Last news in Fakti

13 Септември, 2012 12:43 4 578 11

Nissan експериментира с водород

  • nissan-
  • terra-
  • париж 2012

Макар да носи сходно име, TeRRA няма нищо общо с всъдехода Nissan Xterra. Прототипът на малък градски кросоувър, който японците подготвят за изложението в Париж, е голям приблизително колкото Juke и има чисто демонстрационни функции.



Широ Накамура, вицепрезидент и шеф на творческия отдел на компанията, споделя, че автомобилът е вдъхновен от "стила на живот на младите клиенти в Северна Европа". TeRRA не е замислян с перспективата някога да влезе в серийно производство. От Nissan обаче си оставят вратичка и признават, че някои от технологиите в концепта може и да стигнат до конвейера, "когато водородът стане широко достъпно гориво".



Дългият 4 160, широк 1 800 и висок 1 560 мм TeRRA се движи изцяло на ток. Два електромотора се грижат за задните колела, а един - за предния мост. По-интересен обаче е захранващият блок. Той се състои от комплект горивни клетки с енергийна плътност 2.5 кВт на литър, които работят на водород.



Предните колела се задвижват от същата система, която се монтира на LEAF, а в главината на всяко от задните е вграден един от двата останали електромотора. С подобна схема са снабдени концептите от серията PIVO.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rumpi

    3 0 Отговор
    ТОВА Е БЪДЕЩЕТО :
    ВОДОРОД (ВОДА)
    ЕЛЕКТРИЧЕСТВО
    А ЗА ТАЗИ ДЖИПКА ПРЕКАЛЕНО ПРОТОТИПНА ВЕРСИЪКА Е
  • 2 Дошо

    3 1 Отговор
    РЕСПЕКТ ПРЕД ШЕДЬОВЪРА
    Няма какво повече да добавя, освен че най-добри са японските автомобили естествено, начело с Нисан
  • 3 losho

    0 3 Отговор
    kenef
  • 4 ххх

    3 0 Отговор
    Наистина водорода е бъдещето. Обаче това ще стане след 20 години, когато просто нефта попривърши, защото в момента лобито на нефтопреработвателите е много силно.
  • 5 спаские ворота

    1 5 Отговор
    В това няма бъдеще виште мерцедес какво ще извади и тогава ще говорим да живее АМГ

    Коментиран от #6

  • 6 сссс

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "спаские ворота":

    Мерцедес ги гледаме, първите им хибриди са на пазара от скоро, докато японците ги продават от 1999г. Няма да коментирам, че мерцедес имат хибрид, колкото някой лаик да си каже, че и те правят модерни возила.
    Електромобили немците ще пуснат масово на пазара вероятно, когато японците започнат да продават автомобили движещи се на въздух.
  • 7 Андрей Антонов

    4 1 Отговор
    Нисан се очертава като най-иновативната автомобилна фирма в света през последните 5 години :)
  • 8 Явор Кръстев

    0 1 Отговор
    Страшна кола , но водородът за горивните клетки е "достъпен " от край време- вода.
  • 9 натурален българин

    0 1 Отговор
    аз не разбирам защо не захранят една електрическа кола с ядрен синтез и да мирясаме всички
  • 10 Смешника

    0 1 Отговор
    Абе, тия от Nissan все се изхвърлят с прототипи, а пък после сериите - пълен т....к! Ей така беше и с Qazana -супер готин прототип, а пък после недоносчето-Juke.
  • 11 Speeder

    0 0 Отговор
    И какво му е новото на това? Хонда продават FCX Clarity от няколко години в USA, а доста производители тестват коли с подобна технология.