Last news in Fakti

18 Декември, 2020 17:46 4 238 22

В Германия ще правят електромобил, разработен в Русия

  • електромобил-
  • бус-
  • русия-
  • уаз-
  • германия
В Германия ще правят електромобил, разработен в Русия - 1

Стартъпът Reload Motors, който е регистриран в Германия, и руската компания Sollers Engineering обявиха едно доста интересно партньорство. Руската страна трябва да разработи електрически микробус и да предложи проект за неговото производство, след което Reload Motors ще построи завод в Германия и ще започне производството на това електрическо превозно средство, се казва в съвместно изявление на партньорите.

Предполага се, че първата електрическа кола ще слезе от поточната линия след 3 - 4 години. Капацитетът на предприятието ще бъде 20 хиляди микробуса годишно

Самата кола е описана по следния начин. По отношение на товароносимостта тя ще надмине аналозите с двигатели с вътрешно горене с 10-20%, докато най-малко 15% е по-изгодна по отношение на оперативни разходи. Предвижда се на борда да се монтират батерии с капацитет 50 и 90 киловатчаса, които ще бъдат достатъчни за 120 - 250 километра автономен пробег. В бъдеще може да се появи и водороден хибриден тракт, увеличаващ пробега до 800 или повече километра.

Инвестициите в проекта в началния етап ще възлязат на 180 милиона евро, но източникът на финансиране не е посочен в съобщението на партньорите

В момента в Reload Motors работят само 30 души. Честно казано, горните факти повдигат много въпроси. Sollers Engineering е колектив от дизайнерски отдели на концерна Sollers, наскоро обособен в отделна структура. Sollers в Русия е известен с Уляновския автомобилен завод, Заволжския моторен завод, но най-вече с обектите за сглобяване на чужди автомобили в Йелабуга, Набережни Челни и Владивосток.

Вярно е, че много от първоначалните проекти на Sollers вече са закрити, но в момента най-успешният е производството на микробуси Ford Transit. Същият модел е цитиран като потенциален донор за шасито на фургона Reload. Стартъпът Reload Motors е създаден в Германия от руския предприемач Артем Каган. За него се съобщава, че някога е участвал в продажбата на специално оборудване на Mercedes в Русия, след това е бил съосновател на Московския клуб Tesla.

Оказва се, че този човек е обединил усилия с хора, които неведнъж са признавали неспособността си да разработят и пуснат в производство търговски изгоден заместител на "вечната буханка" на УАЗ. И тези партньори възнамеряват да завладеят западните пазари с иновативен електрически микробус...

Искрено желаем успех на Reload Motors и Sollers, но честно казано, не разбираме съвсем как те могат да създадат по-привлекателен продукт от, да речем, електрическия Transit, който самият Ford прави.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РУСИЯ.......ПАК СЕ ОПРАВДАВА

    18 39 Отговор
    ЩО НЕ ГО ПРАВЯТ РУСНАЦИТЕ...ЩОТО СА КУЦИ КОНЕ....

    Коментиран от #3, #8, #10, #14, #17

  • 2 бус

    17 5 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Вярно е, че много от първоначалните проекти на Sollers вече са закрити"-какво да коментираме повече?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Д. Петров

    14 13 Отговор
    ГА ГА ГА! РУСЛЯШКИ ФАКТИ! Сънища, мечти...
  • 5 jorj

    10 14 Отговор
    Електрически хибридки - путинкин! Да сме живи и здрави, след многооооо години ще си купим Ел - У-аз - ка.....

    Коментиран от #7

  • 6 Руснаците

    23 17 Отговор
    нищо не могат да направят.
    Нито телевизори, нито тостери.
    За разлика от великия български народ който може да прави трифазен чушкопек, всяка чушка се пече на отделна фаза.
  • 7 А ти

    22 9 Отговор

    До коментар #5 от "jorj":

    букова главо какво можеш да направиш?
    Или си обикновен тролей, само като чуеш Русия или руско и излизаш по маршрут?
  • 8 Куц кон

    14 7 Отговор

    До коментар #1 от "РУСИЯ.......ПАК СЕ ОПРАВДАВА":

    Щот ,ако имаш грам интелект и погледнеш статистиките на продажби на автомобили в русия ще видиш,че там елекричките не са най продаваната стока,при пололожение,че бензина е ефтин. С една дума не се търси такъв вид коли там,та за туй търсят пазара хората.

    Коментиран от #19

  • 9 Асд

    14 5 Отговор
    Германците купили завода "АЗЛК" и решили, вместо Москвич да произвеждат Мерцедес. Настроили линията, пуснали я - излиза Москвич! Сменили машините изцяло с германски, преоборудвали целия завод, пускат линията - излиза Москвич! Сменили персонала, само германци (даже охраната и чистачките), пускат линията - Москвич!
    На отсрещния хълм стоят Чапай и Петка, гледат през биноклите и Чапай казва:
    - Петка, аз като ти разправях, че мястото е прокълнато, ти ми се смееше...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 1234578

    10 2 Отговор
    Германците прават заводи и произвеждат коли в Русия, в Калининград. Защото е по-евтино да се произвежда в Русия. А руснаците разработват в Русия и ще произвеждат в Германия. Със сигурност е по-скъпо да се произвежда в Германия. Не става ясно защо не произвеждат в Германия, а не в Русия?

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Асд

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "1234578":

    Произвеждат в Калининград, защото 6 века е бил Кьонигсберг-Източна Прусия. Сигурно мястото не е прокълнато
  • 16 МЕТГОНТАН

    4 4 Отговор
    СУПЕР СЪМ ЩАСТЛИВ . ИСКАМ ДА ПРЕДПЛАТЯ 3 БРОЯ .
    БРАВО ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ
  • 17 За кведение

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "РУСИЯ.......ПАК СЕ ОПРАВДАВА":

    В Москва спряха ат употреба тролейте и по всички градски линии се движат само ЕЛЕКТРО автобуси тяхно производство
  • 18 Гошко

    9 0 Отговор
    Честно казано не ме интересува кой какво произвежда или иска да произвежда, стига да може и да оправдава очакванията на клиентите. Направете го, дайте да го тестваме, па ако искате му турете отпред на джама "Made in Mongolia", все ми е тая...
  • 19 гостгост

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "Куц кон":

    Не се опитва да разсъждаваш с това мозъче.В Русия не се продават ел.автомобили ,защото руснаците са бедни,мизерни и недоразвити.Нищо общо с цената на бензина.

    Коментиран от #21

  • 20 ддсге6

    0 2 Отговор
    хахахахахахахаааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа. кога ще правят?????????????????????????????????????????????????????????
  • 21 СТЕВАН РИСТИН

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "гостгост":

    ЛЕЛЕЕЕИ БОЖКЕ РУСНАЦИТЕ БИЛИ ПРОСТИ , БЕДНИ И МИЗЕРНИ , ХАПЧЕТАТА ВЕДНАГА ЗАЩОТО ДАВАШ ОТКЛОНЕНИЯ, ТИ ХОДИЛ ЛИ СИ ДА ВИДИШ С ОЧИТЕ , КАКВИ РАБОТИ ПРАВЯТ , ТО НИЕ ТУК ВЪРЗАХМЕ И ЦЪФНАХМЕ , Я МИ ПОСОЧИ ЕДНА ИДЕЯ НИЕ КАКВО ПРОИЗВЕЖДАМЕ СЕГА?
  • 22 Почитател

    1 0 Отговор
    Ще, ще. След тази новина акциите на Тесла и ВАГ направо се сринали.😊