Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 16:20 5 714 12

Нагледен пример защо не трябва да карате с летни гуми през зимата (ВИДЕО)

  • audi-
  • r8-
  • quattro-
  • зимни гуми

Задвижването на четирите колела не помага дори и с голяма мощност

Нагледен пример защо не трябва да карате с летни гуми през зимата (ВИДЕО) - 1

Сезонът на зимните гуми почти настъпи в България и ако все още се чудите дали трябва да оборудвате автомобила си с такива, ако мислите да карате по заснежените пътища, то днес ще ви покажем нагледен пример от който сами да прецените. В едно от поредните си драг състезания, CarWow и Мат Уотсън изправят един срещу друг два почти еднакви автомобила в лицето на Audi R8 Spyder AWD и Audi R8 RWD.

Колите се задвижва от идентичен 5.2-литров бензинов V10 двигател с мощност от 620 конски сили при Quattro-то и 570 конски сили при варианта със задно задвижване. Разликата в теглото е близо 100 килограма в полза за купето, а въртящият момент е с 20 нютон метра повече при кабриото. Това, обаче, няма толкова голямо значение, особено когато двете коли се изправят на заснежена писта с летни гуми.

Както може да видите в началото на видеото, двете коли се опитват да изкачат малък наклон и въпреки, че задвижването на четирите гуми дава минимално предимство, то и двете коли остават почти неподвижни. Изключването на системите за стабилност не прави почти никаква разлика, докато на помощ не идват зимните гуми. Тогава разликата е огромна и двете коли потеглят по баира, разбира се с преимущество за тази с Quattro задвижване.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мамул

    24 17 Отговор
    А в Гърция карат ли със зимни гуми? България да не е северна държава? Изискване за зимни гуми трябва да има само за януари и февруари и то за определена надморска височина. В момента това за зимните гуми е чист лобизъм!

    Коментиран от #3, #6

  • 2 ха ха

    10 1 Отговор
    Много показателно! Добре си подретете приоритетите:
    1. Купувате аудито
    2. Ледената писта
    3. Зимните гуми
    Якето "Бърбъри" може и последно, ако не ви работи отоплението...
  • 3 QR Виза

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Мамул":

    Всички автомобили, движещи се на територията на Гърция, трябва да са оборудвани с вериги от октомври до май. Това се налага заради промените в климата.
    След снежната буря "Елпида" миналата зима, която затрупа стотици коли на магистралата до Атина, се въвежда задължително оборудване на всички категории автомобили с вериги. За колите със специални зимни гуми веригите не са задължителни. При нарушение глобата е 80 евро.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Смех

    6 8 Отговор
    По тъпакола за теста не можахте ли да купите
  • 6 Кози

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мамул":

    Карат с летни, докато не замае снег и тогава нищо не карат :D
  • 7 Тиква

    17 0 Отговор
    То няма пътища, те за гуми пишат. Резил
  • 8 СЗО

    1 2 Отговор
    А защо няма видео на тези два автомобила със зимни гуми?
  • 9 хъмммм

    0 2 Отговор
    Разбрах само, че на задно каквато и гума да сложиш не върви.
  • 10 Гост

    2 0 Отговор
    Много пъти съм го играл този мач. За предпочитане е гумата да е по-тясна. Спада се налягането равномерно на всички задвижващи колела. Особено важно е, ако колата има един задвижващ мост налягането от ляво и отдясно да е еднакво например 1.4-1.5 атм. Потегля се с минимално подаване на газ на най-високата възможна предавка(според мощността на двигателя) - например 2ра. Ако пробуксува едното колело, воланът се навива в тази посока, за да се промени натоварването на диференциала. Например, ако има пробуксуване на ляво предно колело, воланът се навива наляво. В никакъв случай не се подава прекомерно газ и се движиш на най-висока възможан предавка, а ако се случи пробуксуване задължително се връща газта и се навива волана, като постепеено се възстановява плавното подаване на газ, без да се губи от инерцията на колата. С тази техника съм стигал на невороятни места с един задвижващ мост, там където са оставали известни 4х4 марки, дори и с вериги.
  • 11 Браво бе авторе

    1 0 Отговор
    ти за втори път откри Америка
  • 12 Име

    0 0 Отговор
    На лед и със зимни гуми е същият резултат. На лед само гуми с шипове.