасна и вредна мазнина. Така ли е наистина? Ето какво казва диетологът и ендокринолог Виктор Жиляев, цитиран от Дарик.

Палмовото масло се използва за предотвратяване на дефицита на витамин А, съдържа и витамин Е, който помага в борбата срещу деменцията. Според експерта палмовото масло се използва в много продукти, но не всички са опасни. Съдържащият се в него витамин Е е мощен антиоксидант, който предотвратява окисляването на мазнините в организма и предпазва от различни заболявания.

Диетологът уточнява, че то е доста калорично - съдържа около 900 калории на 100 грама. Основната опасност от такова масло е нагряването му до температури над 200 градуса. Когато се нагрее, то освобождава канцерогени, които увеличават риска от рак.

„В състава на сладоледа всъщност може да се добави палмово масло вместо млечна мазнина. Тогава производителите обикновено пишат „растително масло“ или „заместител на млечна мазнина“, посочва той.

Специалистът добавя, че такъв сладолед може спокойно да се консумира, тъй като не подлежи на термична обработка.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колю-маркуча

    4 3 Отговор
    И за лубрикант става, Костя и Цончо знаят.
  • 2 Бай Дан

    2 0 Отговор
    Колкото и да ни рекламирате отровните боклуци, всеки разумен човек знае, че не трябва да ги консумира! Палмовата мазнина се разтопява на 41-42 градуса, обективно организмът не може да я преработи и се тя се отлага по кръвоносната система. Познайте какво следва?

    Коментиран от #3

  • 3 Тромби

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Дан":

    И после пътуват из кръвта.

    Коментиран от #4

  • 4 Бай Дан

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тромби":

    И за капак, инсулт или инфаркт. Без шега, познавам доктор патолог, трърди че алкохол с градус над 42 се бори най-ефективно с плаките от палмовите масла в организмът. Разбира се в умерени количества.