Last news in Fakti

26 Септември, 2012 09:54 986 0

Toyota и Nissan ограничават производство в Китай

  • toyota-
  • nissan

Toyota и Nissan са решили да намалят производството си в Китай, предаде АФП.

Мярката се предприема, защото покупките на японски автомобили в Поднебесната империя са намелели заради напрежението между Токио и Пекин.

Двете страни спорят за група от острови, около които се откриха наскоро залежи от петрол и газ.

Сегашната ситуация между Япония и Китай оказва влияние върху нашите продажби, призна говорител на Toyota.

Компанията има три монтажни завода в Китай, в които произвежда около 800 000 автомобила годишно. Първият японски производител поддържа и мрежа от 860 дилъри в цялата страна.

Говорител на Nissan заяви от своя страна, че "като се има предвид текущата пазарна ситуация и предстоящите празници в Китай, производството ще бъде спряно от 27 септември до 7 октомври.

Nissan има три монтажни завода в Китай в партньорство с местната индустрия. Групата е произвела 1,198 милиона превозни средства през 2011 г.

Неработните дни в Китай са част от честванията на годишнината от основаването на Китайската народна република на 1 октомври 1949 г..

Третият по големина японски автомобилен производител Honda обаче увери, че производството в пет завода за монтаж е нормално. Пожелал анонимност член на управата на компанията обаче смята, че китайско-японското напрежение има негативен ефект върху продажбите в Китай.

Пекин смятат че Токио насилствено е завзела Сенкаку през 1885 г., когато побеждава във война Поднебесната империя.

Тогава Токио превръща в своя колония и Тайван. След Втората световна война Япония се отказва от Тайван и сега по логиката на Пекин трябва да върне и Сенкаку.

Конфликтът се изостри след като на 11 септември правителството на Япония закупи 3 от петте острова от частните им собственици, което предизвика протести в много китайски градове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА