Last news in Fakti

19 Август, 2022 15:17 8 839 7

Шест задължителни стъпки при подготовката на автомобила за дълъг път

  • пътуване-
  • съвети

За опитните шофьори това е само като подсещане, но за голяма част от младите водачи на моторни превозни средства е нещо ново, което задължително трябва да знаят

Шест задължителни стъпки при подготовката на автомобила за дълъг път - 1

Летният сезон все още е в разгара си и поради тази (а и не само) причина, решихме да ви припомним задължителните неща, които трябва да проверите по колата, преди да тръгнете на дълъг път. За опитните шофьори това е само като подсещане, но за голяма част от младите водачи на моторни превозни средства е нещо ново, което задължително трябва да знаят. Преди да тръгнете на път следвайте шестте задължителни стъпки, които са:

Джанти и гуми

Огледайте ги за визуални повреди, проверете налягането в гумите, както и дълбочината на протектора, която трябва да е минимум 1.6 мм. Не трябва да има т.нар. "балони" по бордовете на гумите. Проверете още дали балансиращите тежести и болтовете или гайките на колелата са на мястото си.

Спирачни накладки

Задължително проверете спирачните механизми. Започнете от ниво на спирачната течност, дискове и накладки. Ако износването на последните е значително, по-добре е да поставите нови преди път.

Течове

Обърнете сериозно внимание дали под колата има капки масло, антифриз, течност от сервото на волана или спирачна течност.

Радиатор

Огледайте или още по-добре промийте радиатора на двигателя и топлообменника на климатика.

Следвай правилата

Ако наближава периодична смяна на двигателно масло, по-добре е да го смените преди път. Допълнителни 2000 хиляди километра, например със старо масло ще навредят на двигателя.

Съдържание на багажника

В товарното отделение трябва да има комплект за първа помощ, пожарогасител и предупредителен триъгълник. По-добре е да добавите надеждно въже за теглене и да проверите резервната гума, крика и ключа за гуми. Ако двигателят гори масло, вземете допълнителна бутилка.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    16 1 Отговор
    За течовете добре ! Другото - проверяваш болтовете на гумите , антифриза , маслото , и останалите течности ! Тогава тръгваш ! Спирачките се следят непрекъснато ! Не само за дълъг път !
  • 2 ертъъ

    19 7 Отговор
    Ако имате съмнения, че колата ви може утре, на пожар, по спешност да измине 2000км. значи сте жалки нещастници и трябва да ходите пеша...
    Дори и масло не поглеждам преди да запаля колата и да потегля не на 2, а на 5000км.- сменям го на 10 000км. и карам с "лонг лайф", тоест и 15 000км. са допустими и нищо няма да му стане...
    Спирачки- винаги знам колко живот имат и винаги се сменят поне 15 000км. преди да издъхнат съвсем...
    Всичко горе описано е една нормална поддръжка на колата- ако не ви е по джоба да карате изправен автомобил ходете пеша бе...

    Коментиран от #3, #4, #7

  • 3 Ама

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "ертъъ":

    Че забавен селяндур ! Кола има , в колиба живее !
  • 4 Кози

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "ертъъ":

    Моя автомобил си ми е по джоба, това не означава че ще ходя да пълня гушите на автомонтьори и продавачи на части. Сменял "спирачки" на 15к, масло на 10к, ама слагал ЛЛ. Крушките като изгори едната сменяш ли ги всички на куп, да не вземе да изгори някоя по време на дълъг път :D
  • 5 Карам бричка

    23 1 Отговор
    Ако незнаеш състоянието на колата си във всеки един момент - значи си файтонджия и по-добре не тръгвай на дълъг път
  • 6 аож

    8 2 Отговор
    Забравили са в списъка да вкючат другите 5 главни точки:
    - основен ремонт на двитателя;
    - цялостно пребоядисване;
    - смяна на салона и таблото с по-нови;
    - нови гуми и резервоар;
    - подмяна на шофьора.
    Едва тогава ще можем да говорим за пълна подготовка за дългия път.
  • 7 САП

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "ертъъ":

    Автора
    Я кажи как се "промива" радиатор и топлообменник на климатик.

    Или имаш предвид измиване.