Last news in Fakti

28 Април, 2024 11:00 4 319 16

Какво се случва когато най-голямото Volvo удари най-малкото (ВИДЕО)

  • volvo-
  • ex30-
  • ex90-
  • краш тест

Компанията демонстрира това в краштест

Какво се случва когато най-голямото Volvo удари най-малкото (ВИДЕО) - 1

Нека си признаем, мисълта голям всъдеход да се удари в сравнително малка кола звучи абсолютно ужасяващо. Колкото и страшно да изглежда това обаче, от Volvo са уверени, че все пак ще можете да излезете живи и здрави след страничен удар. В своя център за безопасност в Торсланд, Швеция, марката, собственост на Geely, проведе краш тест с модели, разположени в противоположните краища на моделната гама.

С дължина само 4 233 милиметра, EX30 е най-малкият модел, който Volvo продава. Той тежи малко над 1 830 килограма в оригиналната си конфигурация, преди да започнете да добавяте оборудване. EX90 от друга страна е електрически гигант, който се простира на 5 037 милиметра дължина и тежи над 2 700 килограма в най-леката си конфигурация. Automotive News Europe ни показва какво се случва, когато най-голямата кола на шведския автомобилен производител удари най-малката.

Заслужава да се отбележи, че по време на сблъсъка EX90 се движи със скорост от 50 километра в час, а EX30 - със скорост от 20 километра в час. Говорейки за скорост, от 2020 година всички модели на Volvo са електронно ограничени до 180 км/ч.

Лота Якобсон, старши технически специалист за предотвратяване на наранявания, обяснява как дизайнът на EX90 намалява риска от нараняване на хората в EX30. Долната предна конструкция на по-големия SUV взаимодейства със страничната структура на по-малкото превозно средство, за да абсорбира по-добре удара.

Тъй като и двете SUV-та са чисто нови, нито EX30, нито EX90 все още не са тествани от Euro NCAP или NHTSA, но ще бъде изненада, ако и двата всъдехода получат оценка под максималната. Мисията на Volvo е не само да направи своите автомобили по-безопасни в случай на инцидент, но и да премахне възможността от инцидент. Това е част от концепцията за безопасност на Volvo Group за това как могат да бъдат предотвратени инцидентите на пътя.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    10 3 Отговор
    Къде пък ще се срещнат 2 Volvo-та на улицата, че и да се ударят.
  • 2 Знайко

    17 1 Отговор
    "Най-малкото" Volvo тежи малко над 1 830 килограма и го блъскат с друго Volvo гежащо 2 700 кг. Тук думичката "малко" ну отговаря на истината.

    Ами какво ще стане, ако трицилиндрова Дачия, VW Up, Fiat 500 ... тежащи 900 кг, я бръсне 2 700 кг Volvo, AUDI Q7, BMW X8 ... Вероятно парчетата от малките и хората воцещи се в тях, ще трябва да ги събират в радиус от 1 км.

    Коментиран от #5

  • 3 Волво не е шведски производител!

    15 3 Отговор
    Не заблуждавайте хората. Китайската Geely купува шведското Volvo през 2010 година.

    Коментиран от #9

  • 4 Някой

    3 0 Отговор
    Винаги има по-големи МПС или бетонни стени за 18-19 годишните мамини синчета със "супер" колите. Които свършват я в болница, я в морга, я в затвор.

    На кой каквото му е бшло писано. Както казала преподобна Стойна за цар Борис III, на който му е писано да умре от отрова, не умира от куршум.

    Една от последните челни катастрофи в Кресненското дефиле е била между 15-17 годишно VOLVO S80 и ТИР. Возещите се във VOLVOTO не са оцелели.

    Коментиран от #7

  • 5 Тираджия

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Знайко":

    Ами спомняме си случката с Милен Цветков, лека му пръст , когато неговата джипка май беше ,,Хюндай" беше ударена от Q7 ......

    Коментиран от #6, #8

  • 6 таксиджия

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тираджия":

    Всичко коли отзад са меки.
  • 7 Мрънчо

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Слез да смениш антифриза на Жигулата с вода, че зимата свърши. Ще се “изхаби”до следващата.
  • 8 Дзверо

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тираджия":

    Май беше subaru

    Коментиран от #10

  • 9 Аз съм бе

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Волво не е шведски производител!":

    И какво от това? Шведите продължават да произвеждат автомобили, правят изпитания и са на първо място по безопасност. Някои автомобили от гамата се произвеждат и в Швеция, и в Китай.
  • 10 Тираджия

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дзверо":

    Може не споря, ама са от един клас.....
  • 11 Ето

    2 0 Отговор
    Каква е тая "малка" кола 1800кг?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.