Last news in Fakti

15 Април, 2024 13:32 1 221 6

Пристрастяването към технологиите застрашава децата от психоза

  • технологии-
  • деца-
  • мозък-
  • психоза-
  • параноя-
  • психични разстройства-
  • екран

Притеснителни са резултатите от проучване, изследвало как се отразява на детския мозък прекомерното използване на технологии

Пристрастяването към технологиите застрашава децата от психоза - 1
Снимка: Shutterstock

Деца, които са пристрастени към смартфони, таблети и видеоигри, са по-склонни да страдат от психоза в по-късен етап от живота си, сочи ново проучване, пише „Дейли мейл“. Изследването е публикувано в изданието на Американската медицинска асоциация JAMA Psychiatry.

Учените са установили, че употребата на смартфони и социални мрежи в юношеска възраст е свързана с параноя, заблуди, халюцинации и „странни идеи“. Това може да продължи докато човек навърши 23 години, пояснява БТА.

Според проучването самата техника не е причина за проблема. По-скоро пристрастяването на детето към устройства може да е предупреждение, че то вече е уязвимо към психични заболявания.

„Злоупотребата със социални мрежи и проблемите с психичното здраве изглежда имат общи рискови фактори, които могат да бъдат самота, тормоз и влошени отношенията между родители и деца“, уточни канадският екип, провел проучването.

Насилственото принуждаване на пристрастените младежи да се откажат от екрана, като внезапно ги лишат от него, няма да помогне и е вредно.

В проучването участват 2120 деца от Канада, родени през 1997 и 1998 г., като се разглеждат техните навиците в социалните мрежи и психопатичните им преживявания. Учените установяват, че дори тези, които драстично са намалили употребата на компютри, все пак са имали по-чести психотични преживявания в зряла възраст, дори след като са взети предвид други лични преживявания.

Използването на интернет е силно свързано с депресия, в сравнение с прекомерното игране на видеоигри или гледането на телевизия. Игрите дори могат да подпомогнат при емоционалната регулация и развитието на социални умения в по-голяма степен, отколкото „пасивните“ форми на технологии като телевизията.

Хората, които искат да помогнат на децата, на първо място трябва да се замислят каква е причината пристрастяването да се появи.

„Прекомерното използване на цифрови технологии в юношеска възраст може да бъде по-скоро ранен маркер, отколкото причина за по-късни проблеми с психичното здраве“, каза д-р Симона Скрипкоускайт от Оксфордския университет. Тя добави, че експертите все повече „се разграничават“ от разбирането, че техниката е „основна причина за всички съвременни проблеми“.

„Често вече съществуващи лични проблеми са разковничето за злоупотребата с интернет и отключването на психически заболявания“, смята тя.

Неотдавнашно изследване на Кралския колеж в Лондон направи заключение, че всеки трети човек отговаря на критериите за клинична зависимост от смартфон. Пристрастените могат да загубят контрол върху времето, което прекарват на телефоните си, да се притесняват, когато нямат достъп до устройствата си, и да пренебрегват други по-значими неща в живота си.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 2 Отговор
    Играенето на компютърни игри избистря съзнанието на някои, други затъпяват, трети развиват рефлекси, но всички ги програмира подсъзнателно, какво ги чака.
  • 2 Сила

    2 3 Отговор
    Стига глупости, 21 век сме.... По добре ли е да рита мачлета с кварталните простачета и гаменчета или да виси по лостовете с напомпани полуидиоти без нито една мозъчна гънка, да се завира по разни потни МИРИЗЛИВИ зали и да се търкаля и удря с разни селянчета...... Това е бъдещето, свиквайте!

    Коментиран от #6

  • 3 Калпазанин

    2 0 Отговор
    То вече се е отразило, и не само на децата с ан всички с айфони и Интернет. Зарова 8 ке останаха човеци всеки знае всичко и сме като зомбита" хора" без души

    Коментиран от #5

  • 4 Ами като нямаш

    1 0 Отговор
    Ами като нямаш поглед към света си просто като Шокирана Мишка!
  • 5 Знаеш това което ти кажат!

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Калпазанин":

    Знаеш това което ти кажат! А не онова което фактически е! Така че нищо не знаеш! За това и Бътака е толкова голям! Пробутват ти Псевдо специалисти за Специалисти! Ако поднаваш материята и взаимовръзките между нещата веднага ще видиш Що за бок -- лук ти пробутват!
  • 6 Някой Сульо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сила":

    Някой Сульо трябва да покаже на подрастващия кои са истинските ценности в този Живот! Но......... Де го? Без един индивид да е чувал за тях! Как да разбере че имало и такива!