Last news in Fakti

7 Юни, 2008 13:57 3 483 6

Жив е той, жив е

  • mercedes-benz-
  • g-klasse

Догодина G-Klasse навършва 30 години. В историята на марката Mercedes-Benz няма друг пътнически модел, който да се е задържал в производство по-дълго. Още по-забележително е, че ръбатият всъдеход продължава да се търси не въпреки липсата на дизайнерско развитие, а заради нея.

От 1979 г., когато Mercedes-Benz поръчва на Magna Steyr производството на G-Klasse, от конвейерите в Грац са слезли близо 200 000 екземпляра. За това времекултовият джип успя да спечели ралито “Париж-Дакар”, да стане папамобил и да се превърне в любимата играчка на мутрите. Статутът на автомобилна икона обаче не бе резултат само от неповторимия дизайн. През годините съдържанието на G-Klasse бе модернизирано постоянно. Ъпгрейд бе направен и преди юбилея. Mercedes-Benz представи обновения всъдеход и както може да се предположи, промените не са никак много. В крайна сметка именно консервативният подход на дизайнерите гарантира на модела такова дълголетие.

Във външността на G-Klasse ‘08 се забелязва на първо място новата радиаторна решетка с три ребра и 18-цоловите джанти. Както и досега, всъдеходът ще се предлага в три разновидности с къса и дълга база и кабриолет. Разпространените снимки не показват задницата на автомобила и за разликите със сегашния є вид може само да се гадае.

Истинските промени в освежения класик се намират под ламарините. Нов 5.5-литров V-образен осмак с мощност 388 к.с. и въртящ момент от 530 Нм ще заеме място под предния капак на G 500. Освен него ще се предлага и икономичният V6 CDi (224 к.с., 540 Нм). Бензиновият вариант ускорява грамадата от 0 до 100 км/ч за 5.9 секунди.

Значителни подобрения търпи оборудването на модела. G-Klasse вече ще разполага с мултимедиен Bluetooth интерфейс, с който ще могат да се контролират почти всички бордови функции. Топмодификацията ще бъде екипирана със система COMAND APS за забавления и навигационна информация с гласово управление LINGUATRONIC, за което не се налага предварително програмиране. Озвучаването е поверено на уредба Harman Kardon Logic7 с 12 говорителя и мощност 450 вата. Списъкът с опциите е направо безкраен.

Обновената G-Klasse вече може да се поръча в Германия на базови цени от 68 425 до 86 156 евро за късото междуосие, 73 542 до 91 392 за дългото и 74 494 до 92 344 за кабриолета.

Димитър Димитров


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 toni

    15 0 Отговор
    Nai-dobriq vsedehod za vsi4ki vremena.prosto neka se proizvejda o6te 100godini :-)
  • 2 G300E

    11 0 Отговор
    Prosto nqma druga mashina!!! malko s prohodimostta nai-novata ne moje da se sravni s po-starata,no vse si ostava mn krasiva i myjka kola ;)
  • 3 gosho ludiq

    3 1 Отговор
    etogo0 tochno0 kato0 moq krasaveccc
  • 4 Haidut

    1 3 Отговор
    Tam na balkana.... leji i p16ka i tarsi koi da mu go natra6ka... za prohodimost Lada Niva rulzz... za Lux Mercedes the BEST
  • 5 venelin

    6 0 Отговор
    ako niakoga e imalo ili 6te ima mashina na wremeto to tiq 6te e G-KLASSE NOMER 1 NIKOGA NE SAM IMAL NO KOGATO MINAVA SPIRAM ZA PO4IT.DA E JIWA O6TE 300 GODINI DA NI RADVA
  • 6 Златев

    6 0 Отговор
    Този автомобил е икона! Толкова е ръбат и грозен, че чак е КРАСИВ :)! Нямам търпение да видя БРАБУС изпълнението и да му чуя "гласа";"мъркането";"рева" на пътя.