Last news in Fakti

7 Юли, 2022 10:28 6 426 11

Колко получават служителите на Porsche?

  • porsche-
  • заплати-
  • служители

Платформата за набиране на персонал Glassdoor определи Porsche AG за най-популярния работодател миналата година

Колко получават служителите на Porsche? - 1

Спортните автомобили на Porsche AG са популярни и, ако можем така да се изразим, желани, но имат един съществен недостатък - не са евтини. Смятате ли, че това се отразява на заплатите на служителите в компанията?

Porsche AG произвежда своите автомобили само в Германия. Производителят е със седалище в Цуфенхаузен, който е квартал в Щутгарт, където е разположен и уникален музей, известен на феновете на марката. Статутът на производител на премиум спортни модели и луксозни SUV-та привлича много желаещи да изградят кариера в Porsche.

Колко получават служителите на Porsche?

Фактът, че Оливър Блуме, председател на борда на Porsche AG от 2015 г., печели повече от прилично, може би няма да изненада никого. Но как се отразява непосилната цена на популярни модели като Porsche Taycan, 911 или Cayenne върху заплатите на обикновените и не толкова обикновени служители на компанията?

Начална стъпка - стажанти

По целия свят около 36 000 служители защитават цветовете на Porsche, а компанията все още поддържа имиджа си на малка швабска ковачница за спортни автомобили. За разлика от Daimler AG, където заплатите зависят от нивата на управление, Porsche практикува малко по-различна йерархия.

Платформата за набиране на персонал Glassdoor определи Porsche AG за най-популярния работодател миналата година. Стажантите получават заплата в съответствие с колективния договор на IG Metal (металургична и електрическа промишленост), съобщава Bild.

През първата година на обучение те могат да разчитат на сума от 976 до 1 037 евро на месец, след това - от 1 141 до 1 264 евро на месец. Експертите казват, че стажът е най-добрият начин да станеш член на екипа на такъв готин работодател като Porsche AG.

Тези, които впоследствие заемат заветното място в екипа на компанията, могат да разчитат на годишна заплата от 15 100 евро, съобщава Bild, позовавайки се на данни от портала Job Kununu. От друга страна, студенти, които са обучавани от завода, впоследствие получават годишна заплата от 12 480 - 21 120 евро.

От квалифициран работник до изпълнителен директор

От колективния договор с IG Metal зависят не само заплатите на стажанти и студенти, но и на много други служители на компанията. Например, квалифициран работник в производството печели около 50 400 евро годишно, докато т.нар. индустриален механик печели средно 52 900 евро, съобщава Bild. Изследователските инженери на Porsche получават средно 85 700 евро годишно, докато ръководителите на екипи могат да се радват на годишна заплата от 100 600 евро.

Колко получават служителите на Porsche?

Отгоре са само звездите. В смисъл тези специалисти, на които не се заплаща по тарифната скала. Сред тях са например мениджърите, свързани с доставката на авточасти - тяхната годишна заплата може да достигне 150 000 евро, мениджърите в областта на производството на прототипи получават малко повече - до 170 000 евро.

Над звездите е само председателят на борда

Начело на корпоративната структура на Porsche AG е борд на директорите, ръководен от Оливър Блуме. Според Bild той е над звездите, тъй като печели около 4,76 милиона евро годишно, така е било преди годините на коронавируса, така е и днес. Фактът, че председателят на борда на Porsche притежава Porsche Taycan е почти задължителен. Една електрическа спортна кола струва много пари, но миналата година са продадени 20 000 такива коли.

Търговският успех на Porsche AG не заобикаля служителите: компанията прави печалба - и се раздава премия на всеки от 36 000 души. През 2019 г. например бонусите възлизат на 9 700 евро на "глава", което за някои служители отговаря на три пълни месечни заплати. В допълнение, за популярните модели на Porsche, служителите получават 20% "вътрешна" отстъпка.

Статистика на продажбите

Историята на Porsche AG датира от малко дизайнерско бюро, което е открито от Фердинанд Порше през 1931 г. в Щутгарт. Марката е собственост на Volkswagen Group от много години.

Колко получават служителите на Porsche?

Най-силният резултат в историята на компанията е отбелязан миналата година - Тогава Porsche е доставила 301 915 нови автомобила на своите клиенти по целия свят. Това е с 11% повече от 2020 г. Моделите с най-голямо търсене отново са SUV-та. От Macan са продадени 88 362 коли, докато Cayenne е станал притежание през миналата година на 83 071 души.

От изцяло електрическото Porsche Taycan са доставени 41 296 единици, което е два пъти повече от броя на доставките спрямо предходната година. Заедно с това на клиенти са предадени 38 464 бр. от култовия модел 911 модела, а 30 220 сделки са за Panamera. Наточените 718 Boxster и 718 Cayman заедно „събират“ 20 502 поръчки. В Европа са продадени 86 160 броя, от които в Германия - 28 565 броя. В САЩ - 70 025 броя, в Китай - 95 671 броя.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Антон

    8 1 Отговор
    Една поправка: според статията порше произвеждали своите коли само в Германия. Не, имат производство със сигурност и в Словакия, а може би и в други дуржави.

    Коментиран от #8

  • 4 некой си

    20 3 Отговор
    При условие,че квартирите в Германия тръгват от 1000евро да знаете ,че пишейки такива отявлени глупости не ви прави чест. Една позната се намърда със 1800евро стартова заплата в VAG преди 5г.,като сега можем да гадаем само колко взема защото запоследно я видях в България преди 4г . като твърдо заяви,че в България повече няма да стъпи. Преди да замине за там работеше като касиер в малка хранителна верига срещу 480лв. колкото и трагично да звучи. Те тъй де,като плашите аудиторията с мижави заплати в чужбина да знаете ,че никой няма да задържите тук с куха пропаганда. Тъста ми получава 2500 евро в завод за производство на месни продукти в Германия,вий тук лаф мухаббет си правите за 15 000евро годишна заплата в Porsche,ай вземете се скрийте,при условие че тъста като мигрант взема 30 000евро в месарския сектор. Боже ,Боже, мъка е таз простотия която си я дарил в изобилие на някои.

    Коментиран от #6, #7, #9

  • 5 Има пари

    6 0 Отговор
    Или с други думи шефа взима по около 400к евро на месец, другите да се оправят с 3-4к. Ако ви види създателя ще се обърне в гроба.
  • 6 Да ама

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "некой си":

    … взема толкова на хартиика, а като плати 42% удръжки за данъци, социални и здравни осигуровки…колко остават? Хубавото е че като ги плаща получава насреща и здравно обслужване, достойна пенсия (да е жив и здрав за да си я харчи когато му дойде времето) и живее в нормална и поддържана среда.
  • 7 Кофти

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "некой си":

    Тук явно става въпрос за стажант, тоест Ausbildung, коетп е средно ме ду обучение и ходене на работа, затова им плащат толкова. Но идеята е селд като си завършиш Ausbildung-a, да започнеш там за съответната висока заплата.
  • 8 От селото

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Антон":

    Правилно. Преди години карах автовоз, и в Словакия, до Братислава, се произвеждаха Ауди Q7, VW Touareg, и Porsche Cayenne. Плюс най-малките VW Upp и SEAT Mii, мисля че се казваше.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Реалности

    2 0 Отговор
    Тези, които впоследствие заемат заветното място в екипа на компанията, могат да разчитат на годишна заплата от 15 100 евро,

    Това е толкова смешно, абсолютно невярна информация. Сумата е невярна. Бруто ли, нето ли? Нулата май сте изпуснали.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.