Last news in Fakti

11 Декември, 2020 10:27 4 255 7

Най-необичайната технология в Bugatti Bolide (ВИДЕО)

  • bugatti-
  • bolide-
  • dimple airscoop

Създадена е от един от инженерите, докато работи върху докторската си дисертация

Най-необичайната технология в Bugatti Bolide (ВИДЕО) - 1

Представен в края на октомври, хиперкарът Bugatti Bolide изненада не само със своето свръхниско съотношение тегло/мощност от 0.67 килограма на конска сила, но и с интересни технологии. Една от тях е активната аеродинамична система Dimple Airscoop, разработена от младия служител на Bugatti Engineering Нилс Балерщайн.

От началото на 2020 г. Балерщайн работи по докторска дисертация в Института за самолети и леки конструкции към Техническия университет в Брауншвайг, фокусирайки се върху изместващите формата външни обвивки. Проектът далеч не е спекулативен и вече е намерил приложение в отдела за нови технологии на Bugatti Engineering.

А преди две седмици младият инженер дори кандидатства за патент. Същността на разработената от него технология Dimple Airscoop е да се намали размерът на реактивната струя (зона с ниско налягане), забавяща автомобила и да се намали въздушното съпротивление.

Най-необичайната технология в Bugatti Bolide (ВИДЕО)

Това се постига чрез физическа промяна на формата на обекта - и на Bugatti Bolide е възложено да бъде първият, който ще тества обещаващата технология. На повърхността на въздухозаборника на покрива има 60 малки мехурчета. С увеличаване на скоростта - от 80 километра в час и нагоре, когато преодоляването на въздушното съпротивление се превърне в основна задача, те се надуват с максимум 10 милиметра, оптимизирайки входящите въздушни потоци.

По-конкретно технологията работи по следния начин: С абсолютно гладка повърхност ламинарният (еднопосочен) граничен слой често образува вихри, така че трябва да се превърне в турбулентен. С новата технология той по-активно се „придържа“ към повърхността и остава по-дълго прикрепен към каросерията на автомобила, което означава, че намалява въздушното съпротивление. По същата причина се правят вдлъбнатините на топките за голф.

Най-необичайната технология в Bugatti Bolide (ВИДЕО)

Времето за реакция на "мехурчетата" при увеличаване на скоростта е десети от секундата. Резултатът в цифри е следният: Намаляване на въздушното съпротивление с 10 процента. В допълнение, Dimple Airscoop подобрява производителността на крилото на Bolide, което генерира 1 800 килограма притискаща сила при 320 километра в час.

Хиперкарът с тази технология се задвижва от W16 8.0-литров турбо двигател с четири турбокомпресора, произвеждащ 1 850 конски сили и 1 850 Нм въртящ момент. Bolide ускорява до 100 километра в час за 2.17 секунди, а до 300 за 7.37 секунди. Маркерът от 500 километра в час се превзема в рамките на 20.17 секунди след старта. На теория колата може да преодолее една обиколка на Нюрбургринг за 5: 23.1 мин.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Японеца

    10 5 Отговор
    Когато няма счетоводители, маркетинг лентяи, директори и останалата мързеливи административна маса се прилагат иновативни технологии и нови разработки!
  • 2 До оризаря

    8 3 Отговор
    Ако я няма административната маса, ще ми разработват краката. Не са ти виновни "административната маса" и нейните представители, а лакомите акционери и собственици, които искат повече и повече печалба, от по-малко и по-некачествен продукт.

    Всеки Ганьо експерт стана, само че за неговия неуспех все някой друг виновен.
  • 3 БатП

    11 1 Отговор
    Браво на тоя студент. Аз последна година в университета ходих по французойки и пуках наргилета на едро.

    Коментиран от #4

  • 4 P Po bc ok v bc

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "БатП":

    Това е голяма работа къде си сторил бай ганьо

    Коментиран от #7

  • 5 123

    3 7 Отговор
    Сложете му батерия и ел. мотор и не се занимавайте с глупости !
  • 6 БАЙ Х@Й

    5 2 Отговор
    А сега напишете времето за което Бугати изпразва резервоара си или свършва каучука по гумите си при топ спийд !
  • 7 БатП

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "P Po bc ok v bc":

    Сигурно е болезнено като не излизаш от дома на вашите никога, нали, девственико?