Last news in Fakti

15 Април, 2024 14:57 1 689 3

Кои хора трябва да внимават с яденето на грозде?

  • грозде-
  • плодове-
  • консумация-
  • полезна храна-
  • здравословно хранене-
  • захар

Високият гликемичен индекс на гроздето е опасен за някои хора

Кои хора трябва да внимават с яденето на грозде? - 1
Снимка: Shutterstock

Много възрастни страдат от инсулинова резистентност или захарен диабет затова е по-добре да не употребяват този плод. Така твърдят доказани експерти в областта на диетологията и се мотивират по следния начин: гроздето е продукт с висок гликемичен индекс, който може силно да повиши нивото на глюкоза в кръвта.

Този вкусен есенен плод е противопоказен за диабетици и в много случаи може да бъде опасен. Не се препоръчва консумирането на грозде и при диария, защото то засилва слабителния ефект, пише zdrave.to.

Гроздето е противопоказно и при бъбречна недостатъчност. Гроздето съдържа повече калий, а продуктите, богати на този микроелемент не трябва да се употребяват при бъбречна недостатъчност.

В тази връзка някои възрастни хора се питат дали е вредно да се консумират домати заради съдържащия се в тях лектин.

От тази гледна точка също трябва да сте предпазливи, тъй като лектинът действително се отразява негативно на храносмилането. В частност той пречи и за усвояването на витамините и хранителните вещества.

И не на последно място, а може би най-важното е възрастните хора да научат, че с годините, така или иначе, при тях се влошава способността да усвояват полезните вещества от продуктите.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    11 0 Отговор
    Е , те умните хора първо го обезвреждат чрез дестилация или ферментация ! После става безопасно за ядене !
  • 2 Механик

    7 1 Отговор
    Ракията и коняка правим от грозде. Ромът се прави от меласа/ захарна тръстика. Уискито, водката и джина са от зърнени култури.
    Що тогава ми викате, че съм алкохолик, като е видно, че съм веган???
  • 3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 1 Отговор
    Сега по туй време рупаме марулки, кво грозде сънувате?