Last news in Fakti

22 Май, 2023 10:19, обновена 24 Май, 2023 10:32 12 334 15

Вижте 53-те уникални автомобила на Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2023 (ВИДЕО)

  • villa d'este-
  • класически автомобили-
  • конкурс за елегантност-
  • bmw-
  • rolls-royce
Вижте 53-те уникални автомобила на Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2023 (ВИДЕО) - 1

Комо, Италия. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Това безспорно е най-страхотното шоу за класически автомобили. В изданието за настоящата 2023 година на Concorso d'Eleganza във Villa d'Este, където ексклузивно присъства и екип на mobile.bg, дефилираха едни от най-страхотните автомобили от различни епохи, споделяйки две ценности: изключителната си колекционерска стойност и очарованието от това да притежаваш автомобил, който е далеч от предназначението да ви предвижи от едно място до друго.

Вижте 53-те уникални автомобила на Concorso d

Тази година на сцената излязоха 53 автомобила, кой от кой по-красиви. Въпреки мрачното време, те успяха да подарят на публиката един незабравим следобед, събуждайки много спомени, за истинските автомобили придружени от онази нотка носталгия, напомняйки ни, че вече все по-рядко ще срещаме такива нови коли.

Вижте 53-те уникални автомобила на Concorso d

Съдийската комисия имаше неблагодарната задача да отличи един единствен екземпляр, заслужаващ заветната Златна купа. Накрая, престижната награда отиде при едно бижу от 1961 г., Ferrari 250 GT Spider California , произведено само в 55 бройки. Синята класика е дело на Pininfarina и Scaglietta и е от колекцията Keybridge в Хонконг. Очарованието на колите от Маранело не бе отречено дори и този път, когато съперници бяха още 50 уникални автомобила от различни марки и епохи.

Вижте 53-те уникални автомобила на Concorso d

Зад волана на California Spider са били някои от най-великите звезди на всяка епоха. Легендарни личности като Роджър Вадим, Джеймс Кобърн и Ален Делон са имали привилегията да го управляват, издигайки статуса му до небесата. Ян Де Врум се качва в него в 24-те часа на Льо Ман през 1960 г. и в 12-те часа на Себринг през следващата година, завършвайки на 12-то място - забележително постижение, тъй като това е кола, одобрена за използване по обществените пътища.

Вижте 53-те уникални автомобила на Concorso d



Конкурсът за елегантност тази година включваше осем категории , всяка от които бе свързана с определена тема - от спортните италианци до Granturismo колите, като специално внимание бе отделено и на честването на легендата Porsche, която духна своите 75 свещички тази година.

Вижте 53-те уникални автомобила на Concorso d

Макар наградата да отиде във гореспоменатото Ferrari, намирането на перфектната кола сред участниците на практика е невъзможно. Подредени стилно в градината на Villa d'Este , те караха очите на присъстващите да блестят, обединени от една и съща инстинктивна страст - удоволствието от истинските коли.

Вижте 53-те уникални автомобила на Concorso d

Оставяйки на темата Ferrari трябва да отбележим и моделите 250 Testa Rossa и 250 GTO , пуснати на пазара между петдесетте и шестдесетте години - автентични шедьоври, чиито линии са преминали в безсмъртието, надминавайки мимолетната мода на времето. Но това важи с пъна сила за всички 53 участници в тазгодишното шоу.

Вижте 53-те уникални автомобила на Concorso d

Alfa Romeo 6C 2500 SS Berlinetta Riva „La Serenissima“ също впечатли публиката. Появила се на бял свят през 1950-а, тази кола е може би най-чистият израз на таланта на Джовани Лурани Чернуски. Закупена от богат американски клиент, Concorso d'Eleganza имаше заслугата да върне това уникално произведение обратно в Европа за първи път от средата на миналия век.

Вижте 53-те уникални автомобила на Concorso d

Но за нас, перлата в короната бе, Duesemberg SJ Speedster Gurney Nutting - един автомобил, появил се на бял свят през периода между двете световни войни. Напускайки фабриката на марката през 1938 г., той има само 35 братя, от които се отличава с каросерията си "Boat-Tail-Speedster" - чиста радост за очите. Такива коли са карали звезди като Кларк Гейбъл, Гари Купър и Грета Гарбо.

Вижте 53-те уникални автомобила на Concorso d

Един автомобил, притежание на не по-малко емблематичния Антъни Куин, - уникалното Maserati 3500 GT Coupé Touring от 1962 г. очарова публиката. Първоначално закупен от Еди Фишер за съпругата му Лиз Тейлър, днес тази кола е истинска автомобилна ценност. Колекция от шедьоври на Rolls- Royce, различни уникати от марки, които не съществуват вече и още куп уникални автомобили направиха шоуто незабравимо.

Вижте 53-те уникални автомобила на Concorso d

Накрая международно жури от експерти избира Duesenberg SJ за цялостен победител в тридневния фестивал на елегантността и вечната красота на четири колела, като това бе един епичен завършек на този празник на ентусиазма към автомобилите, радостта от шофирането и техническото им съвършенство.

Вижте 53-те уникални автомобила на Concorso d

Само събитие с репутацията на Concorso d'Eleganza Villa d'Este би могло да събере автомобили от този калибър. Предлагаме ви една кратка разходка сред тези шедьоври, като за десерт ви показваме и първата публична изява на най-новото творение на Rolls-Royce - първата електрическа кола на марката, носеща названието Spectre. Приятно гледане.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мартин

    38 0 Отговор
    Завиждам благородно, че сте имали възможност да видите на живо тези уникални коли. Благодаря за статията и за видеото. Това са истинските коли
  • 2 Име

    28 0 Отговор
    наистина това са уникални, коли, които, (както е написано и в статията) ще виждаме все по-рядко и по-рядко - за съжаление. Едно голямо браво на мобиле за такива материали.
  • 3 Музйни експонати

    3 31 Отговор
    Стари дъратси неприложими в новите времена

    Коментиран от #4, #11

  • 4 Калоян

    31 2 Отговор

    До коментар #3 от "Музйни експонати":

    На тези шедьоври за милиони евро, щом викаш дараци, не знам какво ще кажеш за новите автомобили, които са конфекция и най-общо казано безлични и бездушни. Неслучайно тези коли струват милиони, а новите отиват за скраб след седем осем години или идват у нас и ги карат разбирачи - такива като теб.
    Страхотен материал, поздравления за автора - трябва да има повече такива за да се образова младото поколение на естетика и да им се покаже каво значи понятието "истински автомобил". Още веднъж поздравления!

    Коментиран от #10

  • 5 Едва ли

    0 20 Отговор
    "Това безспорно е най-страхотното шоу за класически автомобили" ????

    НАй-страхотното ли?!? ХАХА. То дори не е в първата десятка на ИРК изложенията за класически автомобили
  • 6 Мега Гига

    0 15 Отговор
    Голямо ще да е било с.....53 автомобила.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Професора

    1 21 Отговор
    Китосани гниочи и миришат на мухал
  • 9 Факт

    4 6 Отговор
    Само италиански и английски машини,къде са прехвалените немски класики или нямат никакъв шанс пред италианските шедьоври.

    Коментиран от #13

  • 10 Никси

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Калоян":

    а така , обясни им на децата за кво иде реч и поздравления за коментара ти , едно време и ние мислехме като по млади че морето било до колене и ако се подкваси , циганетата ще кусат мляко , обаче не било наш така , а това се разбира като човек натрупа годинки , и младите нека да се вслушват в тия не по старите а тия дето са патили , още веднъж адмирации !!!👍👍👍👍👍👍👍👍👍.
  • 11 Никси

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Музйни експонати":

    ай , не може да си направиш елементарната сметка че ако притежаваш такъв автомобил и го продадеш на някой колекционер или отиде на аукцион или на тръг в Америка , с парите може да вземеш 2 апартамента ново строителство и 3 етажна къща на село и то напълно обзаведени , ама сигурно не можеш да го вденеш това в горния ти багаш , защото главата ти се е запалила от лъскави реклами , та викаш това било бръкми.? , както казват старите хора стока лежи и пари държи все ще дойде Видов ден !!!😛😄😂😃😀😁😃😂😄😛😄😂😃😀😁.
  • 12 Таки Брашнаров

    4 4 Отговор
    Кво да гледам нито една жикула нито един москвич и волги няма .... скръб майка
  • 13 Никси

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    има и немски класики като тези коли които гледаш на снимките още от времето на Хитлер и мотоциклети и камьони също има , но автобусите малко по късно излезнаха след камьоните това събитие се провежда в Италия ако си прочел по горе !!!.

    Коментиран от #14

  • 14 Мортал

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Никси":

    Гледайте видеото има страхотни поршета и bmw-та

    Коментиран от #15

  • 15 Никси

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Мортал":

    направо са ТОП УНИКАЛНИ , незнам какво им се крие под капака но формите и хромираните лайсни са на ниво , те с такова да возиш Абитуренти/ки и Сватби ,си представи само как ще си в центъра на вниманието , или да минеш на ретро парад в колона ,УНИКАЛНИ ТОП КОЛИ !!!👍👍👍👍👍👍👍👍.