Last news in Fakti

16 Септември, 2011 11:22 2 087 0

Ford извади и спортния Focus

  • ford-
  • focus st-
  • франкфурт 2011

След наточената версия на Fiesta във Франкфурт Ford представи и най-бързия Focus. По традиция и новият ST беше дебютира в крещящ цвят, в случая ярко жълт. Всъщност "сините овали" демонстрираха прототип на модела още през миналата година в Париж, а сега показаната версия не впечатли с нищо по-различно.

Освен с цвета, новият ST интригува посетителите на IAA 2011 и с ефектните 18-цолови джанти с Y-образни спици. Интерес в екстериора буди още радиаторната решетка с лого ST, както и ефектният сдвоен накрайник на ауспухната система, разположен централно.



Под капака на Focus ST е монтиран двулитров EcoBoost двигател с алуминиев блок, непосредствено впръскване на горивото и турбокомпресор. С подобен агрегат се оборудва и на Mondeo, но специално за серийната версия на Focus ST той е форсиран от 240 до 250 к.с.

Радост за почитателите на марката е и сериозният прираст в нютонметрите на въртящия момент. При предишния Focus ST въртящият момент беше 320 Нм, а сега вече е цели 360 Нм. Специалистите обаче веднага разкритикуваха новия модел, а опасенията им са свързани със звука на двигателя.

Автомобилните маниаци знаят, че 2.5-литровият петак от предходното ST се отличаваше с уникален "глас". Феновете се опасяват, че звукът на новото поколение на горещия хечбек ще наподобява на Mondeo-то с аналогичен агрегат са. Така наточеният модел ще загуби доста от чара си.

Инженерите на марката обаче увериха всички скептици, че звукът на новото ST в никакъв случай няма да е по-лош от този на предшественика. Много от предположенията преди премиерата бяха свързани с типа скоростна кутия. Всички очакваха изборът да падне върху фирмения робот Powershift.

Уви, всички те останаха неприятно изненадани. Трансмисията, която ще партнира на двулитровия EcoBoost, е механична шестстепенна. Още нещо разочароващо е, че моделът не е оборудван с диференциал с повишено триене, а само с бледа електронна имитация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА