Last news in Fakti

9 Септември, 2022 11:24 3 438 0

Renault, Citroen и още няколко коли с шест колела, за които може би не сте чували

  • шестколесен автомобил

Пет шестколесни коли, които са направени преди Mercedes-Benz G 63 AMG 6×6

Renault, Citroen и още няколко коли с шест колела, за които може би не сте чували - 1

Почти всеки технически грамотен и интересуващ се от автомобили човек познава Mercedes-Benz G 63 AMG 6×6, както и Kahn Design Flying Huntsman - бивш класически Land Rover Defender и свирепия Hennessey VelociRaptor, базиран на Ford F-150 Raptor. Но светът на триосните машини не се ограничава само до тези герои. Ето и още пет шестколесни коли, за които, може би не сте чували

Tyrrell P34

Renault, Citroen и още няколко коли с шест колела, за които може би не сте чували


Формула 1 от седемдесетте е лудо каране с високи скорости, пълно с опасности и странни дизайни. Ярък пример за това е шестколесното P34 ("Проект 34") на главния инженер на екипа Tyrrell, Дерек Гарднър.

Два чифта малки 10-инчови (254 мм) предни колела са поставени зад висок преден спойлер за подобряване на аеродинамиката. По такъв необичаен начин те намаляват коефициента на съпротивление и увеличават скоростта на правите. Триосният болид с 3,0-литров V-образен осемцилиндров двигател Ford-Cosworth DFV през 1976 г. заема трето място в шампионата. Следващата година обаче остава пети.

Заслужава да се отбележи, че Scuderia Ferrari, Williams и March също експериментират с шест колела. Но в техния случай двете съседни оси не са отпред, а отзад.

Dodge T-Rex

Renault, Citroen и още няколко коли с шест колела, за които може би не сте чували


Концептуаленят пикап на базата на Dodge Ram 3500 с двойни задни колела се появява през 1996 г., много преди Mercedes-Benz G 63 AMG 6 × 6 и Hennessey VelociRaptor. Името му е доста снобско - Technology Research Experimental (експериментално с изследователски технологии). Това обаче не е маркетингов трик, а до известна степен истината.

Смятаме, че T-Rex превъзхожда всички аналози по отношение на маневреност, полезен товар и проходимост. Двигателят отговаря на размера и амбициите - 8,0-литров V10 Magnum, който развива около триста конски сили. За съжаление T-Rex си остава концептуален автомобил.

De Leotard Renault 5

Renault, Citroen и още няколко коли с шест колела, за които може би не сте чували


Малкият достъпен хечбек Renault 5 е истински бестселър - той е продаден в многомилионни тиражи, но това, което може би не знаете е, че той съществува и като шестколесна лимузина. Неговият автор Кристиан дьо Леотар, който напусна нашия свят през 2014 г., е специалист в този вид техника.

Той преработва Gelendvagen-и много преди компанията да построи своя прочут G 63 AMG 6 × 6 и дори не се поколебава да модифицира седана Mercedes-Benz 190E.

Що се отнася до Renault , Кристиан дьо Леотар го модифицира с помощта на квадратни тръби, монтирани успоредно на страничните греди. Дължината нараства от 3.5 на 4.21 метра, а теглото - от 800 на 980 кг. Според създателя на машината, в основата ѝ е идеята за сигурността. Триосната кола се държи по-уверено, по-стабилно и освен това може да поеме на борда до 700 кг товар.

Citroen Cruise Crosser

Renault, Citroen и още няколко коли с шест колела, за които може би не сте чували


Citroen C-Crosser е фейслифтов Mitsubishi Outlander XL. С други думи, продукт, който се откроява рязко от оригиналната линия на "шевроните". Но това обстоятелство не притеснява производителя: той се обръща към компанията Espera Sbarro, собственост на основателя на едноименното швейцарско студио Франко Сбаро, за да превърнат съвместно кросоувъра в грандиозна шоу кола.

Cruise Crosser отдава почит на самия Андре Ситроен, който организира офроуд пътувания из Африка и Азия - от 28 октомври 1924 г. до 26 юни 1925 г. експедицията „Croisière Noire“ („Черно пътуване“) продължава от Алжир през Кения до нос Добра надежда. И на 4 април 1931 г. „Жълтото пътуване“ („Croisère Jaune“) започва в Бейрут на път за Пекин през пустини, ледници и планини.

Cruise Crosser може да се счита за всъдеход много условно, макар и само заради геометричната си проходимост. Предният и средният мост се задвижват от дизелов двигател, а задните колела се задвижват от електрически мотор. Със изключен двигател с вътрешно горене този Citroen се превръща в пълноправен електрически автомобил.

TAG Function Car

Renault, Citroen и още няколко коли с шест колела, за които може би не сте чували


През 1978 г. великият изобретател Франко Сбаро представи още един невероятен автомобил с шест колела, направен от пълноразмерното купе Cadillac Eldorado. Освен това, не става дума за персонализиран проект, който съществува в едно копие - планира се производство на 25 коли, но компанията успява да направи и продаде 23.

Оригиналният Cadillac е огромен, но автомобилът Function впечатлява още повече с теглото и размерите си - 7.2 метра дължина и тегло от три тона, както и V-образен осмак с обем 8.2 литра. В кожената и инкрустирана с дърво задна част има четири фотьойла, телевизор и два телефона. Част от оборудването е предоставено от френската фирма Techniques dAvant Garde.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА