Last news in Fakti

22 Март, 2023 10:16 21 907 17

Какво се случва при удар в стена с 300 км/ч (ВИДЕО)

  • краш тест-
  • 300 км/ч

Клипчето показва как компютърно симулиран Mercedes-Maybach се блъска в стена с различна скорост

Какво се случва при удар в стена с 300 км/ч (ВИДЕО) - 1

Видеото, което ви показваме по-долу не е на реална кола. то е направено в играта BeamNG.drive, но адекватно предава последствията от подобни инциденти. И въпреки че играта не е нова, видеото с виртуалните краш тестове привлече вниманието към симулатора и бързо спечели няколко милиона гледания.

В действителност едва ли някой ще блъсне шест Maybach-а с различни скорости, само за да види до колко ще се смачкат. А добре познатите ни краш тестове на Euro NCAP се провеждат с "градски" скорости: до 2020 г. челният тест се провеждаше с фиксирана деформируема бариера при скорост от 64 км/ч, а сега колата се разбива при скорост от 50 км/ч срещу деформируема количка, който също се движи със скорост 50 км/ч.

Няма практически смисъл да се тества колата при по-високи скорости - никоя каросерия няма да осигури достатъчна защита. Все пак е любопитно да се види какво се случва с колата при такъв удар. Видеото, в което се симулират краш тестове, беше публикувано от Тансу Йейен, който преди това е заемал високи позиции в подразделенията на Apple, IBM и Samsung.

Поради тази причина приемаме, че щом видеото е качено от добре познат човек в ИТ сферата, тогава може да се вярва на реализма на компютърния модел. Във видеото седан Mercedes-Maybach се блъска в стена последователно със скорост 30, 50, 100, 150, 200 и 300 км/ч.

При скорост от 50 км/ч всичко се случва, както смятат експертите по пасивна безопасност: отпред зоните на смачкване се държат правилно, което намалява удара. Обезопасителната клетка на салона е невредима. При 100 км/ч вече се виждат много по-сериозни щети: предното колело достига областта на краката на водача, енергията на удара става сериозна, но все пак има шансове за оцеляване.

При 150 км/ч пътниците отпред нямат никакви шансове, но за тези отзад определено се запазва достатъчно жизнено пространство. Въпреки че в такава ситуация вътрешните органи на пасажерите едва ли ще издържат на натоварването. Какво се случва с колата впоследствие - вижте, но знайте едно - удар със скорост над 100 км/ч почти винаги води до фатални последици.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 я да ви видим сега

    31 3 Отговор
    моля ви се покажете това с някой народен автомобил а не с кола за 200 бона …!

    Коментиран от #12

  • 2 АБВ

    3 2 Отговор
    Нищо
  • 3 оня с магарето

    19 5 Отговор
    По интересно е над каква скорост коланите се обезмислят?

    Коментиран от #6, #15

  • 4 Май, май, бах

    17 2 Отговор
    Нещо не са се съобразили със законите на физиката в тази игричка.
  • 5 Случаен

    23 3 Отговор
    Нямате си работа май?
    Всичко зависи от lua файлът с настройките за дадения мод. Мога да го направя като желе и да го кача като "колко чуплив е майбах" или да го направя като камък и да си кача компилация как мачка всичко.

    Та, това няма нищо общо с реалността.
  • 6 сдфгхуй

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "оня с магарето":

    Лично тествано:
    157км/ч в момента на удара (според комп. на колата), мотора беше на 20-на метра встрани, колата раздробена на много части, аз и 3-мата пътници живи и почти здрави- натъртвания, порязвания и 2 счупени ребра...
    Та така- до 150км/ч има реална полза, от там нагоре друг да тества...

    Коментиран от #7

  • 7 РЗС

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "сдфгхуй":

    зависи от удъра, ако е челен, вътрешностите се късат и нищо не помага с такава скорост. ако ударът препокрива само част от автомобила, 20-30 процента от предницата, то може и с по-голяма скорост да останете живи. важно е автомобила да не бъде напълно спрян, а да се завърти или обърне, което много помага за оцеляването

    Коментиран от #14

  • 8 Дядо ви КуРтИ От Село ПиПеРкОвО

    26 3 Отговор
    Толупа да го качат в някой голф 2-ка и да го засилят в някой стена с 200,както обича да казва....
  • 9 Жеко

    4 3 Отговор
    Също така важно е да знаем и да не забравяме следното нещо: Че при удар (независимо колко добре и здрав е направен един автомобил) важат и други сили които определят това дали ще оцелее човек след даден удар.... като например това че с над 100 километра може да се получи разкъсване на органите поради внезапния покой от висока скорост до 0 и пак да причини смърт. Дори и да изглеждат хората на живи вътре в колата....
  • 10 Едно е ясно

    4 1 Отговор
    Бедняците с нормалните коли ще мрем. В инстински условия се доказа, че Ауди Q7 и SQ8 са топ-а с цената на човешки жертви от другата страна, а да и Панамера. Всеки от ударите беше без спирачки при 130+.
  • 11 БУК

    4 0 Отговор
    Който е в багажника ще оцелее!

    Коментиран от #16

  • 12 ТеслАта

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "я да ви видим сега":

    В Тубата има много. И по-важното не са анимация , а реални коли. Вярно малко по-стари, но реални.
  • 13 ВЕНКО

    1 2 Отговор
    И кога този Мерцедес ще се появи по автокъщите с автомобили втора ръка за да може средностатистическия българин да си го закупи?
    Вероятно никога.
    Тези автомобили са за богове, за да могат "боговете" да летят по пътищата и да излезнат невредими след поредното ПТП, а за нас смъртните - Бог да ни е на помощ.
  • 14 Съдията Дред

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "РЗС":

    Както би казал учител по физика, ако със 150 кмч кинетичната енергия на 100% се преобразува в потенциална, умираш. Шанса ти е поне малко да запазиш движението
  • 15 Някой

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "оня с магарето":

    При челен удар в стена , дърво, 70-80км , естествено автомобил с добро ниво на защита. При удар с друг автомобил , ударя никога не се разпределя равномерно и перпендикулярно по оста на удара , и по слабият отнася гъбата.
  • 16 Нещо такова

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "БУК":

    Ако успеят да го извадят невредим от газовата бутилка, и пожарогасителя ще му е влязъл в Г...
  • 17 Знайко

    3 1 Отговор
    Хахаха....3д измама за деца! Хора, излагате се! Ако това беше истина, много живи хора трябваше да са по парцелите и под земята! Бивш мой шеф , който обичаше да кара БЪРЗИЧКО катастрофира с Мерседес ц-нещо си компресор с 240км до Ябланица , след аквапланиг излита на 380 метра в нивата и докато се движи напред, колата се върти около надлъжната си ос 4 пъти! Излиза барото зашеметен, телефона му тук, батерията на 30 метра, акумулатора - в съседната нива, двигателя - в съседното дере! Като отидох да го пребера каза- ако не беше мерседес, нямаше сега да си говорим! След случая получи много странно главоболие , когато говореше по мобилен и затова беше един от първите , който мина ГСМ , заради главоболието макар да нямаше обхват. Та...ако си се набутал предварително, имаш по-големи шансове да оцелееш ЕВЕНТУАЛНО! Хората с бюджетните коли да не си правят илюзии , че имат големи шансове!