Last news in Fakti

12 Септември, 2021 12:00 15 800 47

Имало едно време бутала

  • двг-
  • бутала-
  • автомобилни технологии
Имало едно време бутала - 1

Тазгодишното изложение в Мюнхен, което отвори врати в началото на седмицата и от което екипът ни ви разказа всичко най-интересно от мястото на събититето, затвърди вече очерталата се тенденция в автомобилната индустрия - краят на двигателите с вътрешно горене. Тези агрегати обаче винаги ще предизвикават носталгия у мнозина и точно поради тази причина препубликуваме части от един наш материал от преди повече от десет години, който днес е актуален повече от тогава.

С развитието на технологиите в последните години песента на добрия стар двигател с вътрешно горене изглежда изпята. Усъвършенстването на акумулаторните батерии и все по-високите цени на намаляващия нефт също допринасят са написването на некролога му. Буталните мотори обаче няма да се предадат толкова лесно напук на всички прогнози. Най-малко защото далеч не навсякъде по света автомобилистите са толкова богати, че да могат да си позволят новото. Много от тях пък откровено презират екологичните, но и скучновати електрически возила. При тях просто липсва експлозията - в пряк и преносен смисъл - която заразява любителите на високите скорости още в края на 19 век.

Имало едно време бутала

В онези бурни години конструкторската мисъл не знае граници. Двигатели с работен обем 10 литра могат да са както редови осмаци, така и едноцилиндрови мастодонти. Никой не се впечатлява от шестаци с кубатура от 23 литра или седемцилиндрови звездообразни мотори от самолет. Само че с времето мощността и оборотите започват да растат главоломно, а борбата за снижаване на себестойността на агрегатите се ожесточава. Простичкият автомобилен двигател с едно бутало отдавна е в историята. Днес средният работен обем на цилиндъра е между 300 и 600 куб.см. Литровата мощност варира от 35 к.с./л за най-допотопните дизелови мотори с атмосферно пълнене до 100-ина коня на литър за форсираните бензинови агрегати без нагнетател. За едросериен двигател тази цифра се смята за оптимална граница, чието надхвърляне просто не е изгодно.

В огромна част от съвременните двигатели за 100 к.с. обикновено са достатъчти четири цилиндъра, за 200 - четири, пет или шест, за 300 - осем и т.н. Как обаче да бъдат разположени техните бутала? Разнообразието от конфигурации за многоцилиндрови мотори е пребогато.

Конструкторите обикновено се вълнуват най-вече от въпроса за компактността на избраната схема. Опростяването на конструкцията означава по-евтино производство и по-лесна поддръжка. Най-добро съотношение между експлоатационни показатели и цена по съвременните стандарти дава четирицилиндровият редови мотор (R4), което обяснява широката му разпространеност в най-масовия клас автомобили с кубатура от 1.0 до 2.4 литра. Двуцилиндровите мотори са много по-евтини и прости, но се срещат все по-рядко, макар че в последните години се наблюдава засилване на интереса към тях. Заслуга за това имат съвременните системи за смесообразуване и турботехнологиите - например при FIAT 500.

Петцилиндровият мотор

Той започва да се монтира на серийни автомобили относително късно. Първи го внедряват инженерите на Mercedes-Benz. Те монтират дизелов петак на W123 300D през 1974-та. Две години по-късно Audi започва производството на петцилиндров бензинов двигател с обем 2.0 литра.. В края на 80-те агрегати с такава конфигурация разработват Volvo и FIAT.

Редовият шестак

Имало едно време бутала

Дълги години редовият шестак е изключително популярен в Европа, но днес се смята за отмиращ вид. Осемцилиндровият му батко пък изчезва още през 30-те години на миналия век. Причината за това е съвсем проста. С увеличаването на броя на буталата нараства и дължината на агрегата, а това изобщо не се нрави на конструкторите. Да се монтира такъв мотор напречно на каросерията е доста сложно. Моделите са такава компоновка са единици. Сред малкото примери са британският Ausint Maxi 2200 от средата на 60-те (инженерите са принудени да "скрият" скоростната кутия под мотора) и Volvo S80 с неговата свръхкомпактна трансмисия.

V-образните агрегати

Най-логичното решение на проблема с дължината на двигателя дава "разрязването" му на две и свързването на получените половини с общ колянов вал. Резултатът са V-образните агрегати. Най-често двата им блока са разположени под ъгъл 60 или 90 градуса. Когато буталата работят под ъгъл 180 градуса, двигателят се нарича опозитен (или боксер - с обозначение B2, B4, B6 и т.н.).

Независимо от ъгъла между двата блока, такива агрегати са по-сложни като конструкция. Задължително имат по две цилиндрови глави със съответните колектори, гарнитури, повече разпределителни валове и системи за задвижването им. Боксерите пък затрудняват инженерите и с широчината си. Това обяснява защо има толкова малко производители на опозитни мотори.

Имало едно време бутала

Конструкторите прибягват и до други хватки, за да намалят габаритите на V-образните двигатели. Едно от най-простите на пръв поглед решения е намаляването на ъгъла между блоковете. Подобни агрегати обаче са малко. През 70-те Lancia разработва V-образен 4-цилиндров мотор за Fulvia с ъгъл между цилиндрите от 23 градуса. При него обаче изпъква един от основните проблеми на такава конфигурация - вибрациите. Те са заложени в самата същност на двигателя с вътрешно горене. Той е така устроен, че не може да работии без сътресения. Вибрациите обаче могат да се гасят, при това не само за подобряване на комфорта. Силните неуравновесени колебания са фатални за много детайли от самия двигател.

Вибрациите се дължат на това, че гориво-въздушната смес не се запалва едновременно във всички цилиндри - особено при някои конфигурации на мотора. Конструкторите се стараят да избягват най-"нервните" от тях, а когато това е невъзможно, прибягват до помощта на по-масивни маховици. При движението на буталата нагоре-надолу в цилиндъра възникват инерционни сили, сходни с тези, които карат пътниците да се накланят напред при рязко спиране или да потъват в седалката при ускорение. Отгоре на всичко мотовилките на буталата съвсем не се местят в едно направление, а описват сложна траектория. Възвратно-постъпателното движение от горна до долна мътрва точка не може да се опише с проста синусоида.

Ето защо количеството и посоката на инерционните сили понякога се удвоява, утроява и дори учетворява в зависимост от честота на въртене на коляновия вал. Инерционните сили от т.нар. висш порядък по правило се пренебрегват. В сравнение с основната (която се категоризира като сила от първи порядък) те са прекалено слаби. Изключение правят инерционните сили от втори порядък, с които инженерите са принудени са се съобразяват. Проблемите обаче не свършват дотук. Когато две инерционни сили се прилагат на определено разстояние, възникват т.нар. моменти - например когато буталата в два съседни цилиндъра работят в противофаза, сиреч едно срещу друго.

Какво може да се направи, за да бъдат уравновесени силите и моментите? На първо място трябва да се избере конфигурация на двигателя, при която цилиндрите и колената на коляновия вал са разположени така, че силите и моментите да се гасят взаимно, като винаги действат в противоположни посоки. Ако компоновката на автомобила не позволява монтажа на такъв тип мотор, инженерите прибягват до различно разположение на шийките на коляновия вал и използването на противотежести, които да тушират възникващите инерционни сили и моменти. Понякога противотежестите се намират на самия колянов вал, а в други случаи се проектират допълнителни валове, наречени балансиращи. Те се въртят в противоположна посока на коляновия и гасят успешно вибрациите, но усложняват и оскъпяват двигателя. В таблицата най-долу са приведени примерни степени на уравновесеност според конфигурацията на мотора. Червените квадратчета показват при кои типове агрегати възникват сили и моменти, които остават неуравновесени (свободни) и се предават на каросерията на колата през опорните тампони на двигателя.

Достатъчен е един поглед, за да се установи, че сред най-разпространените конфигурации в съвременното автомобилостроене има само два напълно уравновесени типа мотори - шестаците с редово и опозитно разположение на цилиндрите. Лесно може да се разбере защо в BMW и Porsche толкова държат този тип агрегати, както всъщност и защо останалите производители са се отказали от тях.

Всяка от използваните днес схеми си има предимства и недостатъци. Най-простите с по два цилиндъра се използват с успех в бюджетното автомобилостроене. За достатъчно практична към днешна дата се смята само разновидността на тази конфигурация, при която двете шийки се намират от една и съща страна на коляновия вал. Веднага се вижда, че по степен на увавновесеност този вид мотори са сравними с едноцилиндровите, понеже двете бутала се движат нагоре-надолу в едновременно (синфазно). За да се уравновесят свободните сили от първи порядък, обикновено се монтират два вала с противотежести (напр. при Лада Ока). За гасенето на инерционните сили от втори порядък обаче би се наложил монтажът на още два балансиращи вала, което би било абсолютно неоправдано за двуцилиндров двигател, предназначен за евтини микролитражки.

В миналото инженерите подхождат още по-драстично и изобщо не предвиждат уравновесяващи валове. Двуцилиндровият FIAT 500 от 1957 г., например, няма никакви приспособления за гасене на вибрациите, но пък за сметка на това моторът му е пределно прост и евтин. Тези качества изкушават производителите дори днес. Същата схема се използва и за мотора на най-достъпния автомобил в света Tata Nano.

Двуцилиндровите двигатели

Техните бутала работят в противофаза, днес се срещат само при мотоциклетите. Те са по-добре уравновесени, но равномерната последователност на запалването в цилиндрите може да се постигне само с двутактов цикъл на работа. Подобни мотори се монтират на довоенните модели на DKW и прекия им наследник Trabant. С цел постигане на по-ниска цена и простота на обслужването при тях не са предвидени никакви балансиращи валове и подобни глезотии. На вибрациите просто не се обръща внимание.

Историята помни и наистина екзотични конфигурации. Съветският експериментален автомобил НАМИ-1 е оборудван с V-образен двуцилиндров двигател, какъвто днес се среща само при Harley-Davidson и хромираните му японски последователи. Подобен тип агрегати могат да бъдат уравновесени практически напълно с помощта на противотежести на коляновия вал, но не и да се постигне равномерна последователност на запалването в цилиндрите - за радост на всички истински рокери...

Трицилиндровите двигатели

Имало едно време бутала

Те са по-зле уравновесени от "четворките", в което няма нищо чудно. Инженерите на компаниите, които започват да ги произвеждат - например Subaru и Daihatsu, използват балансиращи валове за гасене на вибрациите. Някои конструктори обаче не си правят този труд. През 1996-а трицилиндровата модификация на Opel Corsa от второто поколение на модела понесе маса критики от немските журналисти заради неравномерната работа на мотора.

Сега обаче, заради напъните на автопроизводителите да запазят двигателите с вътрешно горене и от друга страна заради все по ожесточаващите се екологични норми именно тези агрегати са последните, които се опитват да спасят двегателят с вътрешно горене. Те, в съвременния си вид са снабдени с турбокомпресори и от тях са извадени доста конски сили, като наред с това са икономични, но по всичко изглежда, че именно те ще се превърнат в последните мохикани, а след време с носталгия ще разказваме на децата си приказки за "истинските автомобили", които ще започват така: "Имало едно време бутала..."


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    61 6 Отговор
    Следва може би "ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА" ‼️
  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    54 5 Отговор
    Защото може би на пръсти биха се броили желаещите да купуват недоразумения като 0.9л ТРИЦИлиндрови косачки или електрокари маскирани като истински автомобили, при реална пазарна цена ‼️ И без политически натиск замаскиран като екология ‼️

    Коментиран от #8, #18

  • 3 Доротея

    13 13 Отговор
    Защо да се трепем с електроенергия! Една тротонетка на сгъстен въздух е по екологично!Няма никакъв проблем да включите задницата си към инсталацията и всички гърмящи газове, които талантливо изпускате, да послужат за ускорител!

    Коментиран от #25

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 DIESEL SMOKE

    26 13 Отговор
    Д.В.Г., ЩЕ ЖИВЕЕ ЗАВИНАГИ!!! Я СКАЗАЛ!
  • 6 Любопитен

    8 7 Отговор
    Ако се махнат сегментите пада ли мощността на буталото и мотора! Извинявам се ако е тъп въпроса ми?

    Коментиран от #11, #14, #19, #20

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 пешо

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    и друг път съм го писал - ако в русия стане грешка и дойдат на власт либ.ера.сти, за нула време ще се окаже, че това, което се хортува сега за екологията е грешна информация, че правенето на батерии е много вредно и пр.
    но до тогава, докато сиренето (нефтът) е с пари, ще вием отстрани и ще го даваме еко.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 бах Киро

    45 5 Отговор
    Някой упорито ми набива в главата тези т.н. електрички при положение,че аз от 60те си години жизнен опит помня,че някога...далеч в миналото нашата скромна държавица бе един от лидерите в производството на електрокари.От тогава единственно компютрите си пробиха път и се получи компютъризиран електрокар окичен със споилери.Батерийте си останаха,че и за разлика от оловните,литиевите такива са далеч по трудни за рециклиране.И всичко това някой юдомасон ми го пропагандира като скок във времето.В Бълагария имахме много рентабилни трамвай от началото на миналия век...Комунистите докараха тролейбуси...тръгнаха електровози в БДЖ.Рентабилни са,но не ни направиха по екологично чисти по простата причина,че електроенергията трябва да се произведе от нещото си.За електрокарчетата които сега ни налагат логика ще има едва когато технологията на батериите и зареждане бъде заменена с революционна .А докато "модерното" возило на Тесла(примерно) закупено за колосална сума от балък "А" зарежда по индентичен начин с този по които бай Стамат мотокариста е зареждал зачисления му електрокар на гарата в Подуене през 1965...е няма как да ме набутате освен насила.

    Коментиран от #12

  • 11 Механик

    24 1 Отговор

    До коментар #6 от "Любопитен":

    Дано не се шегуваш! Но въпреки всичко ще опитам да обясня достъпно.
    Сегментите (буталните пръстени), служат за уплътнение на горивното пространство. Ако бъдат махнати, няма да може да се осъществи същата степен на сгъстяване, от където ще падне мощността рязко, а разходът ще се увеличи. И това се отнася само до случаите в които буталата се направят с диаметър почти равен на този на цилиндрите. Защото в противен случай "компресията" ще падне до положение при което няма да може да запуснета ДВГ-то.
    От това "уплътняване" на буталата обаче, ще се стигне и до много голямо триене, което ще доведе до още по-голям спад в мощността, рязко понижаване на КПД, прегряване на уталта в слествие на триенето и невъзможността да се смазват правилно, а от там до задиране на буталта и физическа смърт на ДВГ-то.
    Сегментите са много нужни и полезни "вещества".
    Дано съм се изказал разбираемо!
    Желая хубав ден на всички.

    Коментиран от #13, #15, #22, #30

  • 12 Механик

    20 1 Отговор

    До коментар #10 от "бах Киро":

    Отличен коментар! Адмирации!
  • 13 Любопитен

    12 8 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Тогава защо всички мюслита им режат сегментите като са на 5 години, а после се хвалят че имали голяма компресия?

    Коментиран от #17

  • 14 БАЙ Х@Й ‼️

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Любопитен":

    Никой въпрос не е тъп ‼️ В случая най-просто казано ДА! При това голяма част от компресията би отивала под буталото, а и част от маслото би оставало в цилиндъра ! Но мисля , че колегата механик би ти отговорил по-подробно и изчерпателно , ако искаш ‼️
  • 15 БАЙ Х@Й ‼️

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    И си бърз 👍👍👍
  • 16 Пепи

    15 1 Отговор
    Бутала все още има, но ги правят от станиол. Справка BMW
  • 17 Механик

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Любопитен":

    Компресията я получават отзад. Ама не е много голяма, щото и "дзадното" буталце и то без сегменти. Но те го практикуват това с презумпцията "по-добре малка компресия, отколкото изобщо без такава."

    Коментиран от #21

  • 18 Да попитам

    3 21 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    А на теб ясно ли ти е че петеолно газовите находища намаляват със скоростта на светлината.Скоро цените ня петролните продукти ще станат непоносими и не ще можеш да си зареждаш кошника?!

    Коментиран от #23

  • 19 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Любопитен":

    извинен си. Не знам що е този интерес към бутала без компресионни пръстени/сегменти. Мисля, че отговора се крие и в моя въпрос
  • 20 i-рян

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Любопитен":

    "гараж 54" в ютюб дава отговори на подобни въпроси
  • 21 Любопитен

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Механик":

    😂😂😂😂😂😂😂👍👍👍👍👍👍👍😆😆😆😆😆😆
  • 22 един от стадото

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    и ти извинявай. По принцип чета всички коментари и после давам отговор, но тоя път директно. Не искам да изглеждам като плагиат. Ти всичко им каза. И за сюнетите даже им обясни. И за кофата с компресията им кажи
  • 23 БАЙ Х@Й ‼️

    14 1 Отговор

    До коментар #18 от "Да попитам":

    Да ти отговоря! Ясно ми е! Но не това е начина за намаляване използването на петрол ! Може би не се замисляш колко по-екологично, безопасно и петроло щадящо ще е вместо ТИР да вози от Анадола до Порто например стока този контейнер да е на влак ! А защо вместо да пуснат тролейни линии у нас дори разрушиха готови такива ! Да хибридите са сложна но по-практична алтернатива ! А за екопроизводството и екоутилизицаията на ел батериите е писано доста , ама се крие като незаконно дете !

    Коментиран от #26, #27

  • 24 Aйша

    0 9 Отговор
    Колкото енергия вкараш толкова сила получаваш !
    Убаво ,вкарал си енергия за електричество и полученото
    в склад(батерия) и от склада в колата !Вятърная мелница
    колко коли ша захрани (колко струва вятърна ... )?
  • 25 Aйша

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Доротея":

    За да вкараш :трябва да свалиш ,нагладиш,...
    Или за да вкараш въздух ти трябва компресор,
    за да работи комресора ВИ трябват ток(народному),
    за да поизводите ток ви трябва енергоносител !
    Как беше : вкарваш нула и нула резултат или педаваш
    енергия и преобразуваш в сила(от въздух няма как да
    забременеете). Има опити в Индия и Пежо искаше но нооо !
  • 26 Aйша

    0 11 Отговор

    До коментар #23 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Лошо , Бай ... лошо !Да поръчам от Азия си плащам
    да ми доставят по скоро ! Вази да питам за : плащам
    бърза доставка и ко получавам а (комуне ) ! Поставях
    ВИ " + " без да ВИ чета коментара .Sorri кой Дяда ?
  • 27 Aйша

    0 6 Отговор

    До коментар #23 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Работите или защитавате индийски почти,
    доставки за Ло0ндон ! Ся ша са появят москали
    анадилски и дупе да ти е яко !
  • 28 Риналдю

    12 12 Отговор
    Отива си една епоха.Измират,като динозаврите.Идва нова ера,която голяма част от хората не могат да приемат и разберат.Нищо ново под слънцето.В края на 19 век е имало същата съпротива и срещу тогавашните автомобили-парни,електрически и бензинови.Искали са си коня и каруцата,а не тези "безполезни" играчки за богати.Проблема на повечето хора е,че като свикнат с нещо и спират с развитието си до там.С напредването на възраста става все по-трудно да догонваш ритъма.Както началото на 20 век се оказва период с устремно развитие на технологиите,така и началото на 21 век следва същата схема.Бъдете сигурни,че следващите поколения ще карат с удоволствие електрокарите и няма да се интересуват от сегашните автомобили,както никой от вас не се интересува от конски каруци.

    Коментиран от #29, #31, #32, #33

  • 29 И е имало

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "Риналдю":

    закон пред автомобила да върви човек със знаменце.
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Пропуснали сте изобретенията на БЪЛГАРИНА Николай Ст. Тошкович", МЕХАНИК.
    копи-пейст: "....Има два патента, издадени от френското патентно ведомство за изобретения. Първият от 1857 г. - в съавторство с френския механик Франсоа Жерар - за система бутало с БУТАЛНИ ПРЪСТЕНИ с регулируем натиск и втори, от 1859 г. - самостоятелно - за ГРЕБЕН ВИНТ С ДВОЙНО ДЕЙСТВИЕ. В Париж през април 1860 г. завършва и ръкописа си "Практически записки по параходите". Това изследване, системен научен труд със завидна широта и дълбочина, е направено по време, когато 92% от световното корабоплаване е ветроходно......"
    ........фундаментални изобретения.
  • 31 Aйша

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Риналдю":

    Сит съм на голи обещания и пророчества!
  • 32 СМОГ

    10 19 Отговор

    До коментар #28 от "Риналдю":

    Факт. Двигателят с вътрешно горене е глух клон на еволюцията. Примитивна технология с бутала, извършващи възвратно-постъпателни движения, които искат мазане, охлаждане, гориво, въздух, трансмисия, безкрайни ремонти и поддръжка. Това е една изтормозена техника, работеща на принципа на множество взривове, която цял живот се опитва да се саморазруши и най-накрая успява. Прехвалените барутници са нищо повече от пушеща тенекия с кюнци отзад, изкопаеми брички с отходници (избушени гърнета), които вървят на сок от динозаври и отдавна им беше времето да ги пратят при тях, където им е мястото. А петролът да се ползва за асфалт, пластмаса и други. Новите електромотори развиват по 300 коня с размера на сак, имат само една движеща се част - ротор, който се върти от силови полета без никакво тpuене! Роторите се въртят по 20 000 оборота (Tesla Plaid) и не се нуждаят от никакви скоростни кутии. Захранващите клетки от автомобилен клас са с 20 г. живот (потвърдено от множество серийни тестове в Nissan, BMW и Lexus като акумулаторния пакет е с гаранция 8 г. при всеки нов автомобил, независимо от марката. Разходът на 100 км е 2-3 лв на битова тарифа. ЕС внася петрол за половин трилион евро годишно, а градският смог и горенето лишават хората в градовете от кислород и работоспособност. Поради което се гласува нов въглероден данък върху горивата, който да ги оскъпи с 40-50%, както и забрана за продажба на петролни коли до 2035 в целия Европейски съюз.

    Коментиран от #34, #35

  • 33 Гошо

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "Риналдю":

    Кой го е искал това и защо знаеш ли Да ти кажа ,каруцарите са го искали защото не са могли да си купят автомобил или камион По същата причина са пукали гумите на първите реисове Причината тогава е доста по различна от тази сега

    Коментиран от #38

  • 34 Еволюция

    12 4 Отговор

    До коментар #32 от "СМОГ":

    Явно ти си някакво лапе дето не е чувало за индустриалната революция и на какво се дължи тя. Иначе колелото се върти и не се знае съвременните електромобили кога също ще отидат на боклука. Срамно е обаче нещо да стаеа насила а не по хода на еволюцията.
  • 35 СМОГ

    9 17 Отговор

    До коментар #32 от "СМОГ":

    В България има над 400 зарядни станции, 100 от които бързи (DC), както и стотици хиляди моно и 3-фазни контакти. Една Кона/е-Ниро с 64 кВтч ползваем капацитет прекосява страната с един заряд при скорости до 130 и всичко включено. Колите на ток нямат недостатъци. Проблемите идват от женското мрънкане на водачите.

    Коментиран от #37, #39, #40

  • 36 Пабло

    5 3 Отговор
    Г-н Славчев да бяхте написали няколко реда и за VR6 двигателя!
  • 37 БАЙ Х@Й ‼️

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "СМОГ":

    🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔 това всичко включено какво ще рече 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #47

  • 38 Риналдю

    6 6 Отговор

    До коментар #33 от "Гошо":

    Напротив,същата е.И сега реват,че електрокарите са прекалено скъпи.Когато цените паднат и се появят достъпни "нов внос"-любими на българина,всички бързо ще забравят за ДВГ.
  • 39 БАЙ Х@Й ‼️

    13 4 Отговор

    До коментар #35 от "СМОГ":

    Щото точно на твоята Икона дават МАКС пробег 400км ‼️ Което значи , ЧЕ НЕ МОЖЕ да измине София-Варна с едно зареждане дори при оптимални условия ‼️ А какво остава зиме при снеговалеж - всичко включено - чистачки, фарове, клима, ниска температура ( за батерията ) ...‼️ Нищо лично ‼️

    Коментиран от #46

  • 40 Мирослав Илич

    9 3 Отговор

    До коментар #35 от "СМОГ":

    Представете си танк на ток край на коментара

    Коментиран от #44

  • 41 Народ

    7 1 Отговор
    Най-балансираният мотор е редови шестак. Перфектна от инженерна гледна точка възможност за работа на цилиндрите...
  • 42 ДВГ фен

    4 1 Отговор
    Изключително влюбен съм в звука на своя H6 boxer.
    А за 5-8 литровите 12 цилиндрови изроди да не споменавам , при тролеите такъв звучен глас никога няма да има.
  • 43 Jack Bauer

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Усъвършенстването на акумулаторните батерии ...
    Никъде не виждам усъвършенствани батерии, има само такива тежащи 300-400 кг, осигуряващи пробег 150-300км и се нуждаят от поне 40-50 мин за 60-70% заряд на специална зарядна станция.
  • 44 Ефъл

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Мирослав Илич":

    Представям си го до булдозер на ток, трактор на ток, комбайн на ток и самолет на ток...
  • 45 Димов

    0 0 Отговор
    Браво за качественият препис, авторе.
  • 46 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    По магистралата не може, но теслюфците вярват, че ако прекосят Родопите разходът им ще падне и ще изминат повече километри. Вчера ми го обясниха.
  • 47 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    С всичко включено означава, че и пътниците се включват в бутането.