Last news in Fakti

2 Февруари, 2002 00:00 2 962 2

Безпощадният даймио

  • kawasak-
  • kawasaki ninja zx-9r-
  • ninja zx-9r

Безспорно една от страните, която и днес продължава да привлича европейците (разбирайте и нас българите) със своята загадъчност, е Япония. Често пъти суровите азиатски порядки и разбиране за дисциплина остават непонятни за повечето чужденци. Почти всеки от нас е слушал за безпощадните даймио - феодални владетели в средновековна Япония, които в пълна степен са разполагали с живота и съд­бата на поданиците си. Компромисите за първите са били табу, а силата и желанието да се наложат над останалите са гарантирали не само просперитет, а и оцеляване. Ако погледнете пък една от най-преуспяващите японски компании днес - Kawasaki - ще разберете, че и там пораженията не се толерират, а битката с конкуренцията не е преставала дори за миг. В началото на тази година самураите дори изненадаха почитателите си с нов любимец. Двуколесното носи гръмкото название Ninja ZX-9R.

Гаранция за нарасналата мощ на младока са подобренията в двигателя и ходовата част

Агрегатът при Kawasaki Ninja ZX-9R е четирицилиндров, редови, като охлаждането е водно. Работният обем е 899 куб. см. Разпределителните валове са два, горноразположени и задвижвани от верига. Като истински приятел на околната среда скоростният нинджа е снабден и с прецизен катализатор за отработените вредни емисии. Теглото на самия агрегат е с няколко килограма по-ниско от това на предшественика, което също спомага за значителното подобряване на параметрите динамика и скорост.

Осигуряваната мощност е 143 конски сили при 11 000 об./мин., а максималният въртящ момент е повече от задоволителен - 100 Нм при 9 200 об./мин. Гласът на агрегата пък е предназначен само за познавачи. Страховитото ръмжене още на старта подсказва, че сърцето на Ninja ZX-9R има значителен потенциал.
В оборудването са използвани многодисков съединител и шестстепенна механична скоростна кутия. Скоростите се превключват лесно и не създават затруднения. Благодарение на големите предавателни числа пък не е необходима честата им смяна, което предполага улеснено и удобно придвижване в градски условия.

Най-големи изменения настъпват в рамката и дизайна

Рамката при Kawasaki Ninja ZX-9R е изработена от тръбни алуминиеви профили. Малкото тегло, здравината и максимално ниският цен­тър на тежестта пък определят стабилността и маневреността на японеца. Монтирана е и телескопична вилка. При нея са използвани чугунени сглобки, което на практика осигурява изключителна здравина и сигурност.

Изцяло с обновен дизайн е задната част на двуколесното. Новото внушение е в посока на още по-осезаемо спортно излъчване и агресивен характер. При Ninja ZX-9R конструкторите залагат и на нови спирачни дискове с по-голям диаметър. Накладките Tokico при предшествениците сега са заменени от такива, произведени от Nissin.

По отношение на ускорението няма да има недоволни. Двуколесното има отличен ритник още на старта и от 0 до 100 км/ч ускорява за съвсем скромните 2.9 секунди. Скоростомерът пък спира да ви занимава при 290 км/ч. Смесеният разход на гориво при средна скорост от 130 км/ч е 5.9 литра, което показва, че мотоциклетът не е бензинова лакомия. Това, както и вместомостта на резервоара гарантират пробег от 358 км без спиране на бензиностанция. Освен всичко друго, за да се сдобиете с младия нинджа не е наложително да се разделите и с голяма част от спестяванията си. Ще ви се наложи да прежалите само 11 600 евро.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Joro

    1 0 Отговор
    qko imam ninja zx6r onformaciqta ne e lo6a
  • 2 MUGEN SEIKI

    0 0 Отговор
    tva ne mi haresva bih predpochel noviq