Last news in Fakti

6 Юли, 2023 11:25 6 359 10

Ново поколение на най-евтината ел. Dacia

  • dacia-
  • spring

Моделът Spring ще смени генерацията през 2024 година

Ново поколение на най-евтината ел. Dacia - 1

Електрическият хечбек Dacia Spring , един от най-достъпните нови "акумулаторни" автомобили в Европа, очаква първата си смяна на поколенията. Както съобщава InsideEVs, новата румънска „бюджетна електрическа кола“ ще бъде пусната през 2024 година.

В Европа продажбите на Dacia Spring стартираха през март 2021 година. В момента стартовата цена на новия електрически хечбек е около 43 100 лева. В някои европейски страни автомобилът може да бъде закупен само за 12 000 евро. Разликата от почти 10 000 евро се покрива от държавни субсидии и помощи, но такава практика у нас все още няма.

Ново поколение на най-евтината ел. Dacia

Dacia Spring е изградена на платформата на Renault Group CMF-A и всъщност е румънската версия на Renault City K-ZE. Хечбекът е оборудван с един електрически мотор с мощност 44 к.с. и максимален въртящ момент от 125 Nm. Време за ускорение от 0 до 100 км/ч - 19.1 s. Зареждането на тяговата батерия от 27.4 kWh е достатъчно за 230 км пътуване.

Ново поколение на най-евтината ел. Dacia

Предстоящата смяна на поколенията ще направи хечбека по-модерен. Ревизията на дизайна трябва да подчертае неговата „електрическа тенденция“, която ще бъде доразвита в новото поколение въз основа на незначителния фейслифт от 2023 година. По-конкретно тазгодишният модел има версия Extreme с мощност 64 к.с., за която ви разказахме подробно.

Вече е известно, че следващата генерация няма да е свързана с бъдещите Renault 4 и Renault 5, построени на платформата CMF-B. Тоест хечбекът ще запази настоящата си CMF-A архитектура. Според Dacia от началото на продажбите през 2021 г. в Европа са продадени около 120 000 електрически хечбека Spring. Смяната на поколението трябва да засили позициите на най-евтината ел. кола в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жалко

    11 11 Отговор
    Бедните българи сапринудени да карат това нещо. Кога ще имаме нормални доходи да си вземем Тесла ?
  • 2 сектант

    18 4 Отговор
    За мен най-полезната екстра когато я карах е, че тонколонките правят тътъръ тътъръ тътъръ тъъъъъъ преди да ми звънне телефона, което ме спасява от жена ми защото успявам да изключа телефона преди да звънне
  • 3 уайтнойз

    9 3 Отговор
    много е готина за ученици да ходят до училище... или бабата на 70 годишния професор в холандия
  • 4 безобразни цени

    12 3 Отговор
    за не дотам коли
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Така е

    7 5 Отговор
    Време е да се спира този проект на Дачия, ама ще мъчат още да продават това жалко съоръжение.
  • 8 Абе

    5 0 Отговор
    Като стане 15000 се обадете.
  • 9 Дачия ама не точно

    3 0 Отговор
    Това Рено първо в Индия ще се произвежда и продава. По късно ще го докарат и тук с емблема на Дачия
  • 10 А?222

    12 7 Отговор
    Някои нямаме пари да си купим дори кола на старо,въпреки че цял живот сме работили без прекъсване /43,8 /години и все тая,при демокрацията ни купиха завода и го затвориха,и всичко отиде за скраб,въпреки че имаше дори чисто нови машини и продукцията ни се търсеше но....така е на новите бизнесмени не им се работи ,продавет за скраб и вземат парите ,купуват друг завод и той отива при предишния и така по 250 завода на месец докато народа остана без работа и започна да се изселва в чужбина и да робува на чужди държави за без пари. Проклета да ви е демокрацията и продажните политици които затриват България !