Last news in Fakti

11 Април, 2024 16:28 2 603 4

7 тревожни признака, че страдате от недостиг на желязо

  • желязо-
  • минерал-
  • витамини-
  • недостиг-
  • дефицит-
  • недостиг на желязо

Недостигът на желязо и свързаната с това анемия са сред най-честите дефицити в здравето

7 тревожни признака, че страдате от недостиг на желязо - 1
Снимка: Shutterstock

Желязото може просто да е тайният супергерой на телата ни, притежаващ невероятни сили. Този могъщ минерал се движи във вените ни, съвсем буквално, играейки ключова роля в транспортирането на кислород и поддържайки енергийните ни нива.

Статусът на супергерой на Желязото не завършва с нивата на енергия; то е и основата за производството на хемоглобин, критичен компонент на нашите червени кръвни клетки. Този сложен протеин действа като средство за пренасяне на кислород, като гарантира, че всяка част от тялото ни получава кислорода, от който се нуждае, за да функционира ефективно. Без достатъчно желязо телата ни не могат да произвеждат достатъчно здрави червени кръвни клетки, което води до състояние, известно като желязодефицитна анемия. Това състояние може да се прояви като умора, слабост и намалена способност за фокусиране, което подчертава незаменимата роля на желязото за поддържане на здравето и жизнеността ни.

Световната здравна организация призна желязодефицитната анемия за най-честия хранителен дефицит в света, като 30% от населението е засегнато от това състояние. Тийнейджърките изглеждат все по-податливи на това състояние, тъй като диетата им обикновено е с по-малко храни, които съдържат този минерал и те губят значително желязо по време на началото на менструацията. Според данни, публикувани в JAMA Network, дефицитът на желязо е засегнал почти 40% от жените в САЩ на възраст от 12 до 21 години между 2003 г. и 2020 г. Анемията с дефицит на желязо е засегнала 6% от тази популация според същия доклад.

Хората с дефицит на желязо, ако не се лекуват, могат да получат значително когнитивно увреждане и лошо качество на живот. Поддържането на нивата на желязото под контрол е изключително важно. Най-надеждният метод да определите дали имате дефицит на желязо е да си направите кръвен тест, като тест за серумен феритин, който измерва количеството на складираното желязо в тялото ви, както и пълна кръвна картина, която може да посочете дали имате анемия, свързана с ниски нива на желязо.

Въпреки че недостатъчните запаси от желязо могат да бъдат резултат от нисък прием на храни, съдържащи желязо, като червено месо и риба, това може да е и признак на основни заболявания като стомашно-чревно кървене.

Ако имате някой от тези симптоми, това може да е знак, че трябва да си направите кръвен тест, за да определите дали имате недостатъчни запаси от желязо. Ако наистина имате едно от тези състояния, вашият лекар ще ви помогне да определите най-добрия си режим, за да върнете нивата на желязо обратно до здравословно ниво, за да можете да се чувствате най-добре.

Нека разгледаме някои симптоми, които показват, че нивата ви на желязо са притеснително ниски:

  • Чувствате се уморени

Един издайнически признак за недостиг на желязо е необичайната умора или умора. Този симптом възниква, защото тялото ви разчита на желязото, за да произвежда хемоглобин, протеин в червените кръвни клетки, който им позволява да пренасят кислород в тялото. Когато нивата на желязо са ниски, тялото може да се бори да транспортира достатъчно кислород до вашите тъкани и органи, което води до постоянно чувство на изтощение.

  • Имате нокти тип "лъжица"

Друг виден признак за недостиг на желязо е появата на "лъжички", медицински наричани койлонихия. При това състояние ноктите стават тънки и вдлъбнати, наподобяващи формата на лъжица. Този симптом се проявява повече от просто козметичен проблем - това може да показва неадекватни нива на желязо в организма, което засяга производството на хемоглобин и цялостното здраве.

  • Често ви е студено

Повишената чувствителност към ниски температури също може да е признак за недостиг на желязо. Индивиди с недостатъчни нива на желязо може да усетят, че им е необичайно студено или имат студени ръце и крака, дори в относително топла среда. Това се случва, защото желязото играе решаваща роля в производството на хемоглобин, който е от съществено значение за транспортирането на кислород в тялото, влияейки върху регулирането на вътрешната ни температура.

  • Представяте се зле в училище/ университет

При децата неадекватният прием на желязо с течение на времето може да се прояви като лошо академично представяне. В едно проучване средните резултати по математика са по-ниски за деца с дефицит на желязо в сравнение с деца с нормален статус на желязо.

Систематичен преглед на петдесет проучвания, публикувани в Nutrients, предполага, че статусът на желязо и анемията може да са свързани с академичните постижения в някои контексти и че добавянето на желязо по време на юношеството може да подобри училищните резултати, вниманието и концентрацията, но по-висококачествени изследвания са необходими за категорично заключение. Също така е важно да запомните, че много фактори влияят върху академичните постижения извън приема на желязо.

  • Влошено качество на съня

Адекватните нива на желязо в тялото помагат за производството на серотонин и допамин, които са невротрансмитери от съществено значение за регулиране на циклите на съня. Данните показват, че дефицитът на желязо е свързан с по-ниско качество на съня, нарушение на дишането при сън и други фактори, които са свързани със съня.

  • Изпитвате безпокойство

Тревожността може да произтича от различни източници, вариращи от генетични фактори до житейски опит. По-малко известно е, че недостатъчното желязо може да бъде свързано и с повишена тревожност. Желязото е от решаващо значение за поддържането на здравето на мозъка, засягайки синтеза на невротрансмитери и мозъчната функция.

  • Жадувате за лед

Един интригуващ признак за недостиг на желязо е състояние, известно като "пика". "Пика" се характеризира с желание за вещества, които нямат хранителна стойност, като лед, пръст, глина или нишесте. Това необичайно хранително поведение често е начинът, по който тялото сигнализира за липса на основни хранителни вещества, като желязо. Бременните жени и момичетата в пубертета са изложени на най-висок риск от пика.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз затова

    2 4 Отговор
    ходя със забит във врата пирон. Така нямам проблем с недостига на желязо.
  • 2 Град Козлодуй

    2 3 Отговор
    Причините са много бедност болести и тъй нататък
  • 3 Румен Американеца

    2 0 Отговор
    Желязото е хим. елемент а не минерал.
  • 4 Здравко Желязков от Перник

    2 1 Отговор
    Ние рупаме винкело на салата. Некой пат го и дишаме с другите тежки метъли. Това е оти свърши кюмура и гОриме квото вкарат от евробоклука.