Last news in Fakti

5 Март, 2021 09:28 10 232 20

Още една държава забранява двигателите с вътрешно горене

  • сингапур-
  • двигатели с вътрешно горене-
  • забрана

Всички автомобили в Сингапур ще бъдат оборудвани с "чисти" двигатели до 2040 година

Още една държава забранява двигателите с вътрешно горене - 1
Снимка: Shutterstock

Властите на Сингапур ще забранят регистрацията на нови автомобили и таксита, оборудвани с дизелови двигатели, като това ще стане от 2025 година. Информацията е на местния орган за сухопътен транспорт (LTA). След още пет години всички нови автомобили ще бъдат оборудвани с екологични електрически двигатели, а до 2040 година забраната за двигатели с вътрешно горене ще важи за целия автопарк на страната.

Както пояснява Bloomberg, Сингапур планира да въведе мораториум върху дизеловото гориво през 2030 година, но реши да отложи срока с пет години. Причината е в желанието да се намалят вредните емисии в атмосферата и да се стимулира разпространението на електрически превозни средства възможно най-скоро.

Според LTA днес около 2.9 процента от леките автомобили се задвижват с дизел в Сингапур, докато делът на такситата, използващи нафтата като гориво, достига 41.5 процента. Освен това повечето камиони и автобуси се зареждат с дизел, което обаче няма да бъде засегнато от забраната, обявена от правителството.

До 2030 г. Сингапур планира да разгърне мрежа от 60 000 станции за зареждане на електрически автомобили, две трети от които ще бъдат инсталирани на обществени паркинги, а останалите на частни. Специално сформиран държавен орган ще ръководи прехода на автомобилния парк на страната към електричество.

Според правителствения план до 2040 г. всички автомобили в Сингапур ще бъдат оборудвани с екологични електродвигатели. Планът включва и други мерки: разширяване на броя на слънчевите панели, засаждане на милион нови дървета, разширяване на железопътната мрежа , велосипедни пътеки и намаляване на количеството боклук, изпращан на сметищата в страната.

Ще припомним, че през декември миналата година японското правителство обяви, че до средата на 2030-а страната ще забрани напълно продажбата на нови автомобили, оборудвани с двигатели с вътрешно горене. Освен в Страната на изгряващото слънце ограничения или забрана за продажби на автомобили с двигатели с вътрешно горене се готвят в Канада, Норвегия, Германия и щата Калифорния, а от 2040 г. всички нови камиони, продавани в Европа, ще загубят традиционните си двигатели .


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутафчийски

    29 9 Отговор
    В България се забраняват джипките Тойота Секвоя!А каращите ги в затвора!
  • 2 Коста

    39 10 Отговор
    Тралала...спират автомобили, ама не и автобуси и камиони! Никой не им вярва, че го правят заради екология. По-скоро се търси пазар на скъпите електрички, които замърсяват повече, ама не където се движат, а където се произвеждат компонентите им. Йезуитско!

    Коментиран от #5, #15

  • 3 Гост

    31 6 Отговор
    Решиха ли какво ще правят с батериите, като почнат да ги хвърлят? Ох, сетих се бе. Ще ги пращат в България, да ги заравяме покрай водоемите си. Някоя фирма, на едно наше момче ще ги внася.
  • 4 Анонимен

    22 5 Отговор
    На метан или пропан са много по екологични
  • 5 Айде бе

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Коста":

    А да си чел, че до края на годината Москва е поръчал хиляда електрически автобуса?

    Коментиран от #14

  • 6 баба ми

    13 1 Отговор
    АЙДЕ, давайте ги насам всичките си коли с ДВГ, за Горублене са идеални новоФноски на рЯлни километри без забележки.
  • 7 Пфффффф

    5 8 Отговор
    Аме те в сингапур дали знаят изобщо,какво е това животно автомобил,ама се имат за много компетентни?!?!?
  • 8 Алф

    9 6 Отговор
    Доколкото знам в Сингапур почти нямат автомобили. Само определено кръг хора-"богопомазаните".

    Коментиран от #9

  • 9 Гост

    11 5 Отговор

    До коментар #8 от "Алф":

    E те затова забраняват новорегистрираните с двг, защото и без това там никой няма кола да регистрира. Все едно в България да забраниш регистрациите на совалки хахахахаха

    Коментиран от #10

  • 10 Алф

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Прав си.ОК👍
  • 11 Ивайло

    9 4 Отговор
    Какво ще рече чисти двигатели. Като почнете да пишете така глупости нямам думи, какво се опитват да въведят тези електрически боклуци......

    Коментиран от #16

  • 12 Гулю,гулю,гулю

    5 3 Отговор
    Ако утре публикувате и още една новина,например:"още една държава (в конго или в Заир),забранява ДВГ,ще ви призная,за наистина научна статия!!
  • 13 хо ха

    2 1 Отговор
    Забраняват дизеловите а за бензиновите не пише според автора двг ли е или не е неможе се разбере.
  • 14 хо ха

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Айде бе":

    кой е тоя москва.
  • 15 TSLA

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Коста":

    23-ма вярват, че само компонентите на ел.колите се произвеждат някъде, докато бръмчалниците падат сглобени от небето. Интересно дали плюсовете ти ще нараснат! Може да се окажат милиони тези мозъци... Олеле!

  • 16 TSLA

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "Ивайло":

    Електрически боклуци" - каза той и врътна стартера на колата, произведена в завод от електрически роботи на електрическа поточна линия, която кола палеше цилиндрите с електрическа искра. След което спря на бензиностанция и сипа, благодарение на ел. помпата на колонката, гориво изкарано от земята и пускано по тръбопроводи с ел. оборудване. У ние му казваме: без електрическите машини и апарати щеше да си kypиер-пешак! Електромотор без ДВГ е чук! ДВГ без електромотор не може да се роди. Всеки ден като станеш благославяй електрическите машини и апарати, които са те изкарали от пещерата :)

    Коментиран от #17

  • 17 хо ха

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "TSLA":

    или твоя вариант елколата произведе стартера елколата запали двг и така на татък.
  • 18 ДрБр

    1 1 Отговор
    Сингапур е едно островче с площ горе-долу колкото софийското поле и може да въвежда каквито си иска забрани. Само, ЧЕ е много смешно всичко това на фона на ежегодното опушване което получават от съседния индонезийски остров Суматра. Изгорелите автомобилни газове са просто парфюм в сравнение с газовете и саждите които идват от изгарянето на дървесина и всякакви растителни отпадъци в съседство. Но важното е, че звучи много ХАЙ. Между другото цените на колите в Сингапур са потресаващи в сравнение с Европа.
  • 19 Гошко

    4 0 Отговор
    "Сингапур прави много скъпо придобиването на превозно средство. З да има кола, човек първо трябва да получи „сертификат за право на ползване“. Документът е валиден за 10 години – средната цена на сертификата в момента е около 50 000 местни долара. Нов автомобил струва средно 111 000 долара в Сингапур. Резултатът? В края на 2016 в големия град има регистрирани около 600 хиляди лични автомобила... "

    Ето ви данните за Сингапур, сега вече може да спорите информирано...

    Коментиран от #20

  • 20 Шок

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гошко":

    Ей много бе,а от къде пари?