Last news in Fakti

10 Ноември, 2011 11:18 15 855 7

Продава се уникален muscle car

  • plymouth-
  • road runner superbird-
  • dodge charger daytona

 

Американците, а и много хора по света, все още са влюбени в мощните автомобили от златната за американското автомобилостроене ера. Става дума за периода 60-те и 70-те години на миналия век, когато зад Океана се раждат т.нар. muscle cars.
 
В САЩ има огромно количество колекционери, голяма част от които дават мило и драго за някой от редките "мускулести" коли. Един от ярките примери е телевизионният водещ Джей Лено, който има в гаража си 130 автомобила.
 
Зад Океана се говори, че именно Лено е основен кандидат за автомобила, който експертите определят като най-голямата ценност за годината. Говорим за уникален muscle car, който ще бъде изложен на търг, а началната му цена е $ 200 000.
 
Според организаторите обаче интересът ще е сериозен и цената може да нарасне до $2 млн. Plymouth Road Runner Superbird представлява лимитирана версия на стандартния Road Runner. По-интересното е, че на практика този автомобил се явява "цивилна версия" на състезателната легенда Dodge Charger Daytona от 1969 година.
 
Само след един сезон на пистата Dodge Charger Daytona е заменен от още по-бързия Plimouth и на пазара е пусната и въпросната "цивилна" версия. Днес този автомобил е изключителна рядкост, а екземплярът, предназначен за аукциона, е в отлично техническо състояние.
 
Plymouth Road Runner Superbird е оборудван с V-образен осемцилиндров двигател с работен обем 7.2 литра. Моторът разполага с по два клапана на цилидър и горен разпределителен вал. Бензинът минава през четирикамерен карбуратор, а мощността е 375 к.с. при 4 600 об/мин.
 
Много по-забележителен е максималния въртящ момент, който е 651 Нм и се достига при 3 200 об/мин. Скоростната кутия е механична тристепенна, а още от особеностите на автомобила са предни дискови вентилирани спирачки и задни барабанни.
 
Plymouth Road Runner Superbird е дълъг 5 537 мм, а общата му маса е 1 750 килограма. Предвид характеристиките на двигателя това позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 6.1 секунди. Максималната скорост на автомобила е 149 мили в час, което се равнява на 240 км/ч.
 
Интерес представлява и високо вдигнатото задно антикрило. То е позиционирано така, защото в противен случай багажникът не може да бъде отворен. Благодарение на този този странен спойлер обаче силата на притискане към асфалта е много добра.
 
За съжаление въвеждането на по-строги еконорми по онова време не позволява продължаване на производството на Plymouth Road Runner Superbird и 1970 година остава единствената, през която се произвежда този забележителен muscle car.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Филип

    3 2 Отговор
    Уникат,красота а не като днешните БМВ-та
  • 2 нз

    1 4 Отговор
    Ба.и грозния автомобил, corvette от същата година изглежда къде по-добре и го има с бигблок 454 cu in (7.4 L)

    Коментиран от #4

  • 3 ГТТ

    6 0 Отговор
    Това е доста впечатляващо и в днешно време макар ,че е от 1969,една от истински машини :)))
  • 4 r3cNaIL

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "нз":

    @2 Всеки си има предпочитания но защо трябва да плюем по това което не ни харесва ?
  • 5 Продавам ракия

    0 0 Отговор
    Грозно бе, иначе сигур добре се кара..
  • 6 520 zender

    0 0 Отговор
    Недеите така ве хора-и на мен не ми харесва ама е уникат..обичам униклните коли-различават се от обикновенните коли.Можеби затова немога да прежаля зендера.
  • 7 Тодоров

    0 0 Отговор
    На които не му харесва да си гледа работата!