Last news in Fakti

5 Юни, 2004 14:05 1 464 0

Мини-Viper

  • dodge-
  • viper-
  • sling shot-
  • dodge sling shot

По време на автомобилното изложение в Женева погледите на посетителите бяха привлечени от едно доста странно на пръв поглед возило, което като че ли беше объркало фирмения щанд, на който бе изложено - този на Dodge. Агресивната предница на мъника наистина учудващо много наподобява тази на модела Viper на Dodge, но пък компактните му габаритите по-скоро предизвикват асоциация с европейския “умник” Smart.

Всъщност странното четириколесно наистина е дело на конструкторите в Dodge и носи названието Sling Shot. Съвсем нетипично за американската автомобилна индустрия последният представлява компактен

двуместен спортен автомобил

който освен с всичко останало разполага и с трицилиндров двигател разположен в задната част на возилото, осигуряващ доста впечатляващата мощност от 100 к.с. Тази статистика пък определено кореспондира с техническите характеристики на Smart Roadster, което в съчетание с мълчанието на Dodge (част от гиганта DaimlerChrysler) относно произхода на конструкторските решения при Sling Shot, съвсем логично навежда на мисълта, че европейският миньон в голяма степен е послужил като донор на американския си събрат.

Това обаче в никакъв случай не се е отразило на идентичността и позитивните качества на задокеанския автомобил, дори напротив. Sling Shot “блести” с изключително ниско тегло, впечатляваща мощност за возило от такъв клас и перфектни динамични показатели. И всичко това в съчетание с икономичесн разход на гориво и лесна поддръжка. Независимо окачване на четирите колела и четири дискови вентилирани спирачки се грижат и за сигурността на пътя. Секвенциална трансмисия с пет скорости позволява ускорението от 0 до 100 км/ч да се извършва за по-малко от десет секунди. В

дизайнерско отношение

Dodge Sling Shot най-вероятно ще намери изключително много привърженици. Акцентът в предната част е поставен около радиаторната решетка, където формите и линиите са почти изцяло заимствани от модела Viper. При задницата на автомобила дизайнерите залагат на детайлите, внушаващи спорт, агресия и мощ. Елегантна дъга свързва основата на вратата и въздухозаборника, осигуряващ свеж въздух на сърцето в задната част на четириколеснот, със задния калник. picture:2,355_7_4.jpg, Това в съчетание с масивните странични колонки съществено допринася за атрактивното излъчване на Sling Shot. Подвижният покрив също се грижи за самочувствието на бъдещите собственици на американския дребосък. Две специални отделения за багаж пък се грижат за побирането на две средно големи пътни чанти, при положение, че сте решили да се възползвате от опцията за прибиране на покрива и да се наслаждаването на усещшането от пътуване с кабриолет.

При дебюта на Sling Shot в Женева повечето специалисти изразиха съмнение, че возилото въобще ще се продава на Северноамериканския континент, където едва ли ще се радва на особено топъл прием, въпреки качествата си. В Европа обаче със сигурност ще бъде посрещнато с овации. Това пък перфектно пасва на стратегията на Dodge, които отдавна възнамеряват да се настанят по-трайно на Стария континент. При това класическият дизайн на Sling Shot най-вероятно ще привлече доста клиенти, които до момента гледат на Smart Roadster като на автомобилна ерес.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА