Last news in Fakti

4 Май, 2022 12:05 4 182 14

Да се спасиш от катастрофа със 150км/ч в завой – късмет или умение? (ВИДЕО)

  • bmw-
  • нюрбургринг-
  • катастрофа-
  • умение-
  • късмет

Дори и най-опитните водачи понякога правят грешки

Да се спасиш от катастрофа със 150км/ч в завой – късмет или умение? (ВИДЕО) - 1

Шофирането с висока скорост и адреналинът, който това чувство носи е нещо което автомобилните ентусиасти обожават, колкото и опасно да е то. Разбира се, това трябва да се прави на специално обособени за това места, като например различни писти или затворени участъци и дори тогава не е сигурно, че това няма да доведе до инцидент. Пример за такъв инцидент, който се разминава на косъм е видео публикувано в YouTube канал с името bajasmc.

Кадрите са заснети на световноизвестната писта Нюрбургринг по време на отворена сесия на която всеки с шофьорска книжка и изправна кола може да опита усещането на пистовото шофиране. Обикновено на такива сесии има всякакви водачи, някои с опит и други без особен такъв. В споменатото вече видео можем да видим водач на BMW Е92, който ще оставим на вас да прецените в коя категория спада и дали тук става въпрос за опит или чист късмет.

Видеото е заснето от BMW E36 и ни показва как на един от завоите, шофьорът на сивото BMW E92 изпреварва по-старата „тройка“, но по време на маневрата навлиза в тревата с двете леви гуми, което предизвиква загуба на сцепление. Водачът бързо овладва колата, като дори успява да "изпише" красиво завоя.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буха ха

    33 4 Отговор
    Какъв късмет, изпълнението беше майсторско.
  • 2 gost

    23 2 Отговор
    Според мен си е до умение това и малко късмет. Браво на шофьора!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Петър

    6 1 Отговор
    Точно на този завой на ринга постоянно стават такива гражиозни изпълнения,евала на дравърчето!
  • 5 BMW

    2 18 Отговор
    Браво на пилота. И аз така карам из тесните улички.
  • 6 Komapak

    3 0 Отговор
    Не забелязах някой на Ринга да проверява за книжки. Едно кръгче струваше 17 евро, поне през 2018г. беше толкова.
  • 7 фасдфса

    3 1 Отговор
    Колкото повече такива страстни шофьори на BMW толкова по-малко шофьори на BMW!
  • 8 Gran Turismo

    7 3 Отговор
    Понякога, хилядите часове загубени пред компютъра или конзолата във виртуалния състезания, се оказват полезни
  • 9 Съдията Дред

    1 1 Отговор
    В зеленият ад е така
  • 10 Луд

    6 0 Отговор
    Пилота си е добър.Не караше със скорост с която да не може да вземе завоя,ако беше така нямаше спасение.Просто си настъпи тревата за да диети и му се получи.
  • 11 мнение

    9 4 Отговор
    Стопроцентова намеса на ESP и евентуално 4x4. Без електронните асистенти тръгне ли задницата навън забрави за такова контролирано изправяне. За справка F1....

    Коментиран от #12, #13

  • 12 БатП

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "мнение":

    Нищо общо с истината. Болидите от Формула 1 са проектирани така, че да имат огромно сцепление с пътя, когато се движат в права посока, но поднесе ли, странично, се губи аеродинамичните ползи от дизайна на всички тия крила и съответно сцеплението намалява драстично. Не можеш да сравняваш болид с обикновена кола. А че 4х4 е помогнало да изправи колата, бих пропуснал коментар, но ще е редно да прочетеш как се дрифти 4х4 и кола със задно. Не че с пълноприводна кола е невъзможно, но е далеч по-трудно за контролиране. Чисто си извади умения шофьорчето.
  • 13 Бегай оттука

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "мнение":

    Явно си виждал писта само на картинка. Ако не изключиш ЕSP-то, то постоянно се намесва, реже ти мощността, натиска ти спирачките и пр. Така че ако можеш да караш и искаш да правиш бързи обиколки, първата ти работа е да го изключиш

    Коментиран от #14

  • 14 Иванов

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бегай оттука":

    А ти пък все едно си карал по писта? Ай бегай от тука, то в България всички сте по-големи от Кен Блок.
    Щом си толкова знаещ , би требвало да знаеш , че на много от сериозните спортни фабрични коли ( да не се бъркат със съзтезателни) , ЕСП се изключва на няколко срепени , но дори и напълно изключено, то продължава да се намесва леко , защото това са цивилни коли все пак, а не състезателни. Ако не знаеш - гледай поне ауто мотор спорт канала - там Кристиян Менцел всичко показва и обяснява.