Last news in Fakti

22 Март, 2010 00:25 1 994 0

Предлагаме Катар и Кувейт да строят трети мост над Дунав

  • дунав мост-
  • строеж-
  • катар-
  • кувейт

България ще предложи на компании от Катар и Кувейт да инвестират в строителството на трети мост над Дунав между Силистра и Кълъраш, каза пред Дарик радио транспортният министър Александър Цветков. За концесиониране ще бъдат предложени летищата в Русе и Пловдив, както и части от пристанищата в Бургас и Варна. България ще търси средства за моста между Силистра и Кълъраш, докато румънците са поели ангажимент за връзката между Оряхово и Бекет.
Предложението към инвеститорите от арабските страни ще бъде направено от българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, която е на посещение в Катар и Кувейт до 24 март. С премиера пътуват министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и транспортният министър Александър Цветков.
Предвидено е министър Трайков да подпише меморандум за енергийно сътрудничество с катарския вицепремиер и енергиен министър Абдула бин Хамада ал-Атиа. Катар е най-големият износител на втечнен природен газ и затова ще се водят преговори за доставки, включително по море след компресиране на суровината. Според Трайков е възможно да подпишем дългосрочен договор за доставки.
Очаква се двете страни да си сътрудничат в областите на възобновяемата и ядрената енергетика, енергийната ефективност и сигурността на доставките. По време на посещението българските ръководители ще разгледат катарските инсталации за природен газ в Рас Лафлан.
В програмата на премиера Борисов са предвидени срещи с катарския министър-председател шейх Хамад бен Джасем бен Джабер ат Тани и със заместник-емира и престолонаследник на страната шейх Тамим бен Хамад ат Тани. Споразумение за икономическо и техническо сътрудничество ще бъде подписано с правителството на Кувейт. То ще даде възможност да бъдат създавани съвместни предприятия в различни сфери на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА