Last news in Fakti

13 Октомври, 2023 20:00 2 091 4

Ford и Hyundai тестват „гигапреса“ като на Tesla

  • tesla-
  • гигапреса-
  • преса-
  • hyundai-
  • ford

Доставчикът на машината е същия

Ford и Hyundai тестват „гигапреса“ като на Tesla - 1

Idra, италиански производител на машини за леене на алуминий и доставчик на Tesla, добави Ford, Hyundai и друга европейска компания към своята клиентска база, тъй като все повече производители на автомобили проучват тази производствена техника.

Tesla е пионер в използването на масивни машини за леене, известни още като "гигапреси", за изработване на големи единични панели на автомобила, като позволява рационализиране на производството и намаляване на работата на хората и роботите.

Предната и задната част на каросерията, отлята от Giga Presses, се комбинира с акумулаторни пакети, за да се образува шаси от три части за електрически автомобили.

Пресата "Giga Press 6 100", която произвежда сила на притискане над 6 000 тона, с отпечатана върху нея марка Ford, беше сглобена и се тестваше в завода на Idra в Травалджиато, близо до Бреша, Северна Италия, по време на индустриално събитие, организирано от компанията във вторник и сряда.

Машината ще бъде инсталирана в съоръжение за научноизследователска и развойна дейност в Детройт и ще се използва за тестване и сравнителен анализ преди въвеждането на пресите за производство на автомобили.

Още по-голяма преса, 9000, най-големият и най-нов модел на Idra - с размерите на малка къща беше тествана наблизо, но без да е отпечатано името на клиента. Източник, близък до темата, обаче заяви, че тя ще бъде изпратена на Hyundai, като добави, че първоначално също ще бъде използвана само за целите на научноизследователската и развойната дейност.

Източникът заяви, че Idra също така е на път да подпише договор за доставка на две 9 000 преси с производител на премиум автомобили в Европа, което е първият ѝ договор с европейска марка. Източници твърдят, че Volvo е закупило две преси Idra Giga за новия си завод в Източна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    21 4 Отговор
    Пресата не лее. Пресата пресова. Нарича се пластична обработка и е различна от леярската.

    Коментиран от #2

  • 2 Ок, г-н инженер.

    2 12 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Въпрос? Как се нарича изработката на руските москвичи?
    Оп!!! Сори. Такива няма. Те са китайски.
  • 3 Меч

    7 0 Отговор
    Алуминият в тези преси се лее, не се пресоват листове. Разполага с матрица от две части, която се затваря под високо налягане, 9000 тона при по-голямата. След това алуминият се вкарва вътре под налягане, за да се получи формата от матрицата. Така имаме готовият детайл, който се изстудява. Ако машината не е способна да затвори матрицата под такова налягане, материалът ще изхвърчи или няма да се получи нищо, ще има шупли и т.н. Дори и да се получи нещо, то ще е некачествено. Затова им трябват тези, така наречени гигапреси.

    Коментиран от #4

  • 4 Ногу си прав пич

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Меч":

    Точно!