Last news in Fakti

12 Декември, 2022 11:36 14 393 9

Skoda може да напусне най-важния пазар в света поради високата конкуренция

  • skoda-
  • китай-
  • конкуренция-
  • пазари

Най-вероятно компанията ще се ограничи до намаляване на географията на производството

Skoda може да напусне най-важния пазар в света поради високата конкуренция - 1

Skoda, която е част от концерна Volkswagen, обмисля да напусне китайския пазар, пише Reuters с позоваване на германското издание Automobilwoche. Причината е твърде високата местна конкуренция, казва изпълнителният директор на чешкия производител Клаус Селмер. Компанията ще разгледа всички възможни сценарии и ще избере най-подходящия до края на 2023 г.: възможно е продажбите на един от ключовите за марката пазари да продължат, но без местно производство.

Ръководството на Skoda ще обсъди пътя напред с китайския партньор в съвместното предприятие SAIC-Volkswagen. Според Зелмер Skoda иска да се фокусира върху Индия в близко бъдеще вместо Китай, който е пренаситен с конкуренти. Освен това плановете на чехите включват разширяване (включително производство) във Виетнам, чийто автомобилен пазар има „значителен потенциал за растеж“.

Съдейки по изявлението на Зелмер, възможен сценарий е и продължаване на продажбите на Skoda в Китай, но без местно производство. През годините марката последователно увеличава обемите на сглобяване в Поднебесната държава, като стартът бе даден през 2007-а., когато първата Octavia слезе от поточната линия на завода в Шанхай. През тази година в Китай са произведени 39 хиляди автомобила, а три години по-късно това става най-големият пазар за продажби на коли Skoda.

През 2015 г. китайските предприятия на Skoda сглобява 1.5-милионния автомобил, а през 2020 г. производителят отбеляза производството на три милиона автомобила. По това време всеки четвърти автомобил Skoda намира купувач в Китай. Въпреки това, пандемията и последвалата криза, както и разширяването на гамата от китайски продукти, принуждават компанията да коригира плановете си. Решението ще бъде взето до края на 2023 г.

Значителни щети бяха нанесени на Skoda и от спирането на дейността ѝ в Русия. До 24 февруари компанията произвеждаше автомобили в два руски обекта в Калуга и Нижни Новгород. Там се правеха Rapid, Octavia, Kodiaq и Karoq. Но предвид санкциите срещу Русия и Skoda се изтегли от страната - агресор.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    20 24 Отговор
    Че твя е най измислената и жалка компания в бранша
  • 2 българина

    28 3 Отговор
    не конкуренция, а високите цени на ресурсите за ЕС....
  • 3 По- добре

    15 17 Отговор
    Лада и Москвич от колкото Шкода тотал боклук дори и китайците са по-здрави.Един приятел на скоро си продаде тойотата за да си вземе чисто нова пръчка за 40+ бона.😫😫😫😤🤯

    Коментиран от #7

  • 4 Шкода

    29 4 Отговор
    Правят Камиони,Ел. локомотиви,строителна механизация,мотриси.Шкода е фирма на 100 години и не е само фабия и октавия........Арееееееее.......
  • 5 Пилот на Ферари

    33 6 Отговор
    Немските фирми почнаха да удрят на камък след напускането на Русия . Няма ги вече евтините материали , газ , ток , работна ръка ..... Загубиха и половината азиатски пазар . Автомобилите произведени в Русия бяха 25% за Европейския пазар , а останалите за Азиатския - включително и Виетнам и Индия , където искат да се местят сега .

    Коментиран от #9

  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 2 Отговор
    Някой знае ли каква е цената на новата Астра???

    Коментиран от #8

  • 7 Ахааа

    12 8 Отговор

    До коментар #3 от "По- добре":

    Я кажи какво и е пръчката на една нова Шкода?
    За един приятел питам....
  • 8 Нане

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Зависи в каква модификация - най-скъпата (но не най-добрата) е около 62 К лв
  • 9 Пилот на Лада Нива

    3 18 Отговор

    До коментар #5 от "Пилот на Ферари":

    То Русия потъна като Титаник,нашият за Шкода се загрижил….