Last news in Fakti

16 Април, 2024 16:48 1 452 12

Не яжте тези храни, ако искате да забременеете

  • хранене-
  • забременяване-
  • бременност-
  • здраве

С помощта на храната можете да предразположите тялото си да се подготви за зачеването

Не яжте тези храни, ако искате да забременеете - 1
Снимка: Shutterstock

Зачеването понякога може да е по-трудно, дори да се превърне в предизвикателство, с което да трябва да се преборите, за да станете майка. По пътя може да се наложат много промени в начина на живот, така че да осигурите всичко необходимо на организма си, за да се случи магията на зараждането на нов живот.

Най-лесната промяна, която можете да направите и която ще се отрази изключително благотворно на организма ви, е храненето. С помощта на храната можете да предразположите тялото си да се подготви за зачеването, хормоните ви да се балансират, възпаленията в клетките и тъканите да намалеят.

Но както има храни, които стимулират забременяването и подобряват здравословното състояние, така има храни, които пречат на зачеването и намаляват шансовете то да се случи бързо и лесно.

Ето какво не трябва да ядете, ако се опитвате да забременеете.

Захар, десерти, сладкиши

Всичко, което съдържа добавени, а не естествени захари, причинява възпаления в клетките и тъканите. Захарите създават предпоставки за влошен хормонален баланс. Те са причина за наддаване на тегло, трупане на излишна мастна тъкан, която допълнително утежнява хормоналния статус на организма.

Сладкишите и десертите, които редовно присъстват в менюто ви повишават кръвната захар. Резките ѝ скокове са последвани от също толкова резки спадове. Това не само предизвиква колебания в енергийните нива, но повишава риска от диабет, инсулинова резистентност. По време на бременността захарите могат да са още по-коварни, тъй като могат да предизвикат гестационен диабет.

Тестени храни

Тестените храни от бяло брашно не са особено добър хранителен избор, ако се опитвате да заченете. Те също са с висок гликемичен индекс, което предизвиква скокове в кръвната захар. Рафинираните въглехидрати, които тестените храни съдържат, също предизвикват възпаления в клетките, пречат на нормалната обмяна на веществата и трансформацията на хормоните в активните им форми.

Соя и соеви продукти

Соята и соевите продукти могат да попречат на забременяването заради високото наличие на фитоестрогени. Соята е богата на тези вещества, които могат да повлияят на хормоналния баланс в женското тяло, което да доведе до трудности в зачеването.

Алкохол

Алкохолът е пречка за здравето в много отношения, включително и при опити за забременяване. Ако искате да заченете нормално и бързо, ограничете алкохола до минимум или го изключете напълно.

Колбаси

Колбасите са деликатес, който е любим на много хора, но могат да са нездравословни от гледна точка на зачеването. Те са пълни с наситени и преработени мазнини, добавена сол, компоненти от опушване. Всички те са нездравословен избор и могат да повлияят зле на опитите за забременяване.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами да

    12 0 Отговор
    Е, не е лошо и малко секс да правите!

    Коментиран от #6, #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Не яжте алкохол

    9 0 Отговор
    Те го пият. И го пушат, ако е изсушен. Винаги ми е било супер смешно как една жена спира да пуши докато е бременна, за да не навреди на плода, а преди това 10 години е пушила.
  • 4 Механик

    4 0 Отговор
    Знаме един пич тука от сайта, който всячески се опитва да забременее, но не му се получава на момчето.
    Може би е нещо наследствено....знам ли?!
  • 5 Бременна

    0 0 Отговор
    Ако се опитвате да забременеете, е важно да поддържате здравословна и добре балансирана диета и яжте много мед...
  • 6 Верно ли? Ти да видиш!

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ами да":

    Я питайте ония лилавите нещо спазват ли? А им се получава по десетина пъти, и повече!

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 От време оно

    3 0 Отговор
    Яжте... а бе вие знаете!
  • 9 не разбрах

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Верно ли? Ти да видиш!":

    А на теб получава ли ти се, щото се съмнявам...

    Коментиран от #11

  • 10 зрител

    2 0 Отговор
    хрупайте райграс !
  • 11 Може и теб

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "не разбрах":

    да съм те направил!
  • 12 пиян изнасилвач

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ами да":

    И най-важното - да е с мъж!!!