Last news in Fakti

6 Юни, 2023 10:17 3 626 9

Какви нови коли се продават в Русия и как войната промени автомобилния пазар

  • автомобилен пазар-
  • русия
Какви нови коли се продават в Русия и как войната промени автомобилния пазар - 1

През май на руския автомобилен пазар са продадени 72 000 коли, което е 2.6 пъти повече от същия месец на 2022 г., съобщава Автостат. Такъв пробив е разбираем: май 2022 г. бе „дъното“ - само 27 хиляди автомобила бяха продадени за месец.

Автостат предоставя данни, получени въз основа на информация за регистрацията на нови автомобили в КАТ, тоест това е най-пълната статистика, включваща не само доставки до официални дилъри, но и т.нар. "паралелен" внос.

Според тази статистика повече от половината (51%) от продадените коли през последния пролетен месец са от три марки: Lada (22 хиляди броя), Chery (7 440 броя) и Haval (7 430 броя).

Както в рейтинга на марките, така и в статистиката за моделите Chery и Haval са двете чуждестранни марки, които се конкурират колело до колело и които успяха да се наместят там, където бяха оттеглилите се от Русия други чуждестранни компании.

Трябва да се отбележи, че Kia (3 000 продадени коли през май), която не произвежда и не внася автомобили в Руската федерация повече от година, остава в Топ 5 на най-продаваните марки. Някои остатъци продължават да се продават, плюс факта, че колите се транспортират и през паралелни канали за внос.

Любопитно е, че Toyota, която също не доставя автомобили на руския пазар по официални канали повече от година, дори демонстрира ръст на продажбите повече от два пъти - със 132%! Това определено е успех в сивото предлагане, което процъфтява в Русия.

Най-бързо развиващите се марки в Топ 10 обаче са Haval и Changan. Последната марка си постави за цел да бъде производител с най-широка гама модели на руския пазар. Вече има единадесет модела в продажба.

В класацията на моделите за титлата на най-продаваната чужда кола в Руската федерация, Haval Jolion (3 900 броя) и Geely Coolray (3 500 броя) се борят почти при равни условия. Ето и пълния топ 10.

1 Lada
2 Chery
3 Haval
4 Geely
5 Kia
6 Exeed
7 Hyundai
8 Omoda
9 Toyota
10 Changan


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много бе,

    12 10 Отговор
    а пропадащата Европа само "Πpeз мapт 2023 г. пaзapът нa aвтoмoбили в EC oтбeлязa знaчитeлнo yвeличeниe oт 28,8% нa peгиcтpaциитe нa нoви лeĸи aвтoмoбили, нaдxвъpляйĸи пoвeчe oт милиoн eдиници (1 087 939)."

    Коментиран от #2

  • 2 Крум

    13 14 Отговор

    До коментар #1 от "Много бе,":

    Анчо ти сигурно майтап си правиш...виж колко е населението на европа и Русия....после рашките са във вийна с цялото нато на практика и са във всевъзможни санкции,вкл им окрадоха парите които има по банките в европа и щатите....и въпреки всичко има някакъв ръст....сега ми кажи коя друга държава може да повтори упражнението....сигурен съм че ти всяка година си сменяш баварката с последния модел или най лошо с амг серия на мерцедес.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Това ми напомня

    13 7 Отговор

    До коментар #2 от "Крум":

    "виж колко е населението на европа и Русия." В края на 19 век Русия е била най-голямата по население държава като изключим Китай и Индия. Прогнозите през 1908 са били до 2000 година Русия да бъде 380 милиона. Слава Сталину, Берию, Кагану, Ягоду и Путину, че сега Русия е 145 милиона вместо 380. Серията от "пабеди" продължава и след поредния демографски катаклизъм, при който още няколко десетки милиона руснаци дори няма да се родят, следва логичното.

    Коментиран от #6, #9

  • 5 Реалист

    16 2 Отговор
    А у България си купуват само нови на 500 000 км
  • 6 Крум

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Това ми напомня":

    То в края на 19век и ние не сме били родени....било то едно време....гледай настоящето....

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дфен

    1 1 Отговор
    Халал да са им
  • 9 Семьон Дежнев

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Това ми напомня":

    забрави да споменеш
    1. тогавашната руска империя включва почти всички бивши съветски републики
    2. по време на втората световна война СССР губи над 27 милиона души