Last news in Fakti

21 Април, 2024 19:23 1 543 23

3 мита за глутена, които карат хората да си мислят, че е вреден

  • глутен-
  • митове-
  • мит-
  • вредна храна-
  • хляб-
  • брашно-
  • безглутенов

Глутенът може да бъде алерген за някои хора, но като цяло той не е вреден за всички

3 мита за глутена, които карат хората да си мислят, че е вреден - 1
Снимки: Shutterstock

Глутенът - тема, която издига множество въпроси и митове в света на здравословното хранене. За някои то е голям враг, за други - неоспорима част от дневната хранителна порция. Тук обаче ще разгледаме какво е глутенът, какви са митовете около него и как точно се отразява на тялото.

Какво е глутенът?

Глутенът е смес от протеини, които се намират естествено в житни култури като пшеница, ръж, ечемик и овес. Този протеин е отговорен за еластичността на тестото и придава на хляба и другите хранителни продукти характерния им вид и текстура.

Митове и факти за глутена

Мит 1: Глутенът е вреден за всички

Факт: Глутенът е проблемен само за хора със сериозно заболяване на имунната система, като целиакия и някои форми на непоносимост към глутен. За хора с тези състояния глутенът може да предизвика сериозни нежелани реакции, като запек, диария, изтощение и дори повреда на тъканите на тънкото черво.

Мит 2: Глутенът е отговорен за наддаване на тегло

Факт: За повечето хора, консумацията на глутен не е пряко свързана с наддаване на тегло. Има дори изследвания, които показват, че нискоглутеновата диета не винаги води до отслабване. Важно е да се отбележи, че заместването на глутенови храни с преработени безглутенови алтернативи, като бисквити и кексове, може да доведе до повишаване на калориите и захарта в диетата.

Мит 3: Глутенът трябва да се премахне от здравословното хранене

Факт: За хора без специфични проблеми с глутена, той може да бъде част от здравословното хранене. Всъщност, глутенът е източник на важни хранителни вещества като желязо, фибри и витамини от група B.

Как глутенът се отразява на тялото?

За хора със сериозни проблеми с глутена, като целиакията, консумацията на глутен може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Те могат да включват възпаление на тънкото черво, което води до увреждане на неговите тъкани и затруднено усвояване на хранителните вещества.

За хора без целиакия или глутенова непоносимост, консумацията на глутен обикновено не представлява проблем. Все пак, някои хора могат да изпитват дискомфорт или леки нежелани реакции след консумация на глутен, без да имат диагностицирана целиакия. Тези реакции могат да варират от изпъкване на кожата до увреждане на стомашната функция.

Заключение

В заключение, глутенът не е вреден за всеки. За хора със специфични заболявания като целиакията или глутеновата непоносимост, избягването на глутена е необходимо за поддържане на здравословно състояние. За останалите, глутенът може да бъде част от разнообразната и балансирана диета. Винаги е добре да се консултирате с лекар или диетолог, преди да направите драстични промени в диетата си.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дупничанин

    11 3 Отговор
    Кажи ги тие работи на Линда. Она, за разлика от Киро, мое и да вдене. Ма не вервам да свали цените. Докат има овци, че има и стригачи.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ДрБр

    18 0 Отговор
    Дълго живяхме без проблеми, докато ни светнаха, че глутена бил вреден? ХаХаХа!
  • 4 Боро

    11 0 Отговор
    Наистина се злоупотребява с информацията, че глутенът е алерген. Реално към глутен са алергични в пъти по-малко хора, отколкото към хистамин. Много повече хора имат алергия към риба, миди, мекотели и други продукти, които се препоръчват като здравословни храни. Някой може ли да каже, че познава човек, на който му става лошо след като хапне хляб? Да повръща, да се изприщва, да получава разстройство? В България такива хора няма. В света може да има няколко човека. Само че това не се пише в медиите. А навярно всеки познава човек, изпитващ непоносимост към друг продукт.
  • 5 Кунчо

    13 0 Отговор
    Баба ми колко глутен е изяла и живя 90 години.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.