Last news in Fakti

20 Май, 2011 11:09 12 029 38

Dacia Duster точи нокти за Pikes Peak

  • dacia-
  • duster-
  • pikes peak 2011-
  • nissan-
  • gt-r-
  • renaultsport-
  • tork engineering

В Северна Америка не познават марката Dacia. Това обаче е на път да се промени. Румънците се канят да пуснат своя Duster в едно от най-великите автомобилни състезания от другата страна на Атлантика - Pikes Peak International Hill Climb.

Както стана ясно още в края на януари, с подготовката на компактния кросоувър на Dacia е натоварена Tork Engineering. Същата компания създаде прототипа за гонките на лед от серията Trophee Andros, в които го пилотира четирикратният световен шампион във F1 Ален Прост.

С Duster-а за Pikes Peak обаче ще се пусне основният конкурент на Прост в Trophee Andros Жан-Филип Дайро, който по принцип се състезава с BMW 1er. Зевзеци вече сравняват тази размяна на местата с хипотетична ситуация, в която Люис Хамилтън кара Ferrari в Льо Ман.

Дайро вече пусна първите снимки от процеса по създаването на състезателния Duster. На тях се вижда силовата конструкция на автомобила и тестването му в аеродинамичен тунел. Единственият детайл от силовата силовата част на колата е макет на V-образен шестцилиндров мотор, монтиран пред задния мост.

Дали реалният Duster за Pikes Peak ще се екипира с доработен от Renaultsport битурбодвигател от Nissan GT-R с мощност 850 к.с., каквито слухове се носят от януари насам, ще стане ясно на 5 юни малко преди самото състезанието. Стартът му е на 26-и същия месец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Santa Fe

    14 1 Отговор
    Само не ми стана ясно какво общо има тая състезателна кола със Дачия Дъстър? Може би освен фаровете... :-)

    Коментиран от #3

  • 2 Дачко

    17 3 Отговор
    Май само фаровете и емблемата са от Dacia.
  • 3 QWERTY

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Santa Fe":

    Каквото тая кола има общо с FIAT :)

    Коментиран от #4, #15

  • 4 baiks

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "QWERTY":

    Ами ферари е на фиат и за това се мъдри емблемката.
  • 5 Ogi

    26 17 Отговор
    Ами общото е това, че си е Дачия Дъстър и американците ще видят една от най-добре развиващите се автомобилни компании в Европа- Дачия. Другото общо е страховития двигател, пред който феновете на Мерцедес и БМВ ще трябва да си подпрат ченетата, за да не изпаднат - 850 к. с. Той е на концерна "Рено - Нисан", който притежава и марката "Дачия". Още ли да обяснявам кое е общото. Така правят всички компании, които искат да промотират определена своя марка, създавайки суперавтомобил. Апропо - видяхте ли вече Дъстърите, които се движат из София? Широки са, стоят страхотно на пътя и са пъргави като оси. Ама не - от вашите немски дараци по-добро няма.
  • 6 Nissan GT-R

    25 4 Отговор
    Дошоооооо, къде си? Кажи някоя мъдрост бе момче
  • 7 boqn

    14 13 Отговор
    reno 6a dorabotvat dvigatel ot nisan teq ot reno koga sa vijdali takaf dvigatel we
  • 8 Ogi

    12 12 Отговор
    Много си зле, Бояне. Че то няма по-голям майстор на измъкването на висока мощност от сравнително малка кубатура от Рено. Виж цялата им програма Рено - спорт и Формула-1. И гледай само какво ще стане като върнат турбо двигателите там.
  • 9 разкрит е Жоро_01 :)

    16 4 Отговор
    Жорка, мама, стига писа бе мойто момче :) :) :) Стига хвали тези дачии, поду ни главите в рено форума, в дизел офрума, във всички форуми, аман! Разбирам, че ти плащат за реклами, но ни писна на всички!
  • 10 rraptor

    9 3 Отговор
    Дано да бият рекорда! Нека се развиват румнъците!
  • 11 Santa Fe

    6 4 Отговор
    Оги, ти ме уби с коментар направо. Различна кола ли гледаме не можах да разбера?

    За мен тази спортна кола НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО СЪС СЕРИЙНА ДАЧИЯ, ама нищо! Доста от автомобилите които отиват на състезание претърпяват промени, но повечето обикновено имат ДОРАБОТКИ на мотора и смяна на окачването; докато при дачия-та ВСИЧКО се сменя от-до. Останала е само скарата отпреде и това е. Двигател на рено-нисан... чудесно; ама отново ще те попитам - какво общо има това с дачия-та? Цялото купе е преработено... сменено... просто рено-нисан са направили една чисто нова кола са състезания, взели са 2-3 ламарини от дъстър и да си ги лепнали отпреде, и са нарекли това творение "дачия дъстър" единствено с рекламна цел. От там нататък - блажени са вярващите, които намират прилики между това и дъстъра от магазина.

    И освен това не разбирам смисъла на заяждането; аз лично (както си личи от ника ми) не карам "немски дарак", а и никога не съм казвал нещо против дачия-та. Както всяка бюджетна марка - добра за цената си; въпреки това НЯМА да си купя нова дачия за 30 хил. и нагоре; а ще си купя примерно 3 годишно Санта Фе за същите пари...

    Коментиран от #12

  • 12 TEXAS

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Santa Fe":

    Аз пък не правя разлика между ДАЧИА и САНТА ФЕ. И двете ги слагам в групата на "несполучлива имитациа на автомобил"!
  • 13 Santa Fe

    7 2 Отговор
    TEXAS: Но бас хващам, че не си карал нито дачия, нито санта фе :-) И си поредния, който скандира: "Само БМВ", а всъщност кара 20 годишната ръждясала астра на баща си :-))))

    Коментиран от #27

  • 14 520 zender

    3 2 Отговор
    OGI-Недей сравнява дъстера например с бмв-абе ей днес се върнах от Варна и три ги прескочих,опа-изпреварих,може да са добри ама чак пък да са оси..

    Коментиран от #18

  • 15 docenta

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "QWERTY":

    Приятелю,това е фиат а другите по улицата са малки фиати които са почерпили от технологиите на този голям ФИАТ
  • 16 520 zender

    4 1 Отговор
    Да бе човек как не се сетихме че всичко е фиат а ни феро или пък алфа или пък ланча..е да повечето мотори са еднакви ама за ферари....
  • 17 TEXAS

    2 11 Отговор
    Не бързай с басовете! Карал всякакви коли. Карал съм отпадъци, карал съм и такива коли дето си ги виждал само на картинка.Винаги имам по 50-60 автомобила. Аз съм автотърговец бе..!Да имал съм и лична АСТРА 94г.Първото BMW си купих 89г. от тогава имам най-малко по 2бр. от най-великата марка, наравно с MERCEDES. Сега ако ми видиш BMW-то ще поискаш да живееш в него!

    Коментиран от #28

  • 18 КУРТИ

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "520 zender":

    АБЕ КОЛЕГА ТИ С ДЪСТЪРИ ЛИ СЕ ГОНИШ С ТВОЯ КОШ ? АЗ ПОСТОЯННО СЪМ ВЪВ ВАРНА И ТАКИВА КАТО ТЕБ С БМВ-та, АКО ЗНАЕШ КАК ГИ ПРЕСКАЧАМ !? ОСОБЕНО ПЪК 520, БИЛО ТО И ЗЕНДЕР, ШНИТЦЕР ИЛИ М-ТЕХНИК ! ТИ ЗА ЛАДА 2105 ДРАГСТЕР ЯВНО НЕ СИ ЧУВАЛ, МНОГО ЯСНО, ТЯ Е ЕДИНСТВЕНА И УНИКАЛНА ! А ТВОЯ ЗЕНДЕР СИГУРНО ИМА ДОРАБОТЕНИ ПРЕДНА И ЗАДНА БРОНЯ И ВЪРВИ С 2-3 км/ч ПОВЕЧЕ ОТ СЕРИЙНИЯ КУРНИК ! КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД ФАКТА,ЧЕ НЕМСКОТО ТИ ВОЗИЛО Е НА ОКОЛО 350 000км (превъртян старателно от автоджамбазите до 136 000), МОГА ДА ТЕ УВЕРЯ , ЧЕ НЕ МОЖЕШ ДА СИ МЕЧТАЕШ ДА СЕ МЕРИШ С МОЯТА ЛАДА !
  • 19 520 zender

    1 1 Отговор
    TEXAS-Аз съм господин никой който успя след прословутото жилище да си купи най накрая бмв.E старо е но пък ми харесва ,аз съм от старата генерация и не заменям моята кола поне за сега за нищо..

    Коментиран от #23

  • 20 520 zender

    1 1 Отговор
    КУРТИ-Кой маже да се мери с тунинговани автомобили.Аз намерих моя зендер съвсем случайно и освен това не се състезавам на драг-на светофар.Обичам магистралите,макар че и там съм уязвим но с 200кс все пак смятам че доста коли ще издухам....
  • 21 GTT

    3 0 Отговор
    Успех!!!
  • 22 520 zender

    10 0 Отговор
    КУРТИ-Аз моя кош сам си го купих.Искам да питам тея гащници дето един лев не са искарали през живота са си как карат амг или м3 и харесва ли им тати като им помага.Да гордея се,може и да е кош ама преди 20 години небеше.Представи си същото със Е60-гот нали ама кой ще го харесва след 20 години освен заклетите фенове като мен например...

    Коментиран от #24

  • 23 TEXAS

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "520 zender":

    ИЗВИНЯВАМ СЕ!
    №17 не е за теб а за САНТА ФЕ от №13
    На тема автомобили не бих обидил собственик на BMW,каквото и да е то!
  • 24 КУРТИ

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "520 zender":

    ЗА ПРЪВ ПЪТ ЧОВЕК КАРАЩ И ПРИТЕЖАВАЩ БМВ , ДА МИСЛИ ПО ТАЗИ НАЧИН ! ВЗИМАМ СИ ДУМИТЕ НАЗАД СПРЯМО ТЕБ , НО ЗА ДРУГИТЕ ВАЖАТ ! НА СЪЩОТО МНЕНИЕ СЪМ ЗА ПИШЛЕМЕТАТА , КОИТО СЕГА СЕ УЧАТ ДА КАРАТ И ТО СЪС СКЪПИ КОЛИ ! ПОВЕЧЕТО ИНЦИДЕНТИ СТАВАТ С ТАКИВА ХОРА , С КУПЕНИ КНИЖКИ И Т.Н.!

    Коментиран от #25

  • 25 КУРТИ

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "КУРТИ":

    "ПО ТОЗИ НАЧИН" - СЪЖАЛЯВАМ ЗА ГРЕШКАТА !
  • 26 520 zender

    2 0 Отговор
    КУРТИ-Уважавам твоето уважение приятел...
  • 27 TEXAS

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Santa Fe":

    Коментар №17 е за теб.
    Имай в предвид, че половината е изтрит. Но ти се сещаш какво съм ти писал, нали.
  • 28 user

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "TEXAS":

    Автотърговец - малиии Италия е втората ти родина, всичко дето го продаваш е карано от пенсиониран библиотекар или уравновесена леличка на 55 г. ! Продаваш боклуците на Европа и се взимаш насериозно като дигитален автомобилен спец - особено за онези коли, дето на снимки само сме ги виждали - че кои са тези бе, може да си карал и такива дето и на снимки ги няма ? Не знаех, че в Горубляне има коли от Юпитер и далечните галактики ! Много си отворен на коментарчетата - ние пък си купуваме чисто нови коли! От толкова работа как ти остава време да пишеш ? Карай си астричките - по 2 бр. от най-високият клас ха ха и не се вживявай толкова, на никой не му пука какво работиш, какво караш и какво си карал - всеки си има мнение и не си ти човека, който ще си го налага,! като са вкарали 10 коли с автовоз и вече са победили живота и могат да станат консултанти по автомобилни въпроси ! Статията е за Дачия - ако можеш коментирай, а ако нямаш клиенти, които да лъжеш - не се опитвай да ни пробутваш глупостите си, тук пишат и грамотни хора !

    Коментиран от #30

  • 29 4x4

    10 1 Отговор
    Т'ва е доста трудно състезание! На над 4'000м надморска височина даже пилота има нужда от кислородна маска, да не говорим за мотора. Успех на румънците.

    Надутия мотор за ГТ-Ра...

    А ако следващия Дастър прилича на това... няма да имат грешка.
  • 30 TEXAS

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "user":

    Защо мразиш автотърговците? Те ли са виновни, че живота ти е такъв? Всеки търговец продава това което се търи а вие търсите "под вола теле" само че там виси нещо друго. Вие се лъжете сами че ще си купите кола на 100хл.км. с оригинална боя и на малко години с пари за телевизор. След това ви лъжат най-големите лъжци: монтьорите, гледате ги в очичките като Господ а те ви режат до кръста.Знам ви и с новите коли дето от стремеж да не си дадете паричките на "автоджамбазин" се изпонабодохте та сега се чудите как да се отървете от тях, защото няма кинти за вноските и за сервизирането.Искам и да те питам новите коли в магазините кой ви ги продава, защото си мисля, че и те са търговци само че по-големи тарикати ХА ХА ХА.
    Да нямаме много работа защото вие нямате пари да си сменяте талигите.
    Нормално е да кораме по-хубави коли от вас, приемиго кото факт и не се озлобявай,защото на кой му пука какво мислиш точно ти.
    Ти си купуваш и ще си купуваш всичко от търговци, коли, гуми, гориво, хладилници, дрехи, храна, (освен око не си ги правиш сам ХА ХА ХА) така че започвай да си ползваш закачалката за шапката и ще разбереш че НЕ автотърговците са виновни.
    П.П. МОБИЛЕ.БГ е сайт за търговия с автомобили, и кой друг ако не автотърговците да висят цял ден в него.
  • 31 Dacia

    11 0 Отговор
    TEXAS е прав няма 10 годишна кола на 50хил. километра п1к и евтина и да не е блъскана жулена и т.н. сносна кола е 10-15 хиляди колкото нова дачия рено лада и т.п.:)) и немисля че като са нови са по-добри от 5-6 годишен авенсис бмв3 ц-класса.
    А за Дачията еми евала на хората растат и просперират
  • 32 ra22b

    7 1 Отговор
    Защо българите са толкова завистливи, вместо да се радвате че комшийте стигат до толкова добри състезания ...

    Коментиран от #33

  • 33 $e$enec

    7 2 Отговор

    До коментар #32 от "ra22b":

    не е важно на мен да ми е добре а на вуте да му е зле тва грее душата на Българина че има и по-зле от него и не е нужно да си дава зор
  • 34 Някой запознат с тези неща

    6 2 Отговор
    Много ми харесва идеята,така ще станат по известни и ще спомогне за световният пазар на марката...Дано да се класират на добро място...
    Успех Дачия Дъстер!!!Успех!!!
  • 35 PlimP

    6 0 Отговор
    grozno e, tova ozna4ava, 4e 6te e barzo :)
  • 36 ivan

    4 1 Отговор
    Kom6iite pone se opitvat da pravqt ne6to,i imat nqkakav uspex do sega.A kakvo pravim nie,znaem samo da kritikuvame i ni6to drugo. Bravo na tqx i dano vzemem pone malko da napravi ne6to i nie
  • 37 Емил Вълков

    2 0 Отговор
    Брово на комшиите и успех! А на ...... (но неизвестно защо горди)собственици на немски таратайки (дали повечко пари за един гол имидж)карайте си таралясниците и си трайте за да не се излагате. Карам си лагунка безаварийно много време и съм задминал много немски курници на пътна помощ (предимно опел и ауди)! Карайте си ги и правете оборот на сервизи и прочие.. А иначе поздрави!
  • 38 e46

    0 0 Отговор
    Егаси якото задно крило, дачията ше излита