Last news in Fakti

7 Март, 2020 10:30 7 063 9

VW иска да притежава Audi еднолично

  • audi-
  • vw-
  • volkswagen-
  • vag

Volkswagen Group обяви, че е предложила на миноритарните акционери в премиум марката си Audi да изкупи дела им, съобщава Automotive News Europe. В момента концернът притежава 99.64 процента от капитала на Audi AG.

"В контекста на реорганизирането на компетенции и отговорности Volkswagen AG планира да извърши „squeeze-out“(„изтласкване“ на миноритарните акционери) съгласно германския закон за акционерните дружества. По този начин автоконцернът ще придобие останалите 0.36% от дяловете на Audi", заявиха двете компании в прессъобщение.

Резолюцията за „изтласкване“ на миноритарните акционери трябва да бъде приета на годишната среща на автопроизводителя от Инголщад. Първоначално тя беше насрочена за 14 май, но сега ще бъде отложена за юли или август.

"Audi ще поеме водещата роля в научните изследвания и развойната дейност във VW Group на 1 април, когато новият изпълнителен директор на марката Маркус Дюсман влезе в длъжност ", се казва още в прессъобщението. Неговата главна задача ще бъде да възвърне технологичното предимство на марката след уволнението на няколко висши инженери заради предполагаемата им роля в скандала с манипулираните дизелови емисии на групата.

Audi беше основен център за R&D (научни изследвания и развойна дейност) във VW Group, установявайки стандарти в аеродинамичната ефективност, леката алуминиева конструкция, трансмисията с двоен съединител и системите за задвижване на четирите колела. Марката претърпя трудности, след като беше открито, че софтуерът за управление на двигателя, използван за манипулиране на нивото на отделените емисии в дизеловите автомобили на VW Group, е проектиран от инженерите на Audi. Това доведе до уволнението на високопоставени служители и на дългогодишния изпълнителен директор Руперт Щадлер.

Дюсман е експерт по разработката на двигатели, както и бивш ръководител на покупките в BMW. Сегашният изпълнителен директор на Audi Брам Шот каза в съобщението, че новата структура ще засили ролята на компанията в рамките на VW Group.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Haha

    30 6 Отговор
    Дам уволнихме едни инженери които ги хванаха сега си търсим по кадърни да не ги хванат в измамата с дизелите

    Коментиран от #9

  • 2 С VAG e свършено

    28 25 Отговор
    Този производител продължава да проспива тенденциите свързани с електрическите и хибридните задвижвания поради което съвсем скоро продажбите му ще се сринат до критични нива.Най напред ще прекратят производството на марката Сеат а след това ще загубят позиции на най силните пазари като Китай и Северна Америка и на края нищо чудно да се молят на Илон Мъск да изкупи остатъка от акциите им на безценица.
  • 3 Значи Байо 🐇

    30 15 Отговор
    Нищо добро не чака вагоните, отдавна са се пуснали по пързалката.
  • 4 Факт!

    21 14 Отговор
    Добрият германофил е мъртвият!

    Коментиран от #8

  • 5 Факт!

    21 13 Отговор
    Къв Китай бе китай умря с тоя вирус още преди това го закъса с американските санкции.В Америка вече се купува почти само Тесла а още Ривиан Фискер и други чакат на опашката.ФВ е пътник!

    Коментиран от #7

  • 6 Петкан

    14 10 Отговор
    Иска им се някои хора да ги няма но ще ги има винаги
  • 7 Ха ха

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "Факт!":

    Не си ти когато си аненцефал))))
  • 8 Народен съд

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Факт!":

    Харно думаш!!!
  • 9 Кфйф

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Haha":

    Немците са измамници - факт. Не са много по-различни от руснаците .