Last news in Fakti

5 Май, 2024 19:40 1 055 19

Липсват ни поне 2 хиляди акушерки

  • акушерки-
  • медицина-
  • здравеопазване

Има няколко университета у нас, в които се изучава специалността

Липсват ни поне 2 хиляди акушерки - 1
Снимка: БНТ

Днес се отбелязва Международният ден на акушерките. Чества се в над 50 страни в света. В България данните в Националния професионален регистър сочат, че има над 3700 акушерки. Но недостигът им в здравните заведения е постоянен, предаде БНТ.

Има няколко университета у нас, в които се изучава специалността. Но данните на болниците показват, че в системата липсват поне още 2000 акушерки. Въпреки това, в болница "Майчин дом" винаги има желаещи да се учат. Средната възраст на активните акушерки тук е около 30 години. Но и в столичната болница се усеща липсата на кадри.

"Със сигурност има и може би една от причините за това е ниското заплащане като цяло, но една акушерка, започваща да учи самата професия и да разбере какво всъщност е акушерството, се влюбва и със сигурност няма как да се откаже от това", категорична е Шукрие Бошнакова, акушерка в родилна зала в СБАЛАГ „Майчин дом“.

Акушерките от "Майчин дом" споделят, че всеки случай, който минава през тях, го запомнят и преживяват. За щастие леко преминалите раждания са повече от усложненията.

"Изживяваме всичко ежедневно. Било то по-трудно, по-сложно като случай и за сега се надявам всички пациентки да са окей и те са окей", каза Анна-Мария Велкова, акушерка в родилна зала в СБАЛАГ „Майчин дом“.

За акушерките днешният празник е важен, защото се надяват, че чрез него обществото ще се замисли за важността на тяхната професия.

"Отговаряш за два живота, да започнем с това. Включва това да си много амбициозен, отговорен, динамичен, знаещ, можещ, искащ да знаеш все повече", обясни Анна-Мария Велкова, акушерка в родилна зала в СБАЛАГ „Майчин дом“.

Акушерките от "Майчин дом" си пожелаха да могат и занапред да посрещат все повече здрави бебета.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аве

    16 10 Отговор
    Важното е че ЕС се ръководи от акушерка, която изражда глупост, след глупост, след тъпотия!

    Коментиран от #19

  • 2 Миризлив пор

    17 6 Отговор
    Само се чудя, кой би инвестирал време и пари да учи 5 години допълнително, после да работи извънредно, нощни смени и т.н . И накрая куп отговорности и да му плащат на половината от колкото взема продавачка в хипермаркет? Защо не започнем че това е пазар на труда, има търсене но за тази пара никой не иска да учи и работи това.
  • 3 дядо поп

    17 3 Отговор
    Във всички области липсват специалисти , само в политиката са бол!
  • 4 обективен

    12 6 Отговор
    И за какво ни са нужни акушерки като деца вече не се раждат !!!Политиците ни затриха държавата и народа в името на властта и парите

    Коментиран от #11

  • 5 Слаб математик

    12 3 Отговор
    Абе нещо много куца тая статистика, имаме 3700 акушерки, липвали още 2000. Начи ако е вярно, ще станат 5700 акушерки. За 2023 година, новородените в страната са малко под 50 000. Сега, излиза че на акушерка се падат по 10 деца годишно. Или пък на сегашните 3000 акушерки, се падат 20 новородени годишно. Само ми се струва, или нещо е раздут щеата...

    Коментиран от #9

  • 6 Бендида

    24 1 Отговор
    Да, така е, учат. За някои дори това е сбъдната мечта. Учат четири години и после постъпват в общинска болница, стартова заплата 900 лв. И така година, две и...... намира същата работа в Чехия с достойно заплащане. Далеч от близките си и горчивото усещане.
  • 7 Макето

    14 4 Отговор
    Направете им заплатите подобаващи, както са в Норвегия, примерно и след 2 години ще се влиза с 6.00 в специалността. От къде пари ли? Затвор и разпродажба на имуществото на политици и магистрати и България ще стане най-желаното място за живот. Ама трябва един 09.09. 44-та да се повтори. Това е единственото и правилно решение.

    Коментиран от #10

  • 8 НаПирундеПаламанде Чайййййеееееее

    4 3 Отговор
    Рай ти казвам бе човек,РАЙ е настанал в България.
  • 9 Хихи

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Слаб математик":

    Болниците(частните) са много
  • 10 Слаб 2+

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "Макето":

    Ако щеш направи и по 10 бона заплати,няма кой да се обучи професионално във всички области на медицината не само в акушерството.Ще има страшна дупка от 10-15 години дори от вчера да почнем.
  • 11 Респект!

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "обективен":

    Отрицателен прираст, топим се като нация. Младите мигрират, не ни трябва акушерки!

    Коментиран от #12

  • 12 Абе

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Респект!":

    То и политици не ни трябват, ама глей кво става, избори през месец два, че се изтепат за кокала
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ха сега де...

    5 0 Отговор
    А колко родилки липсват?
  • 15 аритметика, 3 клас

    4 0 Отговор
    7000 лева чиста заплата и за 4-5 години проблемът ще се реши!
  • 16 РЕАЛИСТ

    1 2 Отговор
    Хайде бе, едно време като не е имало акушерки да учат 5 години, не са се раждали деца ли. Никога бабите не са разменяли деца, а сега некадърните акушерки дават на майките чуждо бебе. И при двете ми деца съм се притеснявал, като ги знам кво тъпачки , мързеливи са. Сега поне излезе проблема наяве и ги съдят. Една българка акушерка във Великобритания направи такива серсемлъци, че бяха всички ревнали срещу български акушерки. Една позната 6 години се бори да ѝ признаят дипломата. Като чуят българка и настръхваха.
  • 17 Така е

    1 0 Отговор
    Поне болници имаме повече от болните хора.. Бизнеса си е бизнес, болните са капитал...
  • 18 Сталин

    0 0 Отговор
    Ей тука във СТОЛИПИНОВО има елате ги вземете
  • 19 Без име

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аве":

    Не е акушерка,а акушер гинеколог,т.е.лекар!