Last news in Fakti

12 Април, 2024 15:15 1 975 2

Полезен или вреден е соевият сос

  • соев сос-
  • приготвяне-
  • здраве

Разберете и как се приготвя

Полезен или вреден е соевият сос - 1
Снимка: Shutterstock

Историята на соевия сос е дълга и богата. Тя започва преди повече от 2000 г. в Китай, където сосът е създаден с цел да консервира храната и да ѝ придаде вкус, особено тъй като солта по това време е била скъпа и достъпна само за богатите. През 7-и век соевият сос е въведен в Япония, където също става изключително популярен, пише puls.bg. По-късно се разпространява и в други региони като Югоизточна Азия, преди да стигне до глобална популярност.

Относно процеса на приготвяне, традиционният метод включва накисване на соеви зърна във вода за няколко часа, след което се варят на пара. Пшеницата се пече, смила се на брашно и след това се смесва с варени соеви зърна. За да се активират ферментите и да се започне процесът на ферментация, към сместа се добавят гъбични спори, обикновено Aspergillus coryza, A. sojae и A. tamarii. След това сместа се оставя да ферментира за около три дни, преди да се отцеди и да се получи крайният продукт - соевият сос.

Ферментацията е следващата важна стъпка в производството на соев сос. В този процес се добавя саламура, която позволява на соевите зърна да ферментират. Продължителността на ферментацията може да варира от един месец до няколко години, в зависимост от желания вкус и качество на соевия сос. За някои висококачествени сосове като двойно ферментирания соев сос (saishikomi shoyu), се добавя сурова смес от соев сос, която допълнително усилва вкуса. След ферментацията сместа се пресова, за да се отдели течността от твърдите вещества. Тя се нагрява, за да се пастьоризира, което помага да се отстранят плесените и дрождите, и след това се опакова.

Има и метод на киселинна хидролиза, който е по-бърз и отнема само няколко дни. Този метод използва соеви зърна без масло, пшеничен глутен и солна киселина. Сместа се нагрява за период от 20 до 35 часа, за да се разградят протеините. Някои соеви сосове са комбинация от традиционния метод на варене и киселинна хидролиза, което ги прави по-евтини, но по-малко вкусни. Обаче, като цяло, по-дългото време за варене обикновено означава по-добър вкус. Соевият сос е със сравнително ниско съдържание на натрий.

Само една супена лъжица соев сос съдържа около 40% от дневните препоръчителни 2300 милиграма натрий. Солта е необходим хранителен компонент за тялото, но по-голямото количество може да доведе до повишено кръвно налягане и сериозни сърдечни проблеми. Когато се използва в разумни количества, соевият сос може да добави вкус и аромат на храната, като същевременно предоставя някои от ползите на изофлавоните, които се считат за полезни за здравето, като намаляване симптомите на менопауза и подобряване на холестерола. За да се използват максимално ползите от соевия сос, е важно да се консумира умерено и да се включва в разнообразни диети.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дали е вреден

    5 0 Отговор
    истинският соев сос??? И аз не съм го опитвал но щом японците от векове го приготвят в глинени делви и с години го чакат да стане??, не е по–вреден от домашен Бански старец.................
  • 2 КИККОМАН

    4 0 Отговор
    Соевият сос е пренесен в Япония а не е въведен . И 2300 милиграма са 2,3 грама !