Last news in Fakti

28 Март, 2017 19:36 26 997 14

Официалното изявление на Litex Motors

  • litex motors
Официалното изявление на Litex Motors - 1

По повод на наша публикация за това, че дружеството Litex Motors e подало молба за обявяване в несъстоятелност, в редакцията ни беше изпратена официалната позиция на компанията, изразена лично от Илия Терзиев - изпълнителен директор на дружеството. Предлагаме ви я без редакция.

Като представляващ „Литекс Моторс“ АД, съм длъжен да заявя следното:

На 17.02.2017 год., от Корпоративна Търговска Банка (в несъстоятелност) беше подадена втора по ред искова претенция към „Литекс Моторс“ АД на стойност 57 032 821, 60 лева.

С цел запазване на дружеството, интересите му и интересите на други негови кредитори, и по препоръка на юридическия екип на „Литекс Моторс“, на 24.02.2017 год. се наложи подаването на молба за откриване на производство по несъстоятелност.

Искът е нормална защитна реакция и срещана практика при инвеститорите клас А. Делото не е в ход и производството не е стартирало, а „Литекс Моторс“ АД е нормално функционираща компания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ми разяснете

    23 2 Отговор
    Ай ся някой да обясни тези юридически трикчета ???
  • 2 Shmeker

    6 4 Отговор
    Няма обяснение. Трябва да се прецени дали искът е основателен или не. След това ход на делото евентуално.

    Коментиран от #6, #7

  • 3 Гражданин

    36 0 Отговор
    Извинете БСП,ГЕРБ и все там. И аз фалирах, може ли да не плащам данъци и осигуровки :) ?
  • 4 Ловеца на поршета

    20 6 Отговор
    Ами щом завода функционира нормално оня микренски гном да почва да произвежда канчета от алпака и да си връща борчовете.
  • 5 Варна

    28 1 Отговор
    Нещата са прости!
    По нашето законодателство когато една банка фалира, дадените от нея кредити стават изискуеми на момента!
    Което какво означава? - Ако вземеш например 20 млн. кредит, в деня в който банката е обявена в несъстоятелност от този ден ти дължиш парите в целият им размер и то на секундата. Така предприятието няма как да извади парите веднага защото те са в рез. части, гориво, доставки на стоки и т.н.
    След като не може да ги възстанови веднага, то също влиза в несъстоятелност и ... фалира!

    Коментиран от #10

  • 6 неаналитик

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Shmeker":

    Че то си беше ясно още с изявлениетон а Цветан Василев, че КТБ се фалира, за да се докопат няКОИ, но не каза кои до апетитните парчета от кредитирани от банката и нийни активи фирми и дялове. Ако се разкрие каккво наистина е притежавала КТБ и кои са придобили след разпарчосването и дялове по колко, в какво са ги трансформирали после ще стане ясно и КОЙ е имал интереса да се състои това събитие? Възможнво е и Литекс Комерс да е част от апетитите на атаката, но е възможно и обявяване в несъстоятелност тоест в процедура по несъстоятелност за да се защити компанията от разпарчосване от разни кръгове според дяловите им вземания от кТБ и впоследствие разни цесии? Не зная мотивите на всеки. Ганчев също е играч и от соца ии досега от едрия ешалон, възможно е два враждебни кръга по апетити да се ритат и пътем да са фалирали КТБ за дас е прецакан и всеки да докопа повече? тук вече не зная. Но едно е ясно, че нещата тук в РБ са тотално оплескани вследствие диктатурата на Правешкият печатар и бКП ДС мафията, а като прибавим и че доста от това е Мейсъни, отделно че тия лушат едрият им ешалон отвън какво диктува, вече не можеш да си сигурен кой какво иска от цялата бъркотия? Малцина знаят истинските мотиви нан ещата, но ние публиката не сем от тях в подробности. Искът е основателен, понеже КТБ е кредитор на Литекс Мотърс. Но въпроса е, дали кредита е взет за да не се върне след фалита, каквито схеми има ис Балкан Банк и много други фалити или просто Ганчев се е оказал
  • 7 неаналитик

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Shmeker":

    Има намесени в КТБ различни интереси. Някои искат да получат, контрол над нейни активи, други да изкупят на безценица, трети да придобият като равностоен еквивалент при липса нап ари, други да прикрият изтеглени милиони, други да си изперат парите, твърдейки, че са завлечени с милиони, много видове интереси са набъркани в КТБ. Цветан Василев няма да говори, защото тук не искат да говори - замесени са повечето най-влиятелни в тая дюнерджийница тук, но навън няма да говори, защото няма смисъл. Затова оставаме в неведение. Въпроса с КТБ е от компетенциятан а Нациоанална сигурност, но тук нещата са доста тоталитарно забулени още отдавна и досега. не може някакви кръгове да обират банка, а държавни институции да се моткат цяла година и повече и тогава да започнат разследването? не може държавни фирми да са в дълг към КТБ и да нес е задейства дори БА за дан амери всички виновни! Ала тук е България - мутристанскомафиотска олигархическа колония и развъдник на слуги на мафията за мижави пари и вече и на чужди монополи. така, че не се учудвай, защо нещата са си по старому...мафиотско прикрити и откм държавна институционална позиция! Ами стари кадри, стари навици, стари интереси, как да се оправи? Едно е сигурно, че няма скоро дас е оправи тук. Ванга може да еп ророчица, но относно доброто бъдеще на България няма как да познае - докато има и един от старите мафиоти жив, а те предадоха нещата на децата си вече, няма да се промени нищо. Жалко за народа ни - живее в миз
  • 8 Чичу Ади

    10 2 Отговор
    С две думи, дължиш пари на някого, той си праща СМС че си ги иска обратно, а ти му връщаш СМС, че си умрял и няма как да му ги върнеш. Кредитните милионери от ПЧБ се повтарят с КТБ. Нищо ново в клоаката Булгаристан!
  • 9 jp power

    7 6 Отговор
    До тоя от Варна. Ако ти изтеглиш кредит за 100хил.лв. и банката фалира, какво става???? Или си лъжец или профан. По твойта логика, всички длъжници трябва да фалират на едно с банката. Цялата работа е, че тоз микренски търгаш не иска да връща парите. А това е автомобилен завод колкото и всеки квартален сервиз. Какво произвеждат??????? Само сглобка с цел даначни и митнечески далавери
  • 10 321

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Варна":

    Браво Варна,
    един смислен коментар!
    Точно така е, само че в този случай е редно дълга да се поеме от друга банкова институция, за да не се скапе единствения такъв производител в страната.
  • 11 Не са Great само Wall

    9 3 Отговор
    Да фалират! Какво ни топли като са БГ производство като са мега скъпи... В Ръмъния 1 нова дачия Logan/Sandero e 7000 евро пр и средна заплата 700 евро т.е. 1:10. А тук при средна заплата по посл. данни 1000лв защо не са по 10 000лв, а най-малката сапунерка е 16 000лв?!? Само "скубане" на българина ....
  • 12 гост

    3 2 Отговор
    Добри коли си бяха, особенно Х6. Проблемът е, че българите имат пари за износени коруби от запада, но е под достойнството им да карат нови коли сглобени тук, било то и произведени в Китай, страна, което дръпна неимоверно много, а ГУ е най-добрият производител там. Та умишлен фалит, атака от държавата и липса на стимул за нови коли. Добавете и слаб маркетинг на българските мениджъри и ей го на. Щом фалираха КТБ с над 4млрд, какво остава за ГУ.
    Само се замислете за КТБ, че дори и конкуренцията би била щастлива да ги премахнат, защото по времето на КТБ лихвите в другите банки бяха 6% и година след това паднаха под 1%, а хората си държат все още парите по сметките, или банките печелят огромната разлика. Нормалните банки има почти константна разлика между кредит/влог и това е видимо, а у нас кредита си остана с висока лихва, а влога падна до стойности с 0 отпред.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Shmeker

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Добре де, H6 колко струва? Кой ще даде толкоз пари?

    Волекса трябваше да е 8000 лв. според първите инрофмации като стартираше проекта, а излезе на 8000 евро.

    Че то по-добре някой да ги внася от Китай.
  • 14 Дядо поп

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Как очакваш българина да купува нови коли със средна
    заплата около 600 лева?