Last news in Fakti

18 Април, 2024 13:45 1 455 5

5 причини да не отслабваме, въпреки диетата и тренировките

  • отслабване-
  • диета-
  • тренировки-
  • без резултат-
  • причини

Това явление се нарича "ефект на платото"

5 причини да не отслабваме, въпреки диетата и тренировките - 1
Снимка: Shutterstock

Отслабването е труден процес, който изисква търпение, усилия и правилен подход. Много от нас са запознати със ситуацията, когато теглото остава същото за дълго време, въпреки строгата диета и упоритите тренировки. Това явление се нарича "ефект на платото". Сега ще разберем как да го преодолеем.

Защо теглото остава същото: основни причини

Първата стъпка към преодоляването на даден проблем е разбирането на причините за появата му. Ето някои фактори, които могат да причинят стагнация на теглото.

1. Неправилно броене на калории. Често хората забравят да отчитат закуски или десерти, което води до излишен прием на калории.

2. Липса на вода в организма. Водата играе ключова роля в метаболизма и елиминирането на токсините, така че липсата на вода може да забави процеса на отслабване.

3. Прекомерен прием на сол. Солта задържа вода в тялото, което може да доведе до подуване и задържане на тегло. Намалете солта до минимум.

4. Строга диета. Нискокалоричните диети могат да забавят метаболизма ви, тъй като тялото започва да пести енергия.

5. Заместване на мастната тъкан с мускулна. При заместването на мастната тъкан мускулното тегло може да не се промени, но тялото става по-тонизирано и стройно.

Какво да направите, ако теглото ви остане същото?

1. Увеличете приема на вода. Това ще помогне за ускоряване на метаболизма и премахване на токсините от тялото.

2. Водете си хранителен дневник. Това ще ви помогне да контролирате приема на калории и така ще предотвратите преяждането.

3. Добавете кардио към вашата рутинна тренировка. Бягането, плуването, колоезденето ще помогнат за по-ефективното изгаряне на мазнините.

4. Преразгледайте диетата си. Уверете се, че вашата диета съдържа достатъчно протеини и мазнини, за да поддържа метаболизма ви.

5. Променете тренировъчния си план. Периодично променяйте рутинните си тренировки, за да поддържате тялото си под стрес и да ускорите изгарянето на мазнините, пише actualno.com. Не забравяйте да направите измервания. Понякога се случва, че обемът на тялото намалява, дори ако теглото остава същото


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    5 0 Отговор
    Ето нещо , което може и да незнаете! За да отслабнете трайно , трябва да свалите не по малко от 20% от теглото си , и да го задържите две години , за да може организмът ви да го запамети ! Иначе - йо йо !!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Изчистете

    2 0 Отговор
    Токсини и черния дроб. Отслабването е балансирано хранене , движение и алкохол само в петък и събота.
  • 4 Причината:

    3 0 Отговор
    Докторе, да питам:

    Това - диетата - преди или след хранене да я вземам?
  • 5 Мисля

    2 0 Отговор
    Ако не отслабвате въпреки диетата и тренировките-сменете си инструктора и не яжте скришом.Виждам хора които по два часа се моткат в залата,правят селфита и говорят по телефона-,,на фитнес съм брат..." и после -нищо не става.Ами не става,като не си се изпотил дори,а после ядат по 2 банана с протеинов шейк,че бил на тренировка??Ще отслабнеш ама на върба.