Last news in Fakti

28 Юли, 2007 09:22 875 0

340 без предно стъкло

  • callaway-
  • callaway c16 corvette speedster-
  • с16

Напоследък инженерите на Callaway радват почитателите на ексклузивни возила с особена творческа активност. След като неотдавна показаха пред публика купе и кабриоверсия на новото си бижу С16, обявиха, че на конкурса за автомобилна красота в Пебъл бийч през август ще дебютира и спийдстър. Той не само ще бъде най-елегантното попълнение на новата моделна гама на производителя, а и ще я оглави. Така Callaway продължава традициите, положени от Corvette Speedster от 1990-а и съществуващият само в две бройки С12 Speedster от 1998-а.C16 Corvette Speedster ще се сглобява само по поръчка и отбелязва 30-годишнината от основаването на компанията. Напълно откритият автомобил, който предпазва водача и пасажера до него само с два малки обтекателя, е дело на Пол Дойчман, архитект на неповторимия фирмен стил на Callaway и дизайнер на първия Speedster от 90-а. Той преработил всички панели на “серийния” С16.

Колата ще се произвежда почти изцяло на ръка в заводите на Callaway в Калифорния, Кънектикът и Германия. За уникалността на всеки екземпляр ще свидетелстват персонализирани табели със серийния номер и името на собственика, който ще може да “скрои” сам автомобила според желанията си за цвят, материали в интериора, вид и окраска на тапицерията и т.н.

Под предния капак на Callaway C16 Corvette Speedster се таи истинско спортно сърце. Сглобяваният на ръка 6.2-литров алуминиев V8 е снабден с механичен компресор и междинен охладител, което обяснява максималната мощност от 700 к.с. и въртащия момент от 898 Нм. Съоръжен с такъв арсенал, автомобилът се изстрелва от 0 до 100 км/ч за 3.2 секунди, а законите на физиката спират ускорението чак при 338 км/ч. Колко мухи биха изконсумирали водачът и пътникът при такава скорост при липсата на каквато и да било защита против насрещния вятър не се споменава, което предполага доста високо самомнение на американските специалисти по аеродинамика.

Callaway C16 Corvette Speedster разполага със съвсем ново многолостово окачване, разработено от инженерите на компанията с помощта на експертите от Eibach. То позволява водачът сам да избира настройките от десетте възможни позиции. Спийдстърът все пак споделя един компонент с “простосмъртните” С16-ки с каросерия купе и кабриолет. Това са уникалните джанти Dymag Carbon, които тежат приблизително 40% по-малко от най-ликети алуминиеви колела на пазара. Спирачките са разработени съвсемстно със StopTech и са снабдени с 6-бутални апарати отпред и 4-бутални отзад. Те се трудят върху дискове с диаметър 355-милиметрови дискове с дебелина 32 мм.

Продажбите на Callaway C16 Corvette Speedster трябва да стартират наесен. Базовата цена на колата в Щатите ще бъде $305 000. Представителството на компанията в Германия засега мълчи по въпроса колко ще струва спийдстърът в Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА