Last news in Fakti

4 Май, 2023 14:00 5 713 7

Производителите, които продават най-много SUV-та в света

  • suv-
  • продажби

През 2022 г. Toyota е продала най-много SUV-та на планетата, изпреварвайки Volkswagen и Hyundai, сочи класация на Inovev

Производителите, които продават най-много SUV-та в света - 1

Според проучване на Inovev повече от 32 милиона коли с повишена проходимост са продадени по целия свят през 2022 г. И противно на това, което може да се мисли, производителят, който продава най-много такива коли, не е американски, а азиатски. Това е Toyota с 3.2 милиона продадени бройки миналата година или около 10% от световното производство.

Рекордът на Toyota до голяма степен се дължи на модела RAV4, който беше най-продаваният автомобил миналата година (повече от 1 милион бройки според данните на Jato), от всички категории. Toyota е на първо място и е доста пред своите конкуренти. Volkswagen - вторият в класацията - е далеч назад със "само" 1.9 милиона продадени SUV-та (Tiguan Allspace е най-продаваният пред T-Roc).

След това разликите са по-малки : Hyundai с 1.8 милиона (благодарение на Tucson), Honda с 1.5 милиона (благодарение на CR-V), Kia с 1.4 милиона (благодарение на Seltos, които не се продават във Европа) и Ford отново с 1.3 милиона (благодарение на Kuga). Топ 10 допълват Nissan, Jeep, BMW и Chevrolet.

Водещ китайски производител е BYD. Той заема 12-то място, зад Tesla (благодарение на Model Y), но пред Mercedes и Audi. По групи, Toyota запазва лидерството в продажбите с 3.6 милиона SUV-та, продадени в световен мащаб миналата година (това заедно със своята премиум марка Lexus, която е продала близо 300 000 SUV-та), пред групата Volkswagen (3.4 милиона) и Hyundai Motor Group (3.3 милиона).

Производителите, които продават най-много SUV-та в света

Производителите, които продават най-много SUV-та в света

Краят на SUV-тата?

През последните пет години продажбите на SUV модели се увеличиха на всички континенти. В Европа техният пазарен дял дори достигна 50% през 2022 г., в сравнение с 23% през 2015 г. Рискът от насищане не може да бъде изключен, но Inovev не вярва в предстоящата смърт на SUV-тата. „Като се има предвид предложението, разработено от производителите, вероятно е обемът на SUV автомобили да продължи да се увеличава в краткосрочен план в света“ , уточнява фирмата, като изчислява, че годишните продажби на SUV автомобили могат да достигнат 35 милиона единици в света. до 2025 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тойота

    23 6 Отговор
    Тойота и пак Тойота
  • 2 Така е

    18 5 Отговор
    Началото беше с прекрасните за времето си Сузуки Витара, преди повече от 30г. След това Рав и тн. Естествено, че от Япония дойде това. Почти всичко идва от там през последните десетилетия в автомобилостроенето. Само високомерните европейци забравят произхода на технологиите и тенденциите.

    Коментиран от #7

  • 3 СЗО

    8 2 Отговор
    РАВ4- сиромашкия Лендкрузър.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Японски дзвер

    5 0 Отговор
    Тойотите са хубави който му е базова да си купи Лексус хибрид да кажем.
  • 6 тойота ама не съвсем

    2 4 Отговор
    Цитат от писаницата "И противно на това, което може да се мисли, производителят, който продава най-много такива коли, не е американски, а азиатски. Това е Toyota "

    Това е нормално какво чудни има, американците продават само на техния пазар. А тойота продава основно в цяла Азия и Африка където се купува от всякакви орки, талибани и бедни , защото са най-евтини там.

    В европа продажбите на тойота са на ниско ниво
  • 7 Баща ти

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Така е":

    Блажени са вярващите