Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 15:29 32 534 24

Можем ли да монтираме LED крушки на рефлекторни фарове - плюсове и минуси

  • фарове-
  • led-
  • халогенни крушки
Можем ли да монтираме LED крушки на рефлекторни фарове - плюсове и минуси  - 1

Има няколко фактора, които определят безопасността и комфорта по време на шофиране. И ако, на първо място, това е опитът и стилът на шофиране на конкретен шофьор, то второто е за качеството на предните светлини, което е определящо при шофиране по слабо осветени пътни участъци през нощта.

Много собственици на автомобили са недоволни от стандартното състояние на нещата в оптиката на техните автомобили. Най-често този проблем се решава чрез замяна на фабричните халогенни лампи с ксенонови или LED крушки. Колко оправдан е такъв избор и може ли подобна промяна в дизайна на фара да поправи ситуацията?

1. Предимства на LED фаровете

Споровете за плюсовете и минусите на LED и халогенните фарове не стихват, но въпреки всичко LED-овете имат няколко значителни предимства, които си струва да се подчертаят:

Светодиодите са забележимо по-ярки от стандартните халогени. Фаровете с една и съща мощност на крушката могат да бъдат два или дори три пъти по-интензивни, което на пръв поглед не е лошо за водача;

Крушките са достатъчно здрави и защитени от пряк удар. Корпусите на такива крушки обикновено са изработени от твърди алуминиеви сплави, което ги прави по-издръжливи;

Охлаждащата система не позволява на лампата да се прегрява прекомерно, което допълнително удължава времето на работа на крушките;

LED крушките облекчават електрониката на автомобила, което от своя страна влияе на разхода на гориво (незначително), но най-вече увеличава експлоатационния живот на цялата електрическата мрежа на колата;

Монтажът не изисква специални умения, тъй като дизайнът на LED крушките не се различава от този на халогенните;

С течение на времето яркостта не намалява;

Срокът на експлоатация на LED крушките от известни производители започва от пет години и, ако се използва правилно, може да бъде дори по-висок.

Въпреки всички предимства, такива крушки имат един значителен недостатък - те са предназначени за т.нар. оптични фарове с предварително инсталирани лещи за правилна корекция на светлинния лъч. Но както показва практиката, шофьорите рядко се вслушват в препоръките на производителите и по този начин правят основни грешки.

2. Основните недостатъци на крушките с LED елементи

Рефлекторите на стандартните автомобилни фарове не са в състояние правилно да насочват потока светлина от LED крушки по такъв начин, че да запълнят с фотони точно площта на пътното платно, от която се нуждаем. Светлината ще бъде разсеяна, ненасочена, а на мокър път ще ще заслепява много насрещнодвижещите се автомобили, а при мъгла и самия водач;

Заслепяването на шофьорите на насрещните автомобили е основният проблем на двупосочните пътища. Според статистиката днес във всеки четвърти автомобил LED оптиката е инсталирана неправилно, така че през нощта по крайградските пътища все по-често се сблъскваме с ефекта на заслепяване;

LED лампите, монтирани във фарове с рефлектори, не винаги са съвместими с параметрите на бордовата мрежа на автомобила, което може да доведе до неизправности в електрическото оборудване.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МаКаТа

    75 4 Отговор
    както е написано в статията, трябва леща или лупа или както искате го наричайте, но не монтирайте на рефлекторни фарове плс

    Коментиран от #16

  • 2 PE6OGOLF4E

    1 1 Отговор
    +/- 1
  • 3 Someone

    97 7 Отговор
    Можем. Разбира се, че можем. Ако искаме и прожектор от кораб може да монтираме на покрива. Въпроса е дали трябва да го правим.
    Всяка доработка по автомобила в БГ обикновено е с ужасно изпълнение. Някакви хора чули, недочули си накупиха мощни китайски халогени с китайски рефлектори и сега нямат къси, нямат дълги. Заслепяват всички участници в движението. С лед ще е още по - зле. Ще ти изгорят роговицата направо...
    Ако някой иска лед фарове отива и си избира автомобил с лед фарове. Ако няма пари за такъв... ами и аз искам да имам частен самолет, но нямам. Не си правя с подръчни материали и да се метна от покрива, че да се претрепя заедно с някой невинен минувач...
  • 4 Сарая

    25 12 Отговор
    Тука мога да говоря от опит
    Имам Дачия с рефлекторни фарове .
    Philips Ultinon H7 и става ден боща !
    Верно скъпички са ама …..
  • 5 а дали

    24 13 Отговор
    Карам от 3 години с led на рефлектор. Не тези от 30лв. де...и когато отидох на пункта за прегледи ми ги настроиха и си светят, а и не заслепяват за разлика от повечето със стандартни крушки и криви фарове. ААА да и фарове са нови.
  • 6 Гражданин

    32 21 Отговор
    Пълни глупости, ако крушката е хубава няма проблем да е на рефлекторен фар. Проблема идва от китайските боклуци от Али Експрес. Имам на два автомобила лед крушки Осрам и няма заслепяване и светят точно в същия диапазон както и халогенните крушки.!

    Коментиран от #8

  • 7 К.К.

    30 6 Отговор
    Започнеш ли да недовиждаш крушки не помагат, трябват очила.

    Коментиран от #18

  • 8 Георгиев

    41 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гражданин":

    Така е, но 80% от БГ водачите няма да си сложат LED на Philips и Osram, просто защото са по 200 - 300 и повече лева.Вместо това ще набучат китайци за 20 лв.и гледай 10 малки негърчета в тъмното. Няма никакъв контрол, нито от органите нито в пунктовете. Вечер могат да ти избодат очите.Тези крушки трябва да се забранят.Но това е по нашите пътища! Като нямаш възможности за истински LED караш с обикновени.

    Коментиран от #12, #19, #22

  • 9 Още тук не знаеха какво е

    8 2 Отговор
    Светодиод.Може да се
    сложат такива крушки, НО стъклото на фара трябва да е напълно прозрачно, иначе става една каша и се започва брутално заслепяване.Свтлината от св.диода е некохерентна и с малки вълни.Няма филипс. нама осрам.Най-добрите са Японските Nichia Led и точка. след това Cree и Citizen.За портокола Nichia лед 1w 210 лумена или 30w Led Cob 4817 лумена което се равнява на 4бр.100w крушки с нажежаем волфрам.
    Така, че не си давайте парите за нещо което ще свети същото или дори и по-зле.Ако можете си купувате две крушки за донор хвърляте лед чиповете и си слагате качествени и тогава наистина ще има светлени като на автомобил от 2020г.
  • 10 Няма значение

    44 2 Отговор
    Най-накрая се надявам някой да вземе и да си свърши работата (например КАТ ). Не проумявам вече колко време никой не взима отношение по този крещящ проблем. Всеки трети малоумник е накичен с китайски боклуци за 20 лева, които светят на не повече от 3 метра пред колата и само заслепяват движещите се насреща. И после се чудим и чешем по врата - ей много катастрофи бе - ццццц. Ами с този интелектуален капацитет и липсата на КАТ при реалните проблеми - много чудно наистина. Ами бюджета може да го пълним не само като дебнем в храстите с камерата, но и като се опитаме да вкараме малоумниците в пътя, та нормалните хора да живеят малко по-спокойно.

    Коментиран от #23

  • 11 Yavuz

    35 3 Отговор
    Лед крушките са забранени, единствено Osram h7 е позволено и то на определени модели. В Германия не може да минеш TÜV с фалшиви китайски лед крушки.

    Коментиран от #15

  • 12 Коментара

    25 2 Отговор

    До коментар #8 от "Георгиев":

    Преди доста години купувах на Осрам халогени Night Breaker Laser нам си кво ....не е лед но за халоген беше перфектна крушка и цената беше Ок ... около 40лв. Както беше писал някой по-горе - Като искаш лед фарове си взимаш кола със заводски.
  • 13 светльо

    22 1 Отговор
    Проблем с лед на рефлектор е че зимата замръзне ли фара леда не може да го разтопи. Той грее отзад не отпред
  • 14 smeh

    18 2 Отговор
    Монтирайте ледове на дългите за наказание на всеки, който не си регулира фаровете!

    Коментиран от #20

  • 15 Komapak

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Yavuz":

    Така или иначе много горят..... 😜
  • 16 куку руку ку

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "МаКаТа":

    Имат още един недостатък, кратък живот. След 300 часа работа (18000 км) единият ми LED изгоря, а другият си понижи светлинните параметри, мерено с луксметър при едни и същи условия. Сега съм с един LED и един халоген. Единият ми фар ярко бял, другият жълтее. Като гледам има доста коли като моята.
  • 17 Велев

    6 0 Отговор
    Има изключително много автомобили със стандартни фарове и крушки, които заслепяват като за световно. Мнозина си настройват сами фаровете, и често двата лъча се кръстосват така, че десния свети в очите на насрещно движещите се, а с левият осветява под бронята.
    Аз съм с китайски Н4 мини лед лупи в рефлекторни фарове. В пункта за технически преглед човека бе изненадан от показателите. Прекрасна граница между светла и тъмна зона, без отблясъци и заслепяване. Преди да си вземете каквито и да е, първо прегледайте клиповете в интернет на десетките тестери, които замерват крушките на различни производители.
  • 18 vasik atanasova

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "К.К.":

    аз вечер не виждам
    имам кокоша слепота
    иначе през деня си виждам всичко
    има хора карат по добре вечер
    аз карам по добре през деня
  • 19 васик атанасова

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Георгиев":

    и ти си прав така е
    страшно заслепяват
    аз за това си купих очила за нощно виждане но не от ефтините
  • 20 Точно умнико, селския манталитет е супер

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "smeh":

    Особено ако го заслепиш така че да се удари в теб или някъде другаде. Айде малко да помислиш, когато правиш предложения.
  • 21 Не върви

    5 2 Отговор
    1. Грозно ми е някак. Гледаш стара кола, ръждясала и изморена, с рефлекторни фарове, а те светят в синкаво.
    2. Масово Бай Ганьо слага диоди от Алиекспрес, които са под всякаква критика като спазване на размери и разположение на светешия елемент, А ДОРИ ОСРАМ и ФИЛИПС като отговорни производители признават че ЛЕДтата им не са легални за обществено ползване! Не и китаецо, обаче!
    3. Достатъчно е да пообиколите улиците вечер и ще ви стане ясно за какво говоря. Но в тиквенишка държава на никой не му пука, докато ножа не опре до собственото му (на децата му) гърло!

    В колата му има доста поставени ЛЕД крушки, да страхотни са, слагам само Осрам и Филипс, но въпросът с предните фарове остава на халоген, отчасти и заради отвращението което предизвикват типовете с китайските диоди. Колеги! Щом видите такъв, светете му с дългите в наглите очички докато не се вразуми!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Наско

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Няма значение":

    Как го мислиш, кат да спира и да вдига капака на всеки 2ри и да се мъчи да гледа с каква крушка си, а на някои автомобили това може да бъде доста тегаво, по скоро си трябва контрол и просто такъв тип стоки които не са минали определни тестове да не се допускат до търговската мрежа.
  • 24 Шафиор

    0 0 Отговор
    Добре, а ако си сложа от последните законни лед заместители на Osram или Филипс, мога ли да разчитам, че ония Тумбаци катаджийте няма да се заяждат?