Last news in Fakti

17 Април, 2024 09:05 721

Проучване: Електронните цигари намаляват нуждата от никотин в сравнение с пушенето

Заради начина на всмукване, вейпърите имат в пъти по-малка зависимост от пушачите, сочи проучване, проведено сред 17 500 американци

Проучване: Електронните цигари намаляват нуждата от никотин в сравнение с пушенето - 1

Различният начин на вдишване на аерозола от електронните цигари от този на дима при цигарите, както и намалената концентрация на никотин, могат да се окажат сред причините за постоянния спад в нивата на тютюнопушене в страните, които стимулират бездимните алтернативи като начин за отказване на вредния навик, като Великобритания и Япония.

Хората, които употребяват електронни цигари имат в пъти по-малка зависимост от никотина в сравнение с пушачите на горими цигари, посочва американско проучване, представено пред най-големия форум по темата E-cigarette Summit във Вашингтон. Проучването е с висока степен на представителност и обхваща 17 500 вейпъри и пушачи. Учените напомнят, че бездимните алтернативи са предназначени само за възрастни пушачи, които не могат да спрат да пушат, а целта е да се елиминира горенето, което предизвиква най-голямата вреда от пушенето.

Данните от изследванията на хората, които пушат само цигари и тези, които употребяват само електронни цигари, показват, че пушачите са имали концентрации на никотин и други никотинови метоболити в пъти по-високо отколкото вейпърите. Стойностите варират между 2,5 пъти и 1,4 пъти. Най-сериозно е засечено завишението на белодробния канцерогенен биомаркер, NNAL, който е бил 43 пъти по-висок от този на ексклузивните никотинови вейпъри.

Според проф. Джонатан Фолдс от Департамента по обществено здраве и наука на Колежа по медицина в Пенсилвания това предполага, че една от причините електронните цигари да са по-малко пристрастяващи е, че при вейпинга се абсорбира по-малко никотин отколкото при пушенето.

Данните се потвърждават и от друго проучване от 2020 г., според което "използването на електронни цигари изглежда постоянно свързано с по-ниска никотинова зависимост, отколкото пушенето на цигари". Данните сочат, че употребяващите цигари много по-често докладват силни и непреодолими желания да приемат никотин. За 28% от пушачите е трудно да не пушат там, където е забранено, докато това е проблем само за 5% от вейпърите. 24% от пушачите палят цигара в първите 5 минути след събуждане в сравнение с 15% от тези, които са преминали на вейп. Потенциално обяснение за относително ниските нива на зависимост сред потребителите на устройства за доставяне на никотин, е разликата при пушене и употреба на електронна цигара.

За да се изпуши една цигара са необходими 5 до 15 всмуквания за времето между 4 и 10 минути. Това силно повишава нивата на никотин в кръвта. Липсата на горене при електронните цигари дава сигурност на потребителите, че устройството няма да свърши и не е необходимо да се правят голям брой дръпки за кратък период от време. Така вейпърите всмукват през по-голям период от време, с което избягват пиковете и спадовете на никотин в кръвта, които са характерни за пушенето на цигари.

"Възможно е този различен модел на усвояване на никотина с електронните цигари да доведе до по-ниски нива на зависимост", посочва Джонатан Фолдс. В дългосрочен план учените очакват по-малката зависимост да доведе до крайната цел - пълно отказване от тютюневите изделия.

Токсиколозите: Рискът от пушенето е несравним с този от вейпинга

„Електронните цигари са по-ефективни от никотин заместващата терапия за отказване на цигарите. Това заключение е във висока степен подкрепено от научни данни“, казва д-р Джейми Хартман-Бойс, доцент и редактор в Cochrane Tobacco Addiction Group в Оксфордския университет. Cochrane е златният стандарт в научните анализи, а заключението обхваща цели 79 изследвания на тема вейпинг и ефектите от него, сравнени с цигарите.

Биомаркерите се различават драстично при хората, които използват електронни цигари, при тези на двойна употреба и тези, които продължават да пушат цигари, сочат още проучванията. Имаме все повече научна информация по темата, но и все повече дезинформация в медиите, коментира Бойс.

„Доказателствата сочат, че рискът, породен от електронните цигари за потребителите, е значително по-малък от този от конвенционалните цигари. Това се отнася както до ефекта върху пушачите, така и върху хората около тях“, казва токсикологът проф. Алън Бубис, председател на Комитета по токсичност на химикалите в храните, потребителските продукти и в околната среда в Кралския колеж в Лондон.