Last news in Fakti

20 Юни, 2023 10:26 3 566 13

Електромобил, който се сглобява като мебели от IKEA

  • електромобил-
  • ikea

Иновацията се нарича Luvly O и ще струва $11 000

Електромобил, който се сглобява като мебели от IKEA - 1

Шведският стартъп Luvly измисли компактна електрическа кола, която може безпроблемно да кръстосва задръстените улици на града и да бъде достъпна за всеки. Достъпността изобщо не означава цена, а възможността за сглобяване на автомобила от всеки - всяка част от електрическия автомобил ще бъде опакована в плоска кутия, като мебели от IKEA.

Електромобил, който се сглобява като мебели от IKEA

Всъщност Luvly O няма да се сглобява от клиента, а в микрофабрики в близост до клиентите, което ще намали емисиите и транспортните разходи. Дължината на колата ще бъде само 2.7 метра при тегло от 380 килограма. Място в нея има само за двама души с ръст до 2 метра, но автомобилчето има и приличен багажник, който е с обем от около 270 литра.

Електромобил, който се сглобява като мебели от IKEA

Мощността на силовия агрегат не се посочва, но е известно, че батерията с капацитет 6.4 kWh осигурява автономен пробег до 100 километра. Не толкова много, но такава е цената на компактността. Батерията се състои от два блока, които могат да бъдат изключени и взети със себе си вкъщи, за да се зареждат от обикновен контакт. Отнема само един час за попълване на енергия в батерията.

Електромобил, който се сглобява като мебели от IKEA

Главният изпълнителен директор на компанията, чийто ръст е значителните 193 см, лично тества Luvly O и одобри модела, наричайки го удобен и функционален. Тази компактна електрическа кола ще струва 11 000 долара, а според създателите именно такива ще са новите компактни градски коли.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жерар Дьожарден

    9 9 Отговор
    Всички смятащи се за северни нации германци шведи скандинавци макар че незнам какво и е северното на Германция са се умопобъркали с тия багажници и обеми.В днешно време голям багажник не ти трябва за почти нищо.Всяка фирма за доставки си има транспорт както и всеки магазин и ти го карат до дома.Отдавна няма смисъл от комби или кола с голям бъгажник в която да бухаш глопусти

    Коментиран от #4

  • 2 Адам Хилтън

    14 1 Отговор
    Китайското ЕВ изглежда по-добре и струва само 4000 долара, пък този шведски хладилник прилича на смачкан Запорожец и ще изнудват хората за 11000 долара? От какъв зор? Да няма катапултиращи седалки от Грипен като "мярка за безопасност"? - то само това може да направи цената двойна.
  • 3 Йерархия, баце!

    4 0 Отговор
    Стартъп компанията си има Главен изпълнителен директор с ръст 193 см. Полагат му се двама-трима заместници.

    Какво ме засяга? Продавам офиси за стартъпи.
  • 4 Гост

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Жерар Дьожарден":

    Двама възрастни и едно дете над 7г са 3 сака/раници. Ако детето е по-малко, багажът лавинообразно се увеличава - повивалници, пакет памперси, детско креватче, количка и т.н да не изреждам всичко. Ако добавим и едно средно на ръст куче от 25кг 40см става интересно. Храна, купа, повод, легло, вода за изпът. Да решим, че сте тръгнали някъде на палатка - палатка за трима, с три спални чувала, малко газово котлонче и малко храна. Дотук със сигурност ще ти трябва комби с допълнителен куфар отгоре. И това е долу-горе работата, без колела, тротинетки, ролери, лаптопи и т.н т.н.

    Коментиран от #7, #13

  • 5 Яяяя

    10 1 Отговор
    Ще дам 11000$ за кашон и ще го сглобявам сам. Тия ни взеха за мезе

    Коментиран от #10, #11

  • 6 Прилича

    6 1 Отговор
    На нужник
  • 7 Къде ще пътуваш

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Къде ще пътуваш с толкова багаж? Това е градско автомобилче да ходиш с него на работа или до магазина.
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 2 Отговор
    А ще може ли да се кара без СУМПС, като всеки скутер ‼️
  • 9 БОКЛУК

    4 2 Отговор
    ДА СИ КАРАТ ШВЕДИТЕ ТАЗИ ПАРОДИЯ НА АВТОМОБИЛ
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Яяяя":

    Четенето не ти е силата ❗
    "Luvly O няма да се сглобява от клиента, а в микрофабрики в близост до клиентите,
  • 12 Читател

    5 2 Отговор
    Щом е като ИКЕА значи е бо...к. и то за 11 хиляди смях.
  • 13 Мхм

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    В такива случай каравана или сюв