Last news in Fakti

17 Март, 2023 16:51 1 387 1

Стана известно кои корейски автомобили ще получат първи автопилот от трето ниво

  • kia-
  • genesis-
  • автопилот-
  • трето ниво на автономност
Стана известно кои корейски автомобили ще получат първи автопилот от трето ниво - 1

От две години Honda Motor предлага на клиенти в Япония да вземат на лизинг автомобила Legend с автопилот ниво 3, който позволява шофиране по магистралата без намеса на водача. Mercedes-Benz сертифицира своя флагман S-Klasse и електрически EQS за работа с такава система много по-късно, но към тези автомобили скоро ще се присъединят южнокорейските Genesis G90 и Kia EV9.

Дебютът на най-новия електрически кросоувър на Kia вече се състоя, а следващото поколение Genesis G90 определено няма да влезе в продажба преди април, както уточнява Business Korea. И двата модела ще получат така наречения автопилот от трето ниво, който позволява на водача да не докосва волана и да не гледа към пътя, докато се движи извън града със скорост до 80 км/ч.

Стана известно кои корейски автомобили ще получат първи автопилот от трето ниво

Първоначално Hyundai Motor планираше да пусне новия Genesis G90 през последното тримесечие на миналата година, но тогава не можа да предложи безпилотно шофиране при скорости над 60 км/ч и реши да отложи премиерата, за да подобри скоростните характеристики. Под фалшивите радиаторни решетки на този седан е монтиран лидар, който ви позволява да разпознавате препятствия и да определяте разстоянието до тях при различни условия на видимост. Освен това колата е оборудвана с множество камери и радари от почти всички страни на купето.

Кросоувърът Kia EV9 ще получи подобни възможности от гледна точка на автопилота, автомобилът ще се предлага със седем- или шестместен интериор по избор на купувача, като във втория случай „капитанските“ седалки на втория ред може не само да се въртят на 180 градуса, но и да се сгъват, ако е необходимо, за да се образува почти равна повърхност с тази на багажника. Всъщност седалките на втория ред дори могат да се завартят така, че да се обърнат към страничните прозорци, ако това е по-интересно за техните пътници.

Стана известно кои корейски автомобили ще получат първи автопилот от трето ниво

Трябва да се отбележи, че Mercedes-Benz се опитва да запази лидерството си при въвеждането на т.нар. автономно шофиране дори на по-високото, четвърто ниво. Издадените след юли миналата година, автомобили от модела S-Klasse и електрическите автомобили EQS могат да бъдат оборудвани със системата Intelligent Park Pilot 2, която ви позволява да контролирате маневрирането на автомобила на паркинг, когато сте извън салона на колата.

За целта е достатъчно да подавате команди чрез специално приложение на смартфона. Изглежда, че от всички изброени по-горе автомобили с автопилот от трето ниво, продуктите на Hyundai Motor обещават да получат най-голямо разпространение, въпреки че цените за новите продукти на корейската автомобилна индустрия все още не са посочени, но ще са по-ниски от тези на Mercedes, а Honda към момента не планира да пуска автомобили с автопилот от трето ниво извън Япония.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 искам да знам

    1 0 Отговор
    Автопилот от кое ниво ще получат новите Лади.